Olvasási idő: 6 perc

A kóstolás egyik alapelve: tisztelni kell a chilit, nem szabad lenézni

A chili erős, de nem mindegy, hogyan. Az erőssége befolyásolja az ízét? A kóstolás után úgy érezzük, hogy nem feltétlenül az erősebbnek mondott paprika csíp jobban, és valóban van különbség ízre a fajták között. Együtt kóstoltunk chiliket Szenyán János ős- és kistermelővel, aki úgy véli, a chilifogyasztás ne legyen verseny. Nem az számít, hogy ki bírja jobban a csípőset.

Szenyán János ős- és kistermelő még gyerekkorában kedvelte meg a chilit. Munkája mellett már csaknem öt éve része a chili is az életének. A chilitermesztés a saját, és a szülei otthonában kezdődött, s jelenleg is a házi farmon termesztik a különféle paprikákat. Öt alaptípust, amelyekből végül különböző erősségű chili termékek készülnek.

Szenyán Jánossal arról beszélgettünk, hogy hiába lehet egyfajta bátorságpróba a chilifogyasztás, az emberek többsége nem a szupererős paprikákat kedvelik, hanem inkább azokat, amelyek kellemesen csípnek. Csak összehasonlításképpen: a világ legerősebb chilijeként számon tartott Carolina Reaper 2,5 millió scoville erősségű, szupererősnek számít a chili egymillió scoville fölött.

A kezdők általában 5-6 ezer scoville erősségű paprikákkal kezdenek, a sokak szerint legízletesebb chili, az Orange habanero 250 ezer scoville. A chiliről, a chilitermesztésről, és arról, hogy hogyan határozták meg a scoville skálát ITT olvashat.

A kóstolás ne legyen bátorságpróba

Szenyán János (Johnny’s Chili Manufaktúra) úgy véli, hogy anélkül nem érdemes a chiliről beszélni, hogy ne érezzük az ízeit, ezért együtt kóstoljuk meg a termékeit. Úgy, ahogyan a vásárokon is felkínálja a vásárlóknak. Sómentes ropival, és tortilla chipsszel. A legkevésbé csípőstől haladunk a szupererősek felé.   

A megízlelt mennyiség változó lehet. Minden embernek más a tűréshatára. Érdemes egy késhegynyivel kezdeni, aki kevésbé érzi csípősnek, az meríthet többet. Én azt szeretem, ha végig tudunk menni a palettán – vezeti fel a kóstolót Szenyán János.

– Bírni fogom! Ez egy bátorságpróba? – vetem bele magam is a chilik világába.

– Azt szoktam mondani, hogy tisztelni kell a chiliket. Nem szabad őket lenézni. Lehet akár az egy jalapeno, azok között is van olyan egyed, amelyik nagyon erős.

Egy lilahagymás, feketeribizlis chili lekvárral kezdünk. Kicsit izgulok, de János megnyugtat: – Ez csak hétezres erősségű. Majd szólok, hogy mikor kell izgulni.

János háttér információként elmeséli, hogy ebből a termékből kétféle létezik. Egy gyümölcsösebb, lekvárosabb, és egy olyan, amelyikben több a lilahagyma. A vásárlók mindkettőt kedvelik, így mindkét változatot készíti. Nekem a hagymásabb verzió ízlett jobban.

– Jöhet a mexikói jalapeno – vezeti fel a következő terméket János.

– Kicsit olyan, mint amit adnak a moziban a nachos-hoz. Olyan az illata. Ez ízlik.

– Ahogyan elkezd érni, pirosodni, édesebb lesz a paprika. A keverés miatt is adódhat ízeltérés. Ha mixet készítek a különböző chilikből, akkor ki lehet számítani, hogy arányaiban mennyit veszek el a csípősségükből.

Chilikrém cheddar sajt illattal

Most következik az epres chilikrém.

– Itt már szoktak sziszegni az emberek, mert úgy gondolják, hogy az epertől semmi bajuk nem lehet. Itt azért a hatvanezer scoville helytálló. Ez azért már érezhetően csíp – mondja János

– Ez finom. Azt el kell mondanom, ha erőset eszem, akkor csuklani kezdek. Hamarosan kezdődik. Ez normális reakció?

– Ezzel nincsen egyedül.

– Hamarosan kezdődik.

– Ez nem verseny. A piacon bevett szokás, hogy ha már sok a kóstolás a vásárlóknak, akkor a továbbiakban maradunk az illatoknál. Nem szükséges az erőverseny. Az emberek ne legyenek betegek a chilitől.

– Ez az Orange habanero? Amelyik önmagában is finom? Úgy kóstolom meg – haladunk tovább a termékek között. – Nem merem megmondani, hogy milyen illata van. Mint a cheddar sajtnak. Ami nem baj egyáltalán. Túl sokat szedtem ki belőle?

– Szerintem igen. Inkább kevesebbet érdemes, hogy a többire is maradjon energia. Addig elárulok egy kulisszatitkot, amíg ezt ízlelgeti. Egy piacon egy chiliterméket kínáló árusnál általában fél tízig nincs forgalom, mert a chili nem alaptermék. Egy tégely chili kiadós, sokáig elég, így a visszatérő vásárlókat is sokszor csak hosszú idő után látom viszont. Karácsony előtt nagy a forgalom. Szívesen ajándékoznak chilikrémet az emberek.

– Mi a következő? – kérdezem.

– A Speedy Gonzalez. A színe miatt kapta ezt a nevet, egyébként sárga habanero-ból és sárga szellem chiliből készült. A neve tetszik a  vásárlóknak, emiatt is figyelnek fel rá.

– Ez is nagyon finom illatú.

– És jó erős.

– Nekem jobban ízlik, mint az Orange habanero.

– Máshogy finom. A chilin kívül kaliforniai paprikát tettem bele, enyhén citrusos ízvilágú. De most jön egy közönségkedvenc. Erre nem tudok mást mondani. Ez a legnépszerűbb termékem, azt hiszem.

A chili nem Erős Pista

– A Burning Lava – vágom rá azonnal.

– Most ez megy a legjobban. Ezt szokták választani, akik Erős Pistánál jobb terméket szeretnének. Ami egy kicsit jobban csíp, de minőségibb összetevőkből készült.

– Ez tényleg nagyon finom.

– Most jöjjön ez az ötszázezer scoville erősségű szósz. Ez egy egészen új termékem, paradicsommal hígítva, ízre hasonlít a Burning lava-hoz. Csípni fog, mert erősebb adag lett.

– Ez ízlik, a Speedy Gonzalez és a Burning lava. Viszont a chilis kezemmel hozzáértem az orromhoz. Ebből lehet baj? – kérdezem.

– Tudnék mesélni, hogy mennyi hasonló baleset ért az elmúlt időszakban. Ez nem gyerekjáték a szellem chilitől fölfele. A Carolina Reaper és a Moruga tudnak komoly problémát okozni – érvel János.

Következik a Smooky Inferno.

– Ennek is nagyon jó az illata. Erős?

– Annyira nem kritikus. Én lángoshoz szoktam enni. Kellett egy füstös termék, ami grillezéshez is kiváló. Ez lett belőle.

– Ez is nagyon finom.

– Ebben van csoki habanero és barna moruga.

A veszedelmes Carolina Reaper, a Guinness-rekorder

Most szintet ugrunk, mert megkóstolhatom a Red Trinity-t, azaz a vörös szentháromságot. Az elnevezésben a vörös a színe miatt szerepel, a „háromság” pedig az összetevők száma miatt. Carolina Reaper, a Trinidad Moruga és a szellem chili van benne.

Úgy érzem, hogy most kezdek el csuklani, de aztán mégsem olyan veszedelmes a szentháromság.

– Ahogy bevettem a számba, esküszöm nem érzek jelentős különbséget csípősségben, már valószínűleg kezdek hozzászokni a kapszaicinhez. Nagyon finom. Egy tégelyben mennyi chili paprika tartalom van?

– Általánosságban arra törekszem, hogy szinte száz százalék legyen. Ebben például a háromféle chilin kívül van egy kicsi almaecet, citromsav, só, bors. A második legmagasabb összetevő benne a só, körülbelül 2,5-3 százalék. Az összes többi elhanyagolható mennyiség.

A kóstoló utolsó állomása a Carolina Reaper őrlemény.

– Ennek hogyan álljak neki? Szagoljak bele? Ugye nem kell belenyúlnom? – aggódom azért a Guinness-rekorder erősségű chili miatt.

– Érdemes úgy megszaglászni, ahogyan kémiaórán tanultuk. Csak legyezgetve. A balesetek sokszor akkor történnek, amikor a Carolinát kiszárítom. Egy kiló paprikából lesz tíz deka őrlemény. Ezt össze is kell zúzni, amihez speciális darálót használok. Nincs az a maszkmennyiség, hogy elegendő legyen, és ne fulladozzon az ember. Szabad levegőn őrlöm, így is többszöri nekifutásra tudom megcsinálni. A Carolina por kóstolásánál az ujjunkkal tegyünk egy kevés őrleményt a szánkba, kenjük össze vele, hogy érezzük az erejét. De túl sokat sem szabad.

– Egy tégelyben mennyi Carolina van?

– Körülbelül három deka paprika.

– Mit lehet kezdeni a chilis balesetekkel? Ha túl sokat ettünk belőle? Vagy ha nagyon csíp?

– Ilyenkor legfeljebb a tejtermékek segíthetnek. Kefirt, joghurtot érdemes gyorsan enni. Az a lényeg, hogy lemossa a szánkban lévő összes paprikát. Zsíros és hideg legyen. Ezek kiváló kombinációja a vaníliafagyi. Az tejes, hideg, és zsíros is.

Fotók: A szerző

Müllner Helga

Müllner Helga

Újságíró és szociálpedagógus vagyok. Dolgoztam napilapnál, s most jelenleg a Szoknya és Nadrág Magazin olvasóinak írok.

Újságíróként az inspirál leginkább, ami körülöttem van. Az élet valódisága érdekel. Szeretek megfigyelni, beszélgetni, jelen lenni, kérdezni. Szeretek játszani. Érdekelnek az emberek. Szeretek róluk írni.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.