Olvasási idő: 7 perc

Chili a házi farmról: nem a szupererőset választják az ínyencek

Aki kedveli a csípős ízeket, az bizonyára hallott már a chiliről. Talán kóstolta is. Legalábbis valamelyik fajtáját. Merthogy mintegy kétezer fajtája létezik. Ízre erősebbek, gyengébbek. A színűk sem egyforma. Lehet piros, zöld, lila, de fekete és fehér is. Szenyán János ős- és kistermelő termeszti a chilit, majd a leszüretelt paprikából különféle termékeket készít. Hogyan mérik a chili erejét? Melyek a szupererős paprikák? Hogyan néz ki egy házi chilifarm – ezekről is beszélgettünk a Szenyán János chilitermelővel, a Johnny’s Chili Manufaktúra tulajdonosával.

– Miért éppen chili?

– 2017 óta foglalkozom a chilivel, mint termékkel, de egészen gyerekkoromig nyúlik vissza a chili iránti rajongásom, édesapám kedveltette meg velem. Péteriből származom, a kertünkben mindig  neveltünk erős paprikát. Óvodás korom óta fogyasztom a csípős ételeket, a csípős pacal volt a kedvenc ételem. 2017-ben már Biatorbágyon éltünk. Teljesen véletlenül jutottam hozzá a helyi piacon nagyon erős habanero paprikához, ebből készítettem először akkor még csak saját célra chili krémet.

– Mikor lett a chiliből vállalkozás?

Egyre többet kísérleteztem, hogy mit lehet a paprikából kihozni. Hobbinak indult. Egy idő után a munkatársak és barátok is kaptak belőle, elég nagy sikert értem el velük. Majd jött a kovidos karantén időszak. A több hónapig tartó home office-ban eltöltött idővel megspóroltam az utazással töltött időt, így még több időt töltöttem azzal, hogy újabb termékeket próbáljak ki. 2020-ban váltottam ki előbb az őstermelői, majd szinte utána rögtön közvetlenül a kistermelői igazolványt.

– Hány tőből áll egy hobbi chili farm?

Nagyjából ötven tővel kezdtem neki. Most két helyen termesztek paprikát Biatorbágyon és a szüleimnél, Péteriben. Tavaly körülbelül 300 tőről szüreteltünk, idén már 400 tő paprikánk van. Nem egy hatalmas birtokról van szó, ahol hektárokon keresztül csak paprika terem. Mivel szupererős fajták is vannak, egy-egy tőről olyan egy kiló körül szedhető paprika.

– Milyen növény a chili? Nehéz vele?

Nagyon nehéz, és különösen a szupererős  fajták nagyon problémásak. Úgy szoktam fogalmazni, hogy olyanok, mint a kisgyerekek. Körülbelül kilenc hónap kell nekik, hogy a magból termés legyen. Általában minél erősebb a paprika, annál hamarabb kell elvetni a magot. Tehát nem mindegy, mikor kezd neki az ember, hogy az megfelelő időben érjen meg a paprika. Ezt is magam kísérleteztem ki.

– Milyen napi teendők vannak a növénnyel?

A család mellett kitölti a munkaidő utáni időmet. Ez több mint hobbi, szenvedély. Minden nap van valami tennivaló. A magvetésnél folyamatosan biztosítani kell a 28-30 Celsius fokos hőmérsékletet. Optimális páratartalom szükséges a növénynek, és ezt folyamatosan ellenőrizni kell reggel és este. Amint a magokból csíra lesz és kibújik a hajtás, akkor a meleg helyiségből el kell vinni. Nagyon kell figyelni, mert ha már egy picit lejjebb van a földben a mag, akkor már napokban mérhető a különbség az érés tekintetében. A chilire nagyon kell figyelni. Például nem jó a keresztbe porzás sem, mert olyan fajták generálódhatnak, amelyek nem is léteznek. Bár ebből is kisülhet valami jó. Például így hozták létre egyébként a világ legerősebb chilijeként számon tartott Carolina Reaper-t is. Azt szoktam mondani, hogy chilit termeszteni szinte már tudomány.

– Hogyan képzeljük el, milyen egy házi chili farm? A lakásban nevelkednek a paprikák?

Addig, amíg kicsik és elférnek a lakásban, 1,5-2 négyzetméter elegendő arra, hogy kikeljenek a magok. Kezdetben 30-32 fokot kell a növényeknek biztosítani. A növendék növényeknek kialakítottam egy speciális helyiséget, ami nem nagy. Amikor már kikeltek, az a hőmérséklet kell nekik, ami nekünk is, 20-21-22 fok az ideális, 17-18 fokon nagyon lelassul a növekedésük. Túl meleg és párás időben pedig hirtelen kezd el nőni. Rengeteg fény kell nekik. Lehetőség szerint ablak mellé kerülnek a tövek, és lámpákkal is megvilágítom őket.

– Szüretelésig maradnak a lakásban?

Meg kell várni először, hogy növekedjen. Néha kell őket forgatni, helyiségek között is néha cserélgetem őket. Locsolni sem a berögzült szokások szerint kell. Folyamatosan figyelem, hogy mikor szikkad ki a föld, és akkor szükséges pótolni a tövek alatt a vizet. Ez lehet akár 2-3 nap, de 10-15 nap is. A kiültetés időpontja általánosságban Fagyosszentek után történik. Érzékeny növények, ezért óvatosan kell bánni velük, mert a hirtelen változás visszavetheti őket a fejlődésben. Nagyjából két hét kiszoktatási időszak után olyan helyre teszem a töveket, ahol nem éri őket a közvetlen Ideális esetben nagyjából két hét kiszoktatás után kerülnek a végső helyükre. A termés általában július közepén jelenik meg a növényen, és az első fagyokig folyamatosan szüretelhető paprika.

– Milyen fajtájú chiliket termeszt?

Körülbelül kétezer chilifajta létezik. Én az annuum és a chinesse chili családokba sorolható fajtákkal foglalkozom. Az annuum családba tartoznak az enyhébb csípősségű paprikák, például a jalapeno és a cayenne. A chinesse típusú chilik nagyon erősek, ezek például a Trinidad Tobago, Mexikó, Brazília régiókból, Indiából származó paprikák. Például a habanero különböző fajtái, a morugák, a Carolina Reaper.  A színük is más. Lehetnek sárgák, pirosak, barnák, fehérek, feketék, lilák. Öt-hat alaptípussal dolgozok. Jalapeno, habanero, Bhut jolokia, vagyis szellem chili, Trindidad Moruga Scorpion, Carolina Reaper. Mindegyik chili teljesen más.

– Miben?

A Carolina Reapert azért választják az emberek, mert Guinnes rekorder, 2,2 millió scoville. Nincsen nála hivatalosan erősebb, ezt a legbátrabbak fogyasztják, de ízre nem állítanám, hogy ez a legfinomabb. Vad, szúrós ízű. Ennek a legmagasabb a kapszaicin tartalma, amely a csípősségért felelős vegyület. A paprika erősségét objektíven és szubjektíven mérik. A szubjektív mérésnél egy bíráló bizottság meghatározta, hogy egyes chilik mennyire csípnek. Ezt nevezik a scoville skálának, és ez azt mondja meg, hogy hányszorosára kell felhígítani a chilit, hogy már ne érezzük a csípősségét. 2 millió scoville esetében egy gramm chilihez 2 millió gramm édes vizet kell adni, hogy már ne csípjen.

– Az ínyencek melyik chilit választják?

Ők nem feltétlenül egy-egy chili típust választanak, inkább krémeket, keverékeket. Ízre talán mondhatom, hogy a legfinomabb fajta az orange habanero. Ez narancssárga, az íze kellemes, kicsit citrusos, önmagában is finom. A jalapeno-nak is jó íze van. A Carolina Reaper alakjára, ha már ránéz az ember, az is szúrós, félelmetes. A moruga finom zölden is, de jellemzően éretten fogyasztjuk. A jalapenot zölden fogyasztják, akkor jó, ha sérülés jelenik meg a bőr felületén, mert az azt jelenti, hogy nem tud tovább nőni. Ha bepirosodik, egy kicsit édeskésebb lesz. A magyarok  így is szeretik fogyasztani. Korábban szinte csak szupererős, vagyis egymillió, vagy afölötti erősségű paprikával dolgoztam, de rájöttem, hogy ezeket kevésbé keresik az emberek. Idén nyitottam a gyengébb csípősségű, inkább ízesített termékek irányába.

– Mi a tapasztalat: a vevők milyen ízeket kedvelnek leginkább?

Vannak slágertermékeim. Most nagyon sikeres a Burning lava fantázianevű krém. Úgy érzem, ez hiánypótló, mert közepesen erős. A szombati ebédhez sokszor kerestek megfelelő terméket a háziasszonyok, így készült el ez a 400 ezer scoville erősségű habanero termék. A gyümölcsös krémeket sokan kedvelik. Az erőteljes gyümölcsillat és íz ellenére nem is gondolná az ember, hogy mennyire kellemesen tudnak csípni. Az epres chili lekvár édeskés, 60 ezer scoville erősségű. A nagy kedvenc a Mexikói jalapeno. Ez csak 5000 scoville, annak kiváló választás, aki most ismerkedik a chilivel. A mangós chili lekvár 4000 scoville. Alig lehet érezni, hogy csíp. Ezt egyébként távol-keleti ételekhez javaslom fogyasztani.

– Az erősebb ízek kedvelőinek mely termékek valók?

Az Orange endorphin nevű összeállításnak gyönyörű a színe, és nagyon finom az íze is. Csíp, de nem vészesen. Teljesen natúr, narancssárga habanero-ból készült, nincsen ízesítve, mégis 300000 scoville. A Smoky Inferno, 500000 scoville, hasonlóan erős a Red Trinity, vagyis a vörös szentháromság. jelenleg a legerősebb krémem 1,5 millió scoville. Kellett egy különlegesség, amelyben ott a világ három legerősebb chilije egy üvegcsében. A Caroline Reaper, moruga és szellem chili, vagyis Bhut Jolokia. A Carolina Reaper örleményként is kapható. Ennek az a különlegessége, hogy ha kinyitjuk a tégelyt, akkor jobb befogni az orrunkat, nemhiába ez a legerősebb chili. Ezt  tényleg a legbátrabbak vásárolják.

Szenyán János chilijeit mi is megkóstoltuk. A chilikóstolóról szóló beszámolónkat ITT olvashatja el.


Fotó: Johnny’s Chili Manufaktúra  

Müller Helga

Müllner Helga

Újságíró és szociálpedagógus vagyok. Dolgoztam napilapnál, s most jelenleg a Szoknya és Nadrág Magazin olvasóinak írok.

Újságíróként az inspirál leginkább, ami körülöttem van. Az élet valódisága érdekel. Szeretek megfigyelni, beszélgetni, jelen lenni, kérdezni. Szeretek játszani. Érdekelnek az emberek. Szeretek róluk írni.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.
Olvasói sarok hírlevél
Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.