Olvasási idő: < 1 perc

Az ősz slágere: tökspagetti ebédre vagy vacsorára

A sütőtök szezonja most kezdődik. Ha unjuk már sütve, levesnek és süteménynek, akkor próbáljuk ki tésztának. Nem csalódhatunk, a zsálya és a parmezán nagyon jól kiemelik a narancssárga zöldség ízét.

A tökspagetti gyorsan elkészül. Felhasználhatjuk hozzá a megmaradt sütőtököt, de az sem baj, ha a nyers zöldséggel kezdünk neki a vacsorának, így is félórán belül tálalhatjuk.

Tökspagetti

Hozzávalók

600 g sütőtök

3 gerezd fokhagyma

szegfűszeg

2 evőkanál vaj

1 csomó friss vagy 1 teáskanál szárított zsálya

1 citrom

2 evőkanál paradicsomsűrítmény

10 dkg parmezán

4 személyre spagetti

A tökspagetti elkészítése

Tisztítsuk meg a tököt a héjától, és magozzuk ki.

Vágjuk a tököt kb. 1,5 cm kockára.

Egy magas falú serpenyