Napról -napra sötétebb van reggelente, amikor elindulunk otthonról, és délután egyre hamarább megy a nap lefelé, ezért már sötétben indulunk haza. Segítsünk a szervezetünknek felkészülni a télre, használjuk ki az ősz végi napközbeni meleg napsütéses órákat.
Szoknya & Nadrág
Október 29-én, vasárnap váltottunk nyári időszakról a téli időszakra, azzal, hogy egy órát visszaállítottunk az óráinkon. Ugyan nyertünk egy órát akkor, de ezt a pluszt elég hamar már észre sem vesszük.
A sötét és a hideg megviseli a szervezetet, a testet és a lelket egyaránt. Sajnos nem bújhatunk el a barlangunkba, mint egy maci, hogy téli álmot aludjunk, de valamennyire felkészíthetjük magunkat a télre és minden áldott nap tehetünk azért, hogy egészségesen átvészeljük a telet.
Reggel az ébredésnél használjunk inkább erősebb mesterséges fényt, a pozitív ébresztő hatás érdekében. Mossunk arcot minden reggel, ébredéskor igyunk egy pohár langyos vizet, és mindenképpen hidratáljuk az arcunkat, szánkat, hogy a napról-napra metsző hidegebb szél ne szárítsa ki.
Lehetőleg a nap közepén, áldozzunk az ebédidőnkből és menjünk ki a szabadba legalább öt-tíz percre, hogy minél több természetes napfényt kapjunk. A reggeli fény többet ér, mint az esti fény, mivel a reggeli sugarak több kék fényt tartalmaznak, ami élénkítőbb hatással van napi ritmusunkra. Mozogjunk mindennap a levegőn, az sem baj, ha azt este a már sötétben tesszük. Tömegközlekedés helyett gyalogoljunk, lift helyett válasszuk a lépcsőt. A mozgásunkat változtassuk. Hol sétáljunk, hol kocogjunk vagy kerékpározzunk.
Akár még rollerezhetünk is. Lépjünk fel a gyerek mögé, nyugi, elbír bennünket is a járgány!
Lehetőleg szezonális ételeket együnk. Nem, a banán nem téli étel, ahogy a narancs és a mandarin sem. Fogyasszunk sűrű, tartalmas leveseket, meleg kompótokat, zöldséges egytálételeket. Az édességek és a szénhidrátok utáni vágy felerősödhet, limitáljuk a fogyasztásukat. Ne együk jókedvért, inkább csak az étkezés ékszereként.
Este inkább a helyi megvilágítást válasszuk már, nem pusztán azért, hogy takarékoskodjunk az árammal, hanem, hogy a szervezetünknek is kedvezzünk. Minél visszafogottabb a fény körülöttünk, annál könnyebb lelassulnunk, lenyugodnunk, felkészülnünk az éjszakai pihenésre.
Figyeljünk a hangulatunkra tudatosan. Az őszi és a téli depresszió általában nő, ahogy egyre intenzívebbé válik a sötétség.
Az alvászavarok a körülöttünk lévő mesterséges fénytől is erősödhetnek (lámpák, számítógépes képernyők és mobiltelefonok), mert szerotonint termelnek, ami nehezíti a test pihenését. Ha lehet mesterséges fénytől mentes hálóban aludjunk. Amikor a test belső órája szinkronizálódik, akkor nyugodtabban, felriadás mentesen alszunk. Hidratáljuk estére az egész testünket. Aludjunk több puha, meleg takaró társaságában.
1 fél citrom leve és/vagy narancs
1 dl száraz vörösbor
6 dl víz
1 darab fahéj
6 szegfűszeg
3 ek. cukor
1 kg szilva
A megmosott, kimagozott szilvát tegyük lábosba, öntsük fel a vízzel és a vörösborral (ha kisgyermeknek is kínálnánk, elhagyható), adjuk hozzá a fahéjat, a citromot (és a narancsot), a cukrot, (teatojásban) a szegfűszeget keverjük össze és forraljuk fel, majd lefedve kis lángon főzzük még 8-10 percig.
Vegyük ki a fahéjat és a szegfűszeget. Ősszel és télen tálalhatjuk melegen vagy langyosra hűlve, s majd jövő nyáron hűsítőként jéghidegre hűtve.
Fotó: gutekueche.ch