Állandóan a képernyőt bámulni egyáltalán nem menő. Gyerekek esetében pláne. Mindegy, hogy mi villog a monitoron. Néha viszont tehetünk kivételt, és mozizhatunk – most kizárólag otthon – együtt. Lehet ez is közös tevékenység. De mit nézzünk? Nehéz a szelektálás. Pedig találhatunk olyan rajzfilmeket, amelyek pluszt adnak, példát mutatnak, emellett szórakoztatók. És ez tényleg menő.

Az otthoni közös mozizás a gyerekekkel most lehet igazán üdítő. Persze nem kell állandóan a képernyőt bámulni, de olykor tehetünk kivételt. Bármilyen furcsán hangzik elsőre, mindeközben  még olyasmit is magukba szívhatnak a gyerekeink, ami értékes, ami maradandó, ami példát mutat.

Példát mutathatunk

Mert a rajzfilm jó közvetítő közeg. Ezért sem mindegy, hogy mit nézünk. Olyan helyzetek bemutatására is alkalmasak a rajzfilmek, amelyekről hiába beszélünk, kevésbé marad meg az üzenet, mint amikor vizuálisan látják megvalósulni. S az már csak hab a tortán, ha mi felnőttek sem unjuk el magunkat a mozizás közben. Mert még ez is lehetséges. Ahogyan az is, hogy példát mutathatunk. S ez maga a menőség.

Mi kedveljük a japán rajzfilmeket. Igazán értékadó alkotások. Tisztelet, szeretet, a másik megbecsülése, érzelmek kimutatása, családközpontúság, a természet szeretete, társadalmi felelősségvállalás a fő témája ezeknek a műveknek. Különösen tetszik, ahogyan általában a családot ábrázolja: az apák, anyák, gyerekek egyaránt fontosak. Vagy olyan mindennapi értékekről beszél, mint az elhivatottság.

Ahogyan az is szempont nálunk a rajzfilmválasztásnál, hogy az alkotás vegye komolyan a nézőit. Egyáltalán nem kell a gyerekeket kis felnőttként kezelni, de azt sem tartom példamutatónak, ha a szórakoztatás öncélú. Ha nincs történet, és még az üzenet is hiányzik. Az egyáltalán nem véletlen, hogy a most következő ajánló több, mint felét japán alkotások teszik ki. De persze más nemzetek alkotásai is alkalmasak arra, amellyel példát mutathatunk.

A családi összetartozás ereje: Totoro – A varázserdő titka

A legnagyobb klasszikus, és a valaha létezett legbájosabb, legemberibb rajzfilm, amit valaha láttam. Hogy miért? Totoro neve fogalom. Nálunk legalábbis, de Japánban óriási népszerűségnek örvend. Nem véletlenül. Az őszinte, tiszta szeretetet jelképezi. Ő tulajdonképpen egy varázslény, amelyet többféle állat alapján mintáztak meg. Tanuki – egy ázsiai menyétféle –, macska, bagoly. A végeredmény kicsit bumfordi, de mégis kedves és segítőkész lény, aki mindig ott van, ha szükség van.

És ami igazán kedvessé és élővé teszi ezt a mesét, az a többi szereplő. A kislányok – Satsuki és Mei, akik apukájukkal költöznek vidékre. Édesanyjuk egyelőre nem tud csatlakozni, mert huzamos ideje kórházban van. Amilyen szeretettel és megértéssel az apa foglalkozik a lányokkal, azzal észrevétlenül is példát mutathatunk.

Boldog gyerekeket láthatunk, akik nem azért jól neveltek, mert ezt várják tőlük. Egyszerűen szeretve vannak. Teli szájjal nevetnek, virágot szednek az udvaron. Valódi gyerekek. Nem a patyolatból húzták elő. Szaladgálnak. Élnek. Totoro pedig kedvesen kíséri őket, és varázslatos lényével ott van. Ha szükség van rá. Totoro a mentőöv. Még a felnőttek is hisznek benne, még ha nem is látják. Igazi boldogságos mese. Most ilyenre van szükségünk.

