Most, hogy az idő egyre hűvösebbre fordul, a szabadtéri programok helyett olyan otthoni elfoglaltságokat kell kitalálnunk, amikben a gyerekek is örömüket lelik. Három olyan receptet mutatunk, amit velük együtt is egyszerűen elkészíthetünk, a végeredmény mégis nagyszerű és egészséges lesz.
Kefires palacsinta
2 tojás, 1 pohár (szükség esetén laktózmentes) kefir, 1 kefires pohárnyi meleg víz, 1 kefires pohárnyi zabliszt, ½ evőkanál eritrit, egy csipet só, egy pici szódabikarbóna, a sütéshez kókuszzsír
A tojásokat verjük habosra az eritrittel és a sóval, majd több részletben adjuk hozzá a kefirt és a vizet. Ezután jöhet hozzá a liszt és a szódabikarbóna, folyamatos keverés mellett. 10 percig hagyjuk pihenni, majd a megszokott módon, kókuszzsíron megsütjük.
Tipp: Finom töltelék készülhet hozzá, ha villával összetörünk 250 g (szükség esetén) laktózmentes túrót, hozzáadunk egy kis eritritet, vaníliakivonatot és egy biocitrom reszelt héját, majd (szükség esetén) laktózmentes joghurttal lazítjuk, hogy kenhető állagú legyen.
Bögrés kakaós süti
3 bögre zabliszt (2.5 dl-s bögrével mérve), ½ bögre nádcukor, 1 bögre napraforgó olaj, 1 bögre szénsavas ásványvíz, 1 csomag vaníliás cukor, 4 tojás, 2 dkg sütőpor, 2 evőkanál cukormentes kakaópor, 4 evőkanál nagyobb darabokra vágott dió
Keverjük habosra a tojásokat a cukorral és a vaníliás cukorral, öntsük hozzá az olajat és az ásványvizet. Folyamatos keverés mellett több részletben szórjuk hozzá a sütőporral és kakaóporral elkevert lisztet. Béleljünk ki egy kisebb tepsit sütőpapírral, öntsük bele a tésztát, a tetejét szórjuk meg darabolt dióval és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre 30-35 perc alatt. Szeletelés előtt végezzünk tűpróbát!
Mandulás kókuszgolyó
10 dkg darált mandula, 10 dkg zabkorpa, 5 dkg kókuszreszelék + pár evőkanálnyi a forgatáshoz, 3 dkg cukrozatlan kakaópor, 2.5 dkg olvasztott kókuszzsír, 5 dkg eritrit, 2 evőkanál baracklekvár (elhagyható), Maci kávé
Összekeverjük a darált mandulát és a zabkorpát, hozzáadjuk a kókuszreszeléket és a kakaóport. Belekeverjük az eritritet, a kókuszzsírt és a lekvárt, majd apránként annyi Maci kávét adunk hozzá, hogy (nedves kézzel) könnyen formázható masszát kapjunk. Kis golyókat kerekítünk belőle, amiket meghempergetünk kókuszreszelékben és tálalás előtt kis időre hűtőbe tesszük.
Tipp: Kókuszreszelék helyett kakaóporban vagy finomra őrölt mandulában is megforgathatjuk a golyókat!
Fotó: Pixabay