Olvasási idő: 2 perc

Amit a mindent elsöprő, fenséges Pavlova torta taníthat nekünk

A Pavlova tortáról sokaknak a balett jut eszébe. Mi is szeretjük a műfajt. A fiam annyira, hogy immáron hat éve táncol. Kivéve az elmúlt fél évet, amióta a covid ledöntötte a lábáról, és minden megváltozott körülöttünk. Mert a betegség hosszú időre elnyúló tüneteivel nem lehetett előre számolni. Ezeket a nem kellemes, sokszor fájdalmas tüneteket sok mindennel igyekszünk ellensúlyozni. Az egyik az, hogy a kedvenceit sütöm-főzöm. Például fenséges Pavlova tortát.

Az egyik kedveskedésem alkalmával, arra gondoltam, hogy a balerináról elnevezett tortával nem nyúlhatok mellé. Hiszen Anna Pavlova neve a balett-táncosok között ma is fogalom, ráadásul a róla elnevezett torta pedig olyan, mint egy habkönnyű, fehér álom. És édes. Nagyon. A kamaszodó fiam újabban pedig nagyon szereti az édességet. Ám már nagyon régóta nem sütöttem, így nagyon nem mertem belekezdeni. 

Elolvastam vagy negyven receptet, és technikát. Videókat is néztem. A végén vettem egy nagy levegőt és megsütöttem. Egyszer. Kétszer. Háromszor. Többször. Mindig volt alkalom a fenséges tortára. Ami nem is olyan nehéz. A titok abban van szerintem, hogy neki kell állni. Ha elrontjuk, mégis mi bajunk lehet? Persze, a tojás, a cukor, és a villanyáram árát elbukjuk. Legfeljebb. De ilyen nem történt. Pavlovát sütni szerintem, habkönnyű. Pont olyan, mint maga a torta.

Először egyébként 1926-ban készítette el egy ausztrál cukrász, akit megihletett Anna Pavlova elbűvölő, légies alkata és tánca. A táncosnő tiszteletére egy illatos, habkönnyű desszertet alkotott. A Pavlova torta titka a peremesre sütött vaníliás tojásfehérjehab, amit nevezhetünk akár habkoszorúnak is. Mérete, alakja a sütőformától, tölteléke fantáziánktól az alkalomtól vagy az évszaktól függ.

Nálunk már volt epres, epres-mascarpone-s, mangós-lime-os, karamellával csurgatott és most legutóbb fügés. A fügének éppen szezonja van. A fiamat ez a változat is elbűvölte. Szereti a fügét is.

Én pedig most már azt szeretném, ha a fiam végre meggyógyulna és újra tánccipőt húzhatna. Ami nem lesz könnyű neki. Tudom. Addig is viszont igyekszünk úgy élni, ahogyan a Pavlova torta tanította. A lényeg, hogy csak kezdjünk neki annak, amitől nagyon félünk, lehet habkönnyű feladat lesz. Higgyünk abban, fenséges lesz, mint a Pavlova. Mert ha hisszük, akkor könnyebben nekiállunk. Bárminek. 

Fotó és recept a tortához: Not Quite Nigella

Polgár Ágnes

Újságíró és webdesigner, egy tinédzser édesanyja, valamint ráktúlélő.
Szenvedélyesen gyűjt szalvétákat, és kiemelten fontosnak tartja a mértékletességet az élet minden területén. Közel áll hozzá a lagom filozófia és a svéd kultúra, amely egyensúlyt és harmóniát hoz mindennapjaiba.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.