A szerelem mindig jól jön(ne). Éppen ezért nem meglepő küzdeni érte. Felnőttként is. Keresni az igazit. Azt, aki nekünk igazi, és nem másnak. Nem a szüleinknek, nem a barátainknak, nem a közösségi életünknek. Hiszen, mi magunk leszünk azok, akik együtt élnek a megbánással, a döntés örömeivel. Nem más. A Bármit, csak ezt ne… sorozatban, egy goj lány és egy rabbi talál egymásra. Nekik kell dönteniük önmagukról.

A szerelemről sokan sokfélét gondolunk, képzelünk el, éljük meg. Vannak fenntartásaink arról, milyen ne legyen a másik fél, milyen ne legyen a szerelem, milyen ne legyen a szex. Látszólag ezutóbbi a fontosabb Joanne-nak (Kristen Bell), legalábbis erről szól, a nővérével Morgannel (Justine Lupe), közösen készített podcastjük.
A Bármit, csak ezt ne…podcastban a két nővér megosztja a hallgatókkal a gondolataikat az ismerkedésről, a szerelemről, a szexről, akár azt is, ami valamelyikük legutóbbi randiján balul sült el. Lazák, szókimondók, érzékenyítők. Mernek olyan témához nyúlni, amihez mások nem.

Egy siksze és egy rabbi

Joanne egy házi bulin ismerkedik meg Noah rabbival, aki nemrég szakított a barátnőjével. Noah három évig élt együtt Rebecca-val, akiről a zsidó hítközösség úgy gondolta, Noah felesége lesz. Ám Rebecca nem várta meg, hogy Noah eljegyezze őt. Rebecca megtalálta a neki szánt gyűrűt és a saját ujjára húzta. Rebeccca-nak a szerelem egyértelműnek tűnt, a kapcsolat egyenesen útnak a Mazel tovig, de Noah reakciója mást mutatott. Az öneljegyzésre, szakítással reagált. Noah, nem sokkal ezután találkozik Joanne-val. A találkozásból egy bonyolult románc kezdődik.

Noah rögtön felfigyel Joanna-ra, aki teljesen más, mint Rebecca. És ez így is van. A két nő közötti különbözőség alapja nem csak a származásuk. Teljesen más habitusúak. Rebecca zsidó, Joanne nem. Joanne egy siksze, ami nem csak egy tény, hanem egy szitokszó Noah családja és a hitközösség részéről. Használatukban pusztán nem zsidó nőt jelent, hanem egyenesen tisztátlan, megvetetett nőt, aki nem való közéjük. Mindent meg is tennének azért, hogy a siksze ne kerüljön a családba, a közösségbe. Leginkább a nők vannak Joanne ellen.

Ám Noah és Joanna bármilyen különbözőnek tűnik, nem azok, ellenkezőleg, nagyon is hasonlóan gondolkodnak, egysíkon mozognak, értik és érzik egymást.

Valósághű romkom

A Bármit, csak ezt ne…sorozat történetét Erin Foster írta, a saját életéből merítette, abból az időből, amikor goj lányként a későbbi zsidó férjével Simon Tikhman-nal még csak ismerkedtek. Vagyis nem Joanne és Noah az első olyan szerelmespár, akiknek kulturális különbözőségeiket kell legyőzniük. A filmkészítők szeretnek ehhez a témához nyúlni. Lehetett volna a történetből drámát vagy csöpögös romantkus mozit is csinálni, de a Netflixen egy romantikus komédiát látunk. A romkomok most amúgy is menők.

A 10 részes sorozat pedig bohókás, olykor túlzóan is, mégsem érezzük úgy, hogy ez csak egy sorozat lenne. Ellenkezőleg, nagyon is valódinak tűnik. Talán azért is, mert nincsenek benne összetett beszélgetések, pont úgy ahogy a való világban sincs rá sokszor idő, hely és leginkább bátorság.

Bár Joanna és Noah időnként félreteszik a büszkeségüket, a félelmüket, az előítéleteiket és inkább a saját megérzéseikre hallgatnak, így hát feltesznek egymásnak kérdéseket, előállnak az elvárásaikkal egymás elé, akkor is, ha az ciki, furcsa vagy elsőre tapintatlannak tűnik. Példát mutatnak, hogyan kell ismerkedni, közel kerülni a másikhoz, elvetni az előítéleteket. Hogyan kell nem azonnal beleugrani egy komolynak mondott kapcsolatba, miközben nagyon is komolyan gondolják egymással a jövőt.

A sorozatban a komédia ellenére megjelennek olyan fontos társadalmi és párkapcsolati kérdések is, mint például mit kell csinálni egymás holmijával a szakítás után? Meddig tartozik két ember egymás felé felelősséggel, ha már külön váltak az útjaik? Mennyire mászhatnak a szülők a felnőtt gyerekeik életébe? Mit jelent ma hívőnek lenni? A szerelemben lehet váltani hitet? Mennyire szabad az életünket a nyilvánosság elé tárni? Mivel jár az, milyen hatással van, ha intenzívebben vagyunk jelen a közösségi médiában? Meddig mehetünk el a karrierálmunkért?

Bármit, csak ezt ne…

Epizódonként 25-30 percre számíthatunk, és ahogy a sorozat halad előre, úgy erősödik Joanna és Noah kapcsolata. Bennünk meg az érzés, hogy nem csak szerelem volt köztük első látásra, hanem jövőjük is van. Ha tetszik a sorozat stílusa, akkor boldog befejezést várunk. Egyáltalán, mielőbbi befejezést várunk.

Le kell szögeznünk, nem könnyű Joanna és Noah dolga. Miközben folyamatosan azon „dolgoznak” hogy egyensúlyba tudják hozni az érezelmeiket, és az összeegyezhetetlennek látszó életmódjukat, még az ellenszegülő családtagjaikkal is kezdeniük kell valamit. Nem beszélve a szakmai életükről. Noah-nak felajánlják a főrabbi pozíciót, Joanna és Morgan podcastje is egyre sikeresebb. A kérdés így óráról-órára sürgetőbbé válik, hogyan boldogulhat egy goj lány és egy rabbi együtt?

Bármit megtennének a szerelmükért? Joanna lemondana a podcastről és áttérne a zsidó hitre, vagy Noel mondana le a főrabbi karrierjéről? Megkaphatják a szerelmet és a karriert is, vagy le kell mondaniuk valamelyikről? Egymásról? Mit ér a szerelem nekik, bármit, csak ezt ne…?

Fotó: Netflix