Gyereknek lenni jó. A gyerekek gondtalanok. Szerencsés helyzetben. Tehát ha minden rendben körülöttük, akkor nincsen más dolguk, mint gyereknek lenni. Biztosan rájuk is hat mindaz, ami most körülöttünk történik. Hogyne hatna!

Hiszen mi, vagyis a szülők a Covid miatt is lehetünk feszültek. Mert nem tudjuk mi lesz. Mert nagy a bizonytalanság. Mert féltjük a családot. Mert elvesztettük, vagy elveszthetjük a munkahelyünket. De a gyerek az gyerek. Még ebben a helyzetben is. Hallják ők is híreket, ami most mindenhonnan ránk telepszik. Nem süketek, nem vakok. De mégis máshogy állnak hozzá mindenhez.

Közeledik a Karácsony, és előtte még jön a Mikulás. Talán sokan nincsenek túlságosan ünnepi hangulatban. Ez is lehet a Covid miatt. A gyerekek ebben is mások. Nekik elég egy apróság is, hogy örömmel várhassák a Mikulást.

Még a lakást sem kell díszbe öltöztetni hozzá. Elég összebújva megnézni egy karácsonyi filmet. Igaz, van egy kis keveredés, mert az amerikai kultúrkörben a Mikulás Karácsonykor viszi házhoz az ajándékokat. Nálunk pedig december hatodikán. De ki bánja? A Mikulás az Mikulás. Mindegy, hogy december melyik napján érkezik.

Szóval nézzük a filmet három gyerekkel. A konkrét téma mindegy is. A lényeg a Mikulás. Na meg a rénszarvasok. Amikor a filmbeli gyerekek egy korábban készített videófelvételen egy különös, piros ruhás kezet látnak benyúlni, nyomozni kezdenek az Igazi Mikulás után. A gyerekek – a sajátjaim – szerencsére veszik a lapot, és a középső azonnal megszólal: – Ez jó ötlet! Kamerával meglesni a Mikulást. Odatesszük a szekrény mellé a telefont, és várunk. (A telefon a kamera miatt szükséges).

Miért szeretnéd látni? – kapok azonnal a témán. Középsőnk egyszerű válasza: – Mert jó lenne. A kicsié pedig:–  Mert szeretem őt (a Mikulást). És a rénszarvasokat is. Majd szólok neked, ha itt vannak, mert nagyon szeretném látni a rénszarvasokat.

Erre a középső tovább fűzi a gondolatmenetet: A rénszarvasokat is le lehetne videózni, de ahhoz a tetőre kell tenni a telefont. Mit mondanál neki? – kérdezem én. A legkisebb: –Kérek egy Toffee pónit. Középső: –Én Lloyd motorját szeretném. Erre már a legnagyobb is becsatlakozik a játékba: –Én is meglesném. De azért az nem olyan egyszerű. Csendben kell maradni.

Azt hiszem, megvan a terv az idei decemberre: meglesni a Mikulást. Ez is egyfajta ráhangolódás: várni a csodát. Hiába a Covid, a Mikulás biztosan ellátogat hozzánk az idén is.

Fotó: Pexels

Karóczkai-Müllner Helga