Az ősz időszaka lehetőséget ad arra, hogy szelíd önértékelést végezzünk, át nézzük a múltbeli eseményeket, és kreatívan gondolkozzunk a jövőre nézve. Állítsuk le a rohanást, szánjunk rá időt a hangulatos őszi estékre. Törekedjünk a meleg harmóniára az otthonunkban.
Az őszi nyugalom a befelé fordulás kapuja. Az ősz új kezdetet és egyben jó indokot jelenthet hétvégente az otthonmaradásra, a hétköznapi estéken az elvonulásra. Korábban sötétedik, éjszakára lehűl a levegő, már napközben is megváltoznak az illatok és fények. A nyári dekoráció idegenné válhat ilyenkorra, amikor az ősz valóban beköszönt. Az évszakváltozáshoz az otthonunkat igazítva segíthetjük az átállást.
Rozsdabarna, okker sárga, sötét szilva
A különféle textíliák megváltoztatása könnyedén új megjelenést kölcsönözhet a belső térnek. Nem kell nagy dolgokra gondolni. Ha nincs lehetőségünk a függönycserére, akkor a díszpárna huzatokat őszi színekre váltásával is megteremthetjük az évszakhoz passzoló hangulatot.
A nyári könnyű pokrócok helyett, vegyük elő a vastagabbb, melegebb takarókat, tegyük őket a kanapé karfájára, hogy készenlétben legyenek a már hűvősebb estéken. A természetes anyagok, például a lenvászon, a tengeri fű, a bambusz és a rattan is az őszi hangulatot erősíthetik. A meleg tónusok könnyen kombinálhatók szinte bármilyen más árnyalattal. Például a sötétkék és a rozsdavörös tökéletesen illeszkednek egymáshoz. Nekünk kedvenceink az égett narancs, a sötét szilva és a terrakotta. Vagy a fűzöld kiegészítők az okkersárgával.
Előkerülhetnek tömbgyertyák, mécsesek és üveggyertyák, amivel a kora estéket már szebbé tehetjük. Választhatunk natúr avagy illatos félét. A narancs, vanília, a kamilla és a fahéj már az őszi illatokat adják vissza.
A dohányzóasztal cukorka tartóit feltölthetjük gyógynövényes cukorkákkal. A gyerekek szeretik a mézes, zsályás és hársfavirágos ízeket. Egy csésze tea vagy forró csokoládé felmelegíthet bennünket is. Az sem baj, ha némi tömény alkohol, egy jófajta rum is kerül bele.
Őszi gasztronómia: Sárgarépa és kesudió leves
Az ősz érkeztével a ködös, esős napok során nincs is jobb lélekmelengető, mint egy finom, meleg krémleves és egy szeretet
Sárgarépa és kesudió leves
Hozzávalók a leveshez:
500 gramm sárgarépa
1 liter zöldségleves
20 dkg kesudió
1 dl almalé
só, bors, reszelt szerecsendió
A joghurt szószhoz:
2 dl natúr vegán joghurt
2 evőkanál reszelt gyömbér
egy csipet st
egy csipet cukor
Díszítéshez:
friss menta
Elkészítés:
Hámozzuk meg és aprítsuk fel a sárgarépát. Forraljuk fel a zöldséglevest. Adjuk hozzá a sárgarépát és a kesudiót. Finoman forraljuk körülbelül 15 percig, amíg a sárgarépa meg nem puhul. Amint kész ízesitsük az almalével.
Míg a leves forr, addig a joghurtot a reszelt gyömbérrel keverjük össze egy tálban, ízesítsük a sóval és a cukorral.
Kézi mixerrel vagy turmixban dolgozzuk krémessé a levest.
Tálaljuk a levest a rákanalazott joghurttal és mentával megszórva.
Klasszikus forrócsoki tejszínhabbal és macaronnal – Az édes gyerekkor íze
100 gramm jó minőségű étcsokoládé
600 ml tej
2 csillagánizs, 4 szegfűszeg
100 ml vegán habtejszín
Macaron ízlés szerint ( mi most a pisztáciásra szavazunk)
Aprítsuk fel a csokoládét. Közben egy edényben közepes hőfokon melegítsünk fel 600 ml tejet, amihez adjunk hozzá 2 csillagánizst és négy szegfűszeget egy teatojásban. Ezután adjuk hozzá a csokit és kevergessük, amíg el nem olvad a csokoládé. Hagyjuk melegedni 5-10 percet folyamatos kevergetés mellett. Habverővel verjük fel a habtejszínt. Vegyük ki a teatojást a forró csokiból, melyet öntsünk csészékbe. A csoki tetejére halmozzuk a tejszínt, majd Be My Macaron macaronnal tálaljuk. A tejcsokoládés macaron illik hozzá a legjobban, de a gyümölcsös ízek – például az erdei gyümölcs – is jó választásnak bizonyulhatnak. Vagy akár a pisztácia.
Őszi nyugalom zenével
Az internet mellett gyakran veszik el az idő attól, hogy a közösségi oldal pörgetése nélkül, pusztán zenét hallgassunk. Pedig a csendes elvonulás egy jól megválasztott zene mellett segíthet megnyugodni, lecsendesedni, befelé fordulni kicsit. Az őszi nyugalom támogatására hoztuk ezt a válogatást:
Illetve Andrea Bocelli – Canzoni stonate előadását