Az ősz rohamléptekkel tolja előlünk a nyarat, és ha még kirándulunk is egyszer-egyszer hosszabban, bizony egyre inkább jólesik otthon begubózni. Az őszi sütemények illata hangulatot teremthet a közös tévénézéshez, egymás mellett olvasáshoz, társasjátékhoz, de még ahhoz is, hogy pörgessük kicsit az internetet. Ehhez hoztuk el a habos sütőtökpite receptjét. Gluténmentes verzióhoz is segédkezünk.


A sütőtök kétségtelenül az ősz hozadéka. Tápláló, finom, talán pont azért, mert sok cukrot tartalmaz. Mellette mégis egészséges, a tök forrása a vitaminoknak, fehérjének és emészthető rostnak. Szénhidráttartalma annyi, mint a burgonyáé. Népszerű csemege. A habos sütőtökpite csak az egyik formája a számtalan módnak, ahogyan fogyaszthatjuk. Mi egy saját készítésű sütőtök fűszerkeverékkel ízesített változatot hoztunk. A fűszerkeverék receptje ITT található.

Álomfinom, habos sütőtökpite


Hozzávalók:

Tésztához:
100 gramm vaj
2 dl cukor
230 gramm búzaliszt
(Gluténmentes torta esetén 210 gramm Schär Mix B liszt)
1/2 tk só
1 tojás

Töltelék:
3 tojás
400 gramm elősütött, pépesített sütőtök (1 közepes méretű kanadai tökből)
csipet só
2 tk sütőtökpite fűszerkeverék
400 gramm (házi) sűríttet tej

Tetejére:
2 dl tejszínhab
250 gramm mascarpone
3 ek cukor

Elkészítés

Az összes hozzávalóból tésztát gyúrunk. Kerek formára nyújtjuk, 3-4 centiméterrel nagyobbra, mint a 24 centiméteres tortaformánk. Nyújthatjuk azon a sütőpapíron is, amivel együtt a formába tesszük a tésztát. Ha nem használnánk sütőpapírt, akkor nyomkodjuk a kinyújtott tésztát a kivajazott tortaforma aljába és az oldalára. Tegyük fél órára a hűtőbe megdermedni.

Időközben egy tálban a tojásokat verjük fel, mintha csak omlettet készítenénk. Adjuk hozzá a sütőtökpürét, a fűszerkeveréket és a sűrített tejet. Az így elkészült tölteléket ráöntjük a pitetésztára.

Először 200 fokon sütjük 15 percig, majd csökkentsük a sütési hőt 175 fokra, és süssük tovább a piténket 45 percig. Ezalatt a tészta aranybarnára sül és a sütőtökös massza krémesen puha töltelékké áll össze. Tálalás előtt hagyjuk teljesen kihűlni a tortát.

A tálaláshoz verjük fel a tejszínt laza habbá, majd óvatosan forgassuk bele a mascarpone-t és a cukrot. Kanalazzuk a habot tálaláskor a süteményre. El is kenhetjük a tetején. Végül szórjuk meg a habot egy kis sütőtökpite fűszerkeverékkel.

Sütőtökpite Halloweenre

A habos sütőtökpite könnyen átalakítható halloweeni tortává. Csak olvasztott csokoládé és kézügyesség kell hozzá. Vagy ha az nincsen, tehetünk fekete gumicukorból készült pókokat, is a tortahabra. Granatáltan ijesztő lesz.

Magvakkal a tetején

Szórhatunk pirított törökmogyorót, mandulát, diót vagy éppen pisztáciát a pite tetejére. Ahogy tetszik. A kissé kesernyés vagy sós magvak kissé ellensúlyozzák a habos sütőtökpite édes ízét.

Forrás: ITT

Fotó: Getty Images