Az otthon elkészített sűrített tej finomabb és egészségesebb, mint a bolti változat, hiszen pontosan tudjuk, mi kerül bele. Néhány hozzávalóból könnyen megfőzhető, és számos desszert alapanyaga lehet.

A sűrített tej az egyik legnépszerűbb összetevő az édességekben, kávékban, vagy akár a sütemények krémeiben. Bár a boltok polcain is megtalálható, a házi változat elkészítése nemcsak könnyű, hanem jóval gazdaságosabb is. Ráadásul ízvilága friss, krémes és a cukor mennyisége is szabályozható, így pontosan az ízlésünknek megfelelően készíthetjük el.

Sűrített tej házilag

5 dl tej
15 dkg cukor
1 csipet só

Válasszunk egy vastagabb aljú, nem hőtartó lábast. Öntsük bele a tejet és adjuk hozzá a cukrot. Használhatunk nádcukrot vagy barnacukrot is, mézet vagy juharszirupot is. Kezdjük el melegíteni alacsony fokozaton a tejet, de vigyázzunk, hogy semmiképpen se forrjon. Kevergessük, hogy elolvadjon a cukor, közben emeljük közepesre a hőfokot. Ízesitsük egy csipet sóval.

Körülbelül 30-40 percig, gyakran megkavargatva főzzük, egészen addig, míg a tej kissé bekaramellizálódik. Akkor van kész, amikor a kétharmadára- felére sűrűsödik. Ha felhabzana főzés közben, akkor távolítsuk el a tetejéről.

Ha kész a sűrített tej, hagyjuk kihűlni. Ha nem használnánk fel az egészet azonnal, akkor tegyük zárható üvegedénybe. Körülbelül 3-4 hónapig áll el hűtőben tárolva, de nem szokott megmaradni.


Fotó: Getty Images