
A bab ritkán népszerű étel, talán mert olcsó, tartós és könnyen elérhető. Hírnévre a vadnyugaton és a Piedone filmekben nyert, akkor is az egyszerűsége miatt, mert elég az elkészítéséhez egyetlen egy edény. Egy serpenyő vagy egy bogrács.
Néha van egy-egy babos étel, ami világhírre tesz szert: a francia cassoulet, a portugál feijoada, vagy az olasz pasta e fagiolia, de a hazánkban népszerű sólet sem szégyenkezhet.
A bab egyszerűsége ellenére számos dologban hasznos. Kezdjük az erejével. A bab fehérjét, rostot, vasat, káliumot, magnéziumot biztosítja, és a B9-vitamin természetes, biológiailag aktív formáját a folátot, miközben kevés vagy semennyi zsírt, transzzsírt, nátriumot és koleszterint nem tartalmaz.
Ráadásul a főzése terápiás erővel bír, ahogyan állunk a tűzhely mellett figyeljük és időnként megkevergetjük a rotyogó ételt, az felér egy kész meditációval.
A babok világa meglepően változatos: a krémes fehérbab a levesekhez ideális, a vörös vesebab a chili con carne lelke, a fekete bab pedig Latin-Amerika konyháinak alapja. Még a mungóbab és az adzuki is a babfélék családjába tartozik – a keleti konyhák nélkülözhetetlen alapanyagai.
A bab emésztése nem mindenkinél problémamentes, ami sokaknak kifogás lehet ellene. Ennek oka azonban gyakran nem maga a bab, hanem a benne található oligoszacharidok.
Az oligoszacharidok rövid cukormolekulaláncok, amelyek prebiotikus rostként ismertek: emésztetlenül a vastagbélbe jutva táplálják a jótékony bélbaktériumokat, például a bifidobaktériumokat és a lactobacillusokat. Így támogatják az emésztést, az immunrendszert és a tápanyagok felszívódását. Csak éppen nagy mennyiségben puffadást vagy hasmenést okozhatnak.
A kellemetlenségek ellen a bab előáztatása és az első főzővíz leöntése sokat segít. A fűszerek, mint a babérlevél, kömény vagy gyömbér, szintén javítják az emészthetőséget. Ha mégis hasmenés jelentkezne, egy kis friss kenyér gyakran segít enyhíteni a tüneteket.
A bab a tökéletes kamraalapanyag. Könnyen beszerezhető, olcsó és sokáig eláll, mi több nagyon sok féle étel készíthető belőle. Hosszú az eltarthatósága, és minimális hulladékkal jár, mivel nem romlik meg.
A fenntarthatóságát erősíti, hogy a bab nemcsak az asztalon, hanem a földben is hasznos: gyökerein nitrogénkötő baktériumok élnek, amelyek természetes módon gazdagítják a talajt, így kevesebb műtrágyára van szükség a következő növények termesztésénél.
Ahogyan az is, hogy a babbal könnyen csökkenthetjük a húsfogyasztásunkat, amennyiben szeretnénk kevesebb állati fehérjét fogyasztani, bátran nyúlhatunk a babhoz, mivel laktatóbb, mint a hús, és még a fehérjeforrása is elég jelentős, mintegy 21-25 tömegszázalék fehérjét tartalmaz.
A szárított bab elkészítése sem nehéz, legfeljebb kicsit macerás a szükséges előáztatása, de még az is jó megoldásnak számít, ha van néhány BPA-mentes konzervbabunk a gyors vacsorákhoz.
A babot bármiben felhasználhatjuk, a levesektől, taco-któl és zöldséges hamburgerektől kezdve a mártogatósokon, salátákon, rakott ételeken át a pörköltig, számtalan módon.
Arról nem beszélve, hogy a kamrában őrzött alapélelmiszer ugyanolyan tökéletes egy hétköznapi vacsorához, mint arra, hogy felkészültek legyünk egy természeti katasztrófára.
Mi kellhet még egy jó babvacsorához? Talán csak egy jó társaság és egy adag friss kenyér hiányzik. A bab ugyanis pont olyan, mint egy régi jó barát: egyszerű, megbízható, és mindig visszavár az asztalhoz — főleg, ha épp most készül belőle valami finom. Például ez a recept.
A babban lévő élelmi rost, a paradicsom, a sárgarépa és a paprika C-vitaminja, a paradicsom E-vitaminja, valamint a paprika B6-vitamin- és folsavtartalma tisztítja a vérereket, ellenállóbbá teszi a szervezetet, és csökkenti a rák kialakulásának kockázatát.
6 adag
2evőkanál növényi olaj
1 nagy fej vöröshagyma, apróra vágva
1 piros húsú paprika, kicsumázva, nagyobb darabokra vágva
1 kis sárgarépa, megtisztítva, kockára vágva
1 kis zellerszár, kockákra vágva
4 gerezd fokhagyma, összezúzva
3 evőkanál chilipor
2 evőkanál édes-nemes pirospaprika
2 kis kanál szárított, morzsolt szurokfű
1 kiskanál őrölt római kömény
80 dkg konzerv egész paradicsom, levével, feldarabolva
1 kg konzerv nagy szemű fehér bab (cannellino) lecsurgatva, leöblítve
45 dkg konzerv fekete bab, lecsurgatva leöblítve
2,5 dl víz
4 evőkanál szójaszósz
30 dkg morzsolt csemege kukorica
Forrósítsuk fel az olajat. Tegyük bele a hagymát, a paprikát, a sárgarépát, a zellerszárat és a fokhagymát. Pároljuk a zöldségeket puhára (kb. 5 perc), majd keverjük bele a Chiliport, a pirospaprikát, a szurokfüvet és a köményt, s hagyjuk a tűzön még 1 percig.
Adjuk hozzá paradicsomot, a babot, a vizet és a szójaszószt. Időnként megkeverve főzzük fél óráig lassú tűzön fedő nélkül, majd adjuk hozzá kukoricát és főzzük további 10 percig.
Ezt a tartalmas vegetáriánus ételt kukoricakenyérrel és egy nagy adag zöldsalátával kínáljuk.
Adagonként 274 kalória (1143 kJ) 15 gramm fehérje, 48 gramm szénhidrát, 7 gramm zsír, 1 gramm telített zsír, 0 mg koleszterin, 13 gramm élelmi rost, 856 mg nátrium
E fehérjében gazdag vegetáriánus étel – valójában egy Tex Mex stílusú zöldség ragu – alapja fekete és fehér bab valamint az aranysárga kukorica. Voltaképp bármilyen babot használtunk hozzá, sőt konzerv vagy főt lencsét is választhatunk, hasonló mennyiségben. Ha lencsével csináljuk, azt a kukoricával együtt a végén tegyük az ételbe, és csak az utolsó 10 percben főzzük lassú tűzön.
Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!
Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.
Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.
Olvasd el az Adatkezelési tájékoztató-t.