Még nincs hideg, csak hűvös, de már ennyi is elég lehet ahhoz, hogy kevésbé érezzük jól magunkat. Különösen azok vannak így, akik kedvelik, szeretik a nyári nagy melegeket. Az időjárás változáson túl, maga a tudat is ronthat a hangulatunkon. Tudjuk, az ősz az elmúlás, a lezárás évszaka, búcsúzunk a nyártól, miközben haladunk az év vége felé. Ha az őszre megpróbálunk úgy tekinteni, hogy az nem csak búcsú, hanem valami új kezdete is, akkor elejét vehetjük a rosszkedvünknek.

Az őszben legalább annyi dolgot lehet nem szeretni, mint ellenkezőleg, kedvelni, örülni neki. Mint minden más, ez is csak nézőpont kérdése. Szomorkodunk, búslakodunk, vágyódunk vissza a nyár felé, hogy elmúlt. vége van már. Avagy számba vesszük mi az, ami az idei nyarunkba nem fért bele, és örülünk, hogy máris tervezhetni kezdhetjük a jövő évi nyarat. Merthogy az ősz nem csak az idei nyár lezárását jelenti, hanem a tervezését is a következő szemeszternek. Ami, idén nem jött össze, arra lehet esélyünk jövőre is. Vagy akár még ősszel is bepótolhatjuk. Nem minden nyári programhoz kell nagy melegben, szikrázó napsütés.

Rövidebbek a nappalok, hosszabbak az éjszakák

Még javában tart a vénasszonyok nyara, vagy más néven az indián nyár, napközben még akár napozni is lehet, hosszú nadrágot, harisnyát sem kell még húznunk, amennyiben csak a nap közepén mozdulunk ki. Persze  ahogy egyre rövidülnek a nappalok és hosszabbodnak az éjszakák, úgy lesz egyre hűvösebb, hidegebb, de még mindig nem kell nagykabátot viselnünk.

Jó ha tisztában vagyunk azzal, hogy ez az időjárásváltozás megzavarhatja a testünket, ami rendkívüli fáradtsághoz, fokozott szénhidrát utáni vágyhoz, koncentrációs nehézségekhez, szorongáshoz és depresszióhoz vezethet.

Tulajdonképpen ezek a tünetek gyakran tapasztalhatók a szezonális depresszió alkalmánál. A panaszok eltérőek lehetnek, de vannak jelek, amelyekre érdemes odafigyelnünk:

  • Például, ha csökken az önbizalmunk
  • El-elfog a reménytelenség érzete
  • Úgy érezzük egyre kevesebb az energiánk
  • Koncentrációs nehézségeink lépnek fel
  • Egyre gyakrabban érezzük, nincs kedvünk semmihez
  • Motiválatlanakká válunk
  • Rövid időn belül ingadozni kezd a hangulatunk

Másként tekinteni az őszre

Az évszak egyébiránt tele van szépséggel, csak észre kellene vennünk azokat. Persze, ha nincs jó kedvünk, ha szezonális depresszió kezd úrrá lenni rajtunk, akkor ez nehezebb.

Ha nem megy egyedül felidézni, mit is szerethetünk az őszben, akkor érdemes rákeresnünk akár az interneten is az őszi hangulatú képekre, hogy érdeklődébe hozzuk magunkat. Például arra, hogy kimozduljunk megcsodálni az őszbe forduló tájat, a színesedő faleveleket, az őszi virágokat, fáknak a terméseit, mint a makkor vagy a gesztenyét. Élvezni tudjuk a hűvösebb levegőt egy-egy kirándulás alkalmával. Ha pedig esik az eső, akkor a gumicsizma adta védelmet akarjuk kihasználni, táncolni az esőben és ugrálni a pocsolyákban mindig is izgalmas volt. Nem csak a gyerekeknek.

Felkészíthetjük az otthonunkat is a változásra. Plusz takarókkal, pokrócokkal, párnákkal, szőnyegekkel és más textíliákkal tehetjük kellemesebbé, otthonosabbá, melegebbé az otthonunkat, és munkakörnyezetünket a hűvösebb, hidegebb napokra. Ellensúlyozhatjuk a korai sötétedést és késői világosodást hangulatos gyertyákkal, lámpákkal és fényfüzérekkel.

Hangulatvesztés ellen

Próbáljunk meg minél több természetes napfényt magunkba szívni, még akkor is, ha kint felhős az idő, vagy nincs kedvünk kimozdulni, elmenni otthonról. Üljünk legalább az ablak közelébe, vagy ki az erkélyre, teraszra. Lehetőleg a szabadba, hogy napfény érjen bennünket. Fogyasszunk tápláló ételeket, figyeljünk arra, hogy rendszeresen étkezzünk, lehetőleg helyileg, lokálisan termesztett zöldségeket és gyümölcsöket, mint a dió, mogyoró, alma, körte, áfonya, szőlő, szilva, a tökfélék és a gyökérzöldségek.

Segítségünkre lehet az is, ha folyamatosan követjük a napkelte és a napnyugta időpontjait. És elkezdünk az ébredésünkben és az elalvásunkban a természethez igazodni, hogy a szervezetünk könnyebben rá tudjon hangolódni az évszak változáshoz. Ám ha végképp nem tudjuk magunkat meggyőzni arról, hogy az élet szép, az ősz is, akkor kérjünk inkább külső, szakmai segítséget a mentális egészségünk megtámogatására. Akár már hétfő reggel.


Fotó: Unsplash

Polgár Ágnes