Olvasási idő: 2 perc

A kávé finom, cserépben pedig különösen szép növény

Két napja hazánkban, ma a világban ünneplik a kávé napját. A feketét kedvelők nem biztos, hogy gondolják a kávécserje az otthonukat is szépíthetné.

A kávébabot, ami tulajdonképpen a gyümölcs magja szinte mindenki ismeri. Naponta akár többször is iszunk a levéből. Ki feketén és röviden gőzölve, más hosszan, hígan, vagy éppen tejszínnel vagy tejjel ízesítve. Van aki növényi tejjel szereti vagy csak azzal ihatja. Édesíthetjük cukorral, mézzel, édesítőszerrel vagy juharsziruppal is akár. Más sózza, vagy pörkölt mogyoróval szórja. Más málnaszirupot önt bele. Vagy mandula, mogyoró, kókusz, dió sziruppal önti meg. Ihatjuk így is, úgy is, egyedül, másokkal, kávé szünetet tartva, lassan kortyolgatva, kávéházba kiülve, ősszel pokróccal a vállunkon, nyáron jegesen vaníliafagylalttal kínálva hűsítően, munka közben a sokadik csészével, de gyorsan hörpintve még kora reggel már cipővel a lábunkon míg visszalépve, a csészét az előszobában hagyva.

Kávé cserépben

S amikor hazaérünk akár ránk is mosolyoghatna a kávé egy szép cserepes képében a nappaliban gondosan elhelyezve, hiszen a kávécserje rendkívül jó dekorációként szolgál. Zölden is szép.

Ám néhány év után nyáron és ősszel fehér virágokat hoz, melyek illata a jázminéhoz hasonlít.

Ezekből alakulnak ki a később piros színben pompázó kávébabok. Télikertben vagy nagyobb helyiségben a kávécserje tekintélyes magasságúra megnőhet. Ehhez persze megfelelő ápolásra van szüksége. Nyáron legjobb, ha félárnyékos helyet biztosítunk a növény számára és átlagos szobahőmérsékletet.

Télen több fényre van szüksége, de hűvös szobára, ha túl meleg van a lakásban, tegyük az ablakba, ha dupla üvegünk van, akkor a ketté közé, vagy világos előszobába, hidegebb helyiségbe.

A kávécserjét nyáron kihelyezhetjük a szabadba, ha azonban kávét szeretnénk termeszteni, a virágzás alatt figyelnünk kell, hogy legalább 18-20 fok legyen a szabadban. Inkább keressünk számára meleg, de naptól védett helyet ilyenkor. Ügyes gondozással a kávécserjénk évente húsz-harminc centimétert növekszik, és szobában tartva is elérheti a két méter magasságot.

A kávé cserépben, azaz a kávécserjére is igaz, mint más szobanövényre, hogy ha használt zaccal szórjuk meg a földjét, akkor a növényünk hálából fényes leveleket mutat.

Fotók: Pixabay

Polgár Ágnes

Újságíró és webdesigner, egy tinédzser édesanyja, valamint ráktúlélő.
Szenvedélyesen gyűjt szalvétákat, és kiemelten fontosnak tartja a mértékletességet az élet minden területén. Közel áll hozzá a lagom filozófia és a svéd kultúra, amely egyensúlyt és harmóniát hoz mindennapjaiba.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.