A sütőtök szezonja most kezdődik. Ha unjuk már sütve, levesnek és süteménynek, akkor próbáljuk ki tésztának. Nem csalódhatunk, a zsálya és a parmezán nagyon jól kiemelik a narancssárga zöldség ízét.
A tökspagetti gyorsan elkészül. Felhasználhatjuk hozzá a megmaradt sütőtököt, de az sem baj, ha a nyers zöldséggel kezdünk neki a vacsorának, így is félórán belül tálalhatjuk.
Tökspagetti
Hozzávalók
600 g sütőtök
3 gerezd fokhagyma
szegfűszeg
2 evőkanál vaj
1 csomó friss vagy 1 teáskanál szárított zsálya
1 citrom
2 evőkanál paradicsomsűrítmény
10 dkg parmezán
4 személyre spagetti
A tökspagetti elkészítése
Tisztítsuk meg a tököt a héjától, és magozzuk ki.
Vágjuk a tököt kb. 1,5 cm kockára.
Egy magas falú serpenyőben melegítsünk bőségesen olíva olajat, dobjuk bele a vékonyre szeletelt fokhagymát. Dobjuk hozzá a tököt, forgassuk át többször, majd adjuk hozzá a vajat, a paradicsomsűrítményt, a citromhéjat és a fűszereket. Főzzük mintegy 15 percig.
Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk át az egészet, a végén locsoljuk meg a citrommal.
Halmozzuk a kifőtt tésztára, forgassuk át az ételt. Szórjuk meg parmezánnal a tetejét.
Készen is van a tökspagetti.
Néhány szó a sütőtökről
A sütőtök szezonja szeptembertől-januárig tart. A kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, rokonai a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka is. Így nem meglepő, hogy 90 százaléka víz, húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít. Termesztési hely szerint legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök.
A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, detüdőgyulladásés egyéb tüdőkárosodások kezelésekor se feledkezzünk meg róla. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti azasztmarohamokat.
Fotó: Unsplash
Forrás: ITT