Hány éves kortól ajánljuk? 3 éves kortól

Ki menti meg az emberiséget?: Nauszika – A szél harcosai

Milyen jövő várhat ránk, ha már minden elpusztult körülöttünk, és a hely, ahol élünk, egy mocsaras dzsungel, mely mérges gázokat bocsát ki magából? Elég lehangolóan hangzik, márpedig a Nauszika – A szél harcosai című remekmű rácáfol erre. Igen, pusztulóban a világ,  de egy maroknyi csapat a Szél völgyében – élükön Nauszika hercegnővel – azon fáradozik, hogy a jelenlegi helyzetet jobbá tegye.

Az emberiség megmaradt tagjainak nem egyszerű itt az élet. Mutáns óriásrovarok, a Pusztulás tengere, és a szomszédos nép támadása is veszélyezteti a mindennapjaikat. A Szél völgyében viszont egység honol. Hercegnőjük, a kis repülő masinájával a szelet meglovagoló Nauszika igazi példakép. A béke nagykövete.

A japán rajzfilmek, azon belül is a Ghibli Studio művei, főleg Miyazaki Hayao erős női főhősöket szerepeltet a műveiben, amit csak megköszönhetünk neki. Nauszika is erős, ugyanakkor megértő, gyengéd, empatikus, bátor, megingathatatlan. Bár az óriásrovarok veszélyesek, Nauszika szeretettel fordul feléjük. Ért a nyelvükön. Hat rájuk. Meg akarja őket védeni, ezáltal az egész világot megmenti, mert megteremti, azt az egységet, amelyre mindenki vágyik

A természet, és az ott élő teremtmények – legyen azok bármilyenek – szeretete emeli ki ezt a rajzfilmet. Bár a történet nagyon is komoly, a gyerekek is átérezhetik, miközben egy gyönyörű rajzfilmet láthatnak.

Hány éves kortól ajánljuk? 7 éves kortól

Hibázni lehet: Mirai – Lány a jövőből

Miért ne fejleszthetné a stílusérzéket egy rajzfilm? Szép környezet, egységes stílusban berendezett lakás. Hatalmas üvegfelületek, amelyeken át árad be a napfény. Közbülső udvar, hatalmas fával. Ez az alkotás egy mai, modern japán család életébe enged bepillantást. Az ismerős helyzetek miatt bátran kijelenthető: a helyszín a Föld bármelyik országa lehetne.

Kun egy kisfiú, aki imádja a vonatokat. Minden megváltozik azon a napon, amikor a szülei hazahozzák a kistestvérét. Megszületett a húga, Mirai. A baba neve beszédes, azt jelenti: jövő. S Mirai tényleg felvillantja Kun előtt a jövőt. Ugyanis az új helyzettel dacoló kisfiú egyszer csak az udvaron találkozik a tinédzser Mirai-jal, aki sok mindent megmutat neki a jövővel, de a múlttal kapcsolatban is, és segít eligazodni a család gyarapodása miatti zűrzavaros életében.

A családmodell itt is példamutató. Senki nem tökéletes. Anyának fél év után vissza kell mennie dolgozni, így apa marad otthon a gyerekekkel. A kisfiú és az anya helyzetébe is könnyedén belehelyezkedhetünk. A történet mindenkit megért és elfogad. Nem ítélkezik. Néha Kun olyan idegesítő, hogy ordítanánk tőle. Ahogy anya is néha boszorkány. Apa ezt, azt elfelejt. A lakásban állandóan pakolnak, porszívóznak (vajon ez célzás, hogy mi ne tegyük?). Kun a múltban találkozik az édesanyjával kislányként, s láthatja, hogy bizony ő is szétrámolta a játékait, és falta az édességet.

Tükröt mutat, s megint csak azt tudom mondani: ezt a gyerekeknek is látniuk kell. Ne rejtegessük, hogy egy családban lehet vita, sírás, irigység, megbocsátás. Ezek is emberi érzések. Példát mutathatunk azzal is, ha belátjuk, hogy hibáztunk, és azon tudunk javítani. A család egy megbonthatatlan egység. Az érzelmeinket felvállalni nem bűn.

Kiknek ajánljuk? 8 éves kortól

Ez aztán menő: laza és vagány rókák: A fantasztikus Róka úr

Róka úr érti a dörgést. Tyúktolvajlással foglalkozik, mígnem szerelme egy szorult helyzetben (foglyul ejtette őket egy tyúkketrec) nem közli vele, hogy várandós. Így Róka úr kénytelen tisztes hivatást választani: újságíró lesz. A következő jelenetben, két év múlva – az róka-évben tizenkettő – eldönti, egy utolsó balhét mégis bevállal. Mert hát kell a pénz. Ott van azonban a három gazda: Buci, Bugris és Bán, akik az akciót foggal, körömmel megakadályoznák.

A fantasztikus Róka úr laza, világosan látszik, hogy szereti az életet, a családját, s éppen emiatt lehetséges, hogy példát mutathatunk vele a gyerekeinknek. A főszereplők, a látvány olyan stílusos, hogy már csak emiatt is érdemes látni. Ez egy bábfilm, a rókák és a többi állat (oposszum, vidra, vakond, menyét, nyúl is van köztük) nem elnagyoltak, bárgyúk, vagy rajzfilm-szerűek. Jól néznek ki.

Ruhát hordanak, de az összhatás mégsem gagyi. Az állatok közötti társalgás is rendkívül kifinomult („róka móka”). A megnyugtató befejezéshez végül minden állatfajta összefogása szükséges. Nem véletlenül. Kevésbé ismert alkotás, pedig érdemes megnézni.

Kiknek ajánljuk? 6-7 éves kortól

Engedj a körön belülre: Amikor Marnie ott volt

Kifejezetten tetszik, ha egy rajzfilm kamaszokat szólít meg. Ők sem felnőttek még, igazán nem ciki rajzfilmet nézniük, viszont már nem feltétlenül az olyan egyszerű történetek kelthetik fel az érdeklődésüket, ahol a hercegnő a hercegére vár. A korosztálynak megvannak a saját problémái, ami lehet ilyen is, olyan is. Mindenekelőtt jó látni, hogy másnak sem egyszerűbb, de kiút mindig van.

Az Amikor Marnie ott volt főszereplője, Anna magányos tinédzser. Nem a szülei nevelik, mert ők meghaltak egy autóbalesetben. Ez önmagában elég ahhoz, hogy ahogyan ő mondja, a „körön belül” legyen, míg a többi ember a körön kívül van. Környezetváltozás miatt nevelőanyja vidékre küldi. Oiwáék igazán elfogadó házaspár, Annának jó sora van náluk. Nem nyaggatják, elfogadják. Anna így beszél magáról: ronda, hülye, szeszélyes, kellemetlen vagyok. Nagyokat nyelük, mert bármelyik tinédzser gondolhatja ezt magáról.

Anna gyökértelenül, borzasztó magányos a világában, de véletlenül rátalál Marnie-ra, aki hasonló korú, mint ő, és a tengerparti villában él. Neki megnyílik. Majd fokozatosan nyit a világ felé. Marnie segíti, hogy visszataláljon az életbe, hogy megossza a kört másokkal. Anna megtalálja önmagát. Megért, elfogad, szeret. Rávilágít, hogy milyen fontos a család. Az, hogy kiderül, kicsoda Marnie, még jólesőbb érzéssel tölti el a nézőt. A fantasztikusan ábrázolt, gyönyörű környezet  csak hab a tortán.

Kiknek ajánljuk? 12-13 éves kortól

Hivatástudat mindenekelőtt: Szél támad

Komoly történet, nem lehet félvállról venni. Egy idézettel indul, amely meghatározza az alaphangulatot: „Feltámad a szél. Meg kell próbálni élni.” Mondhatnánk, hogy ez már egy felnőtt mese, rengeteg értelmezési lehetőséggel. De több oka is van, amiért kamaszoknak ajánlanám.

A Szél támad Jiro Horikoshi vadászrepülőgép fejlesztő mérnök életét mutatja be a húszas évektől a második világháborúig. Már ez a történelmi tény érdekes. Jiro vágya, hogy pilóta legyen, de erősen rövidlátó, így ez nem lehetséges. Ezután a repülők tervezése és építése a következő célja, amelyért mindent megtesz. Keményen tanul, dolgozik, hogy álmát megvalósítsa („Gyönyörű repülőgépeket akarok tervezni. Még hosszú utat kell megtennem”). S éppen emiatt a kőkemény hivatástudat miatt ajánlom leginkább ezt a filmet.

Jiro a kitartás mintapéldája. Munkában és szerelemben. Naoko még kislány, amikor megismeri. Miután Jiro felesége lesz, mégis hamarosan el kell engednie, a szél szárnyán repülni. A film végén Jiro szembenéz mindennel. Ez a szembenézés pedig igazán jelentőségteljes.

Kiknek ajánljuk? 13 éves kortól

Ez egy boldog történet: Kubo és a varázshúrok

Kubo és édesanyja a képzeletbeli Japánban – a rajzfilm amerikai készítésű – egy barlangban él. Az anya, amióta a szerelme, Kubo édesapja – egy híres szamuráj – meghalt, csak árnyéka önmagának. Kubo szeretettel gondoskodik anyjáról. Érti és érzi, hogy anyja miért olyan, amilyen.

Kubo veszélyben van, mert nagyapja, a Hold Király az életére akar törni. Amikor közeledik a vész, az anya feláldozza magát a fiáért, majd egy Majom szobor képében tovább él, hogy így segítse és védelmezze gyermekét. Együtt indulnak felfedezni a fiú örökségét. Az út olykor vidám, olykor meghökkentő, olykor könnyes. De a lényeg a cél, ahol az elfogadás vár, s amellyel példát mutathatunk gyerekeinknek.

A gyászról, a veszteségről, és annak feldolgozásáról szól ez a gyönyörű történet. Méghozzá úgy, hogy komolyan veszi a nézőit. Boldog történet, de lehetett volna sokkal boldogabb. Látnunk kell, hogy ilyen is létezik.

Kiknek ajánljuk? 8-9 éves kortól

Minden úgy jó, ahogy van: Hihetetlen történet az óriás körtéről

A végére jöjjön egy igazán üdítő alkotás, amelyet kicsikkel is megnézhetünk. A Hihetetlen történet az óriás körtéről egy dán képregényrajzoló, Jacob Martin Strid műve, s mi könyvben is nagyon szeretjük. Mert humoros, laza. Igencsak életigenlő alkotás.

A két jó barát Micó és Sebastian (egy cica és egy elefánt) Napvárosban élnek, s mindig együtt múlatják az időt. Pecáznak, beszélgetnek, falatoznak, játszanak – vagyis: élvezik az életet. Egy nap azonban palackpostát fognak, amely szerint a városka polgármestere, J. B. a Rejtélyes Szigeten rekedt, s szeretné, ha a két jó barát megmentené. Nem mellesleg a palackban találnak egy magát, amelyből másnapra egy ház nagyságú körte nő ki.

Hogy ebből a körtéből hogyan lesz hajó, ami a vízen úszik, s milyen kalandok után jutnak el végül J. B.-hez, az tényleg hihetetlen történet. Példát mutathatunk a barátsággal, a bajtársiassággal. De az igazi ereje abban a szemléletben rejlik, amely szerint minden úgy jó, ahogy van.

Kiknek ajánljuk? 3-4 éves kortól

Fotó: Dribbble

Karóczkai-Müllner Helga