A sütőtök szezonja most kezdődik. Ha unjuk már sütve, levesnek és süteménynek, akkor próbáljuk ki tésztának. Nem csalódhatunk, a zsálya és a parmezán nagyon jól kiemelik a narancssárga zöldség ízét.

A tökspagetti gyorsan elkészül. Felhasználhatjuk hozzá a megmaradt sütőtököt, de az sem baj, ha a nyers zöldséggel kezdünk neki a vacsorának, így is félórán belül tálalhatjuk.

Tökspagetti

Hozzávalók

600 g sütőtök

3 gerezd fokhagyma

szegfűszeg

2 evőkanál vaj

1 csomó friss vagy 1 teáskanál szárított zsálya

1 citrom

2 evőkanál paradicsomsűrítmény

10 dkg parmezán

4 személyre spagetti

A tökspagetti elkészítése

Tisztítsuk meg a tököt a héjától, és magozzuk ki.

Vágjuk a tököt kb. 1,5 cm kockára.

Egy magas falú serpenyőben melegítsünk bőségesen olíva olajat, dobjuk bele a vékonyre szeletelt fokhagymát. Dobjuk hozzá a tököt, forgassuk át többször, majd adjuk hozzá a vajat, a paradicsomsűrítményt, a citromhéjat és a fűszereket. Főzzük mintegy 15 percig.

Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk át az egészet, a végén locsoljuk meg a citrommal.

Halmozzuk a kifőtt tésztára, forgassuk át az ételt. Szórjuk meg parmezánnal a tetejét.
Készen is van a tökspagetti.

Néhány szó a sütőtökről

A sütőtök szezonja szeptembertől-januárig tart. A kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, rokonai a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka is. Így nem meglepő, hogy 90 százaléka víz, húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít. Termesztési hely szerint legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök.

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, detüdőgyulladásés egyéb tüdőkárosodások kezelésekor se feledkezzünk meg róla. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti azasztmarohamokat.

Fotó: Unsplash

Forrás: ITT