Olvasási idő: 3 perc

A tavasz kedvencei a friss zöldfűszerek

Már a tavasz első felében megjelennek a zamatos, friss, illatos zöldfűszerek a zöldségpultokon és a balkonládákban, amelyekkel változatossá és izgalmassá tehetjük a legegyszerűbb fogásokat. Már a reggeli szendvics íze is más a zöldfűszeres vajtól, hát még egy sült csirke szaftja.

A zöldfűszerek királynője a petrezselyem

Mivel is kezdhetnénk a zöldfűszerek sorát, ha nem a petrezselyemmel? Azért, mert egész évben elérhető még nem jelenti azt, hogy unalmas. A tavaszi nap érlelte zöldnek ráadásul teljesen más íze van, mint a télen elérhető üvegházban érlelt petrezselyemnek. 

A petrezselyem eredete már kissé a ködös múltba ér, feltehetőleg kontinensünk délnyugati térségéből származik. A világszerte elterjedt és kedvelt fűszernövénynek két változatát ismerjük és használjuk a konyhában: a gyökérpetrezselyem zöld leveleit, valamint a dús lombú metélőpetrezselymet.

Elnevezéséből, petros vagyis szikla és selenium azaz zeller, arra lehet következtetni, hogy a petrezselyem a köves, sziklás helyeket kedveli. 

Az a szokás, hogy az ételeinket petrezselyemmel díszítsük, abból a hiedelemből ered, hogy az étkezés után elfogyasztott levél felfrissíti a leheletet: már az ókori Rómában elterjedt volt, hogy petrezselymet rágjanak a friss leheletért. 

A sokoldalúan felhasználható fűszernövény értékes gyógynövény is, amit naponta érdemes fogyasztani. Vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag, és a benne megtalálható flavonoidoknak köszönhetően antioxidáns. Vízhajtó hatása támogatja a veseműködését, de az emésztőrendszer és a máj munkáját is segíti.  A kaport is pompásan helyettesíti. 

TIPP: 
Zöld szárával vízbe állítva, hűtőben akár másfél hétig is eláll, ha időnként nem felejtjük el kicserélni alatta a vizet. A vajat megbolondítja, kenyérre, sülő zöldségre, krumplipürébe vagy húsokra téve pompás aromát ad. Finom belőle a pesto, felfrissíti a nokedli ízét. Nélkülözhetetlen a húslevesből, a zöldborsóból készült ételekből. 


Turbolya

A francia petrezselyem néven is ismert zöldfűszer valószínűleg a kaukázusi térségben volt őshonos. Hosszú ideig gyomnövénynek vélték eleink, manapság már kifinomult fűszer. 

Áprilistól júniusig  virágzik, a nagy meleg beálltával eltűnik, tehát most keressük a friss zöldfűszerek között, vagy gyűjtsük be mi magunk. Hazánkban vadon nő faluszéleken, akácosokban, árokpartján. Nem szereti a túlzott napfényt és a kevésbé párás helyeken érzi jól magát. Érdemes kis tasakokban lefagyasztani. 

Levelei a sárgarépa zöldjéhez hasonlítanak, aprók, az illata pedig az ánizsra emlékeztet. A klasszikus francia ételek fűszerkeveréke, a fines-hebres alkotóeleme a petrezselyem, a metélőhagyma, a bazsalikom és a tárkony mellett. Egykor a magyar konyha előszeretettel használta a tavaszi saláták, a tyúk-és bárányhús fűszerezéséhez.

TIPP:
Remekül illik salátákhoz, levesekhez, omlettekhez és paradicsomos fogásokhoz. A halételeknek is jót tesz. Kitűnő ízesítője a fehér húsoknak, a fiatal báránynak, de készíthetünk belőle krémlevest is.  


Csombor vagy borsikafű

A Földközi-tenger keleti részétől Iránig őshonos fűszer és gyomnövény. Az erdélyi konyha egyig legfontosabb fűszere és gyógynövénye, már a XVI. századi füveskönyvek említik. Rovarcsípés ellen nagyon jól bevált az eldörzsölt borsikafű, a belőle készített krémekkel horzsolásokat és kiütéseket kezeltek.

Illata, íze a borsra emlékeztet, ezért is nevezik borsikafűnek is, és használják a bors pótlására. Káposztát, ecetes uborkát ízesítenek vele. Fontos tudni róla, hogy túladagolva keserű az íze, ezért inkább csak az étel főzésének a legvégén fűszerezzünk vele. 

TIPP: 
A borsikafű jól kiemeli a halak, a tojásos ételek, a sajtok ízét. Dél-Franciaországban kecskesajtot pácolnak borsikafüves szószban. Zöldségek közül a legjobban a paradicsomhoz illik, érdemes kipróbálni paradicsommártásokba. Az olaszok gyakorta készítenek olyan fűszerkeveréket, amelyben a kakukkfű, az oregánó, a majoránna és a zsálya mellett a borsikafű is szerephez jut.


Lestyán vagy maggifű

A csombor mellett az erdélyi konyha egyik legfontosabb fűszere. A Földközi-tenger keleti vidékén őshonos. Két méter magasra is megnő, a zellerre emlékeztető, erős illatú virága van. Éppen ezért cipőillatosítására is használták. 

A gyógynövényként is ismert ételízesítő vizelethajtó hatású, segíti az emésztést, a belőle készült tea enyhíti a gyomorgörcsöt. 

A lestyán Nagy Károly császár egyik kedvenc fűszere volt. A likőr és a konzerviparnak is fontos fűszere. 

TIPP:
Az intenzív ízű, enyhén csípős lestyán remek fűszere a leveseknek. Az erdélyi csorbaleves elképzelhetetlen nélküle. Finom ízt ad a raguknak és párolt húsoknak is. A vegyes saláták ízét is megszínesíti. 

Kép: Canva
Forrás: Móra Ferenc Könyvkiadó, Járainé-Regéczy: Fűszernövények 1980, és Pulykatrend Gallicoop Gasztromagazinja 2020/01

Szoknya és Nadrág Magazin

Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Tőlünk mindenkinek. Embereknek emberségesen.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.