Az árnyékmunka napló, egy terápiás napló arra, hogy szembenézzünk olyan átélt traumáinkkal, titkainkkal, minden olyan nem szeretet tulajdonságunkkal, amelyet inkább szeretnénk elfelejteni, amikre nem vagyunk büszkék, illetve azokkal is, amelyeket talán nem is ismerünk. Megmutatjuk mit jelent az árnyékmunka, hogyan kell a naplót hatékonyan vezetni.

Mindannyiunknak vannak olyan kevésbé szeretet oldalai, amelyekre nem vagyunk büszkék. Az árnyékmunka napló segítségével fontos kérdéseket tehetünk fel önmagunknak, hogy válaszainkkal megismerjük a nem kedvelt jellemtulajdonságainkat. Szembenézzünk a titkainkkal, traumáinkkal, sötétebb gondolatainkkal.

Ezek az árnyékok lehetnek olyan részeink, amelyeket mélyen magunkba temettünk, elakartunk, vagy még most is el akarunk rejteni. Olyan érzelmek mint a harag, az irigység, a hárítás, a kapzsiság, a szégyen, a féltékenység, a titkolózás vagy a gyűlölet.

Szó sincs démonokról!

Az árnyékmunka naplóból több is létezik. A könyvesboltban találunk az angol mellett már magyar nyelvű változatot is. Az árnyékmunka naplók nem mágiával foglalkozó könyvek, semmi közük nincs démonokhoz, boszorkányokhoz vagy gonosz manókhoz. Olyan foglalkoztató kiadványok, amikben úgy találkozhatunk a saját árnyékainkkal, sötétebb oldalunkkal, hogy az azokban feltett kérdésekre válaszolunk, és az ajánlott gyakorlatokat elvégezzük.

Az árnyékmunka napló egy eszköz arra, hogy a különféle árnyékainkat a felszínre hozzuk, szembe nézzünk velük, és megszerezzük az irányítást felettük, hogy önmagunk lehessünk.

Veszélyes az árnyékmunka?

Nem. Bár kétségtelen, hogy az árnyékmunka napló vezetése közben kellemetlen, kényelmetlen, erős érzelmeket kiváltható, lelkileg nehézséget okozó kérdésekkel találkozunk. Megválaszolásuk közben felszínre kerülnek múltbeli és jelenbeli problémák és traumák, amikkel nehéz lehet szembenézni.

Érdemes óvatosan használni az árnyékmunka naplót, abban az értelemben, hogy intenzív érzelmek áraszthatnak el, különösen akkor, ha súlyos traumákat éltünk át. Időt és teret kell biztosítanunk magunknak a napló vezetéséhez.

A sötét oldalunk felfedezése elsőre kényelmetlen és ijesztő is lehet, mert jelentős változásokhoz vezethet az életünkben, azzal, hogy az egészségtelen szokásainkat és kapcsolódásainkat megtörhetjük a napló vezetésével.

Ugyanakkor megkönnyebbülést is jelenthet. A felszínre hozott érzelmek egyszerre lehetnek meglepőek, megrendítőek, fájdalmasak, de akár csodálatosak is. Az árnyékmunka naplók megvilágító erejű, az önreflexiót segítő gyakorlatokon keresztül segítenek azonosítani és feldolgozni azokat a korlátozó gondolatokat, amelyek visszatartanak attól, hogy kibontakoztassuk a bennünk rejlő lehetőségeket. A napló segítségével fejleszthetjük az önismeretünket, gyakorolhatjuk az önszeretetet és az elfogadást, és mélyebb kapcsolatot alakíthatunk ki a valódi, autentikus énünkkel.

Amikben az árnyékmunka napló segíthet:

  • Segít az önismeret fejlesztésében
  • Mélyebb szeretetre és elfogadásra tehetünk önmagunk iránt
  • Tisztább rálátást kapunk a környezetünkre, jobban megérthetünk másokat
  • Egészségesebben tudunk feszült, vitás, kétes helyzeteket kezelni
  • Pozitívan befolyásolhatjuk a saját mentális egészségünket
  • Tudatosabbak leszünk a saját árnyoldalainkkal, kevésbé jó tulajdonságainkkal, amiket így könnyebben tudunk kezelni
  • Rátalálhatunk problémáink és traumáink mélyére, és segíthet meggyógyítani azokat
  • Igazabb kapcsolatot alakíthatunk ki a valódi, autentikus énünkkel

Kérdések az árnyéknaplókból

  • Tényleg szeretem magam?
  • Amikor kicsi voltam, miben kételkedtem magamban?
  • Ki volt az első, aki elbizonytalanított?
  • Mi a legnagyobb hazugság, amit másoknak mondtam?
  • Mi történne ha a legnagyobb hazugságom kiderülne?

Az árnyéknaplót elvonultan, magányunkba, visszatérő gyakorisággal vegyük elő. Hangolódjunk rá a feladatokra. Bár az árnyékainkat és a nem szeretett jellemvonásainkat sokszor a tudattalanunkba száműznék, az árnyékok akkor is részei a személyiségünknek, ha törődünk velük, ha nem.

Viszont, ha szeretnénk jobban érezni magunkat a bőrünkben, akkor törődjünk az árnyékainkkal pont úgy, mint ahogy rendszeresen fogat mosunk, hajat fésülünk vagy testet edzünk. Az árnyékmunka napló használatkor bátran hagyjuk megélni magunkban a felmerülő érzelmeket, akkor is, ha azok negatívak. Önmagunk előtt ne szégyelljük magunkat. Engedjünk teret a nem szeretet jellemvonásainknak, árnyékainknak.

Ha viszont túlságosan megijednénk az érzelmeinktől, rosszul éreznénk magunkat mentálisan, akkor forduljunk segítségül pszichológushoz vagy pszichiáterhez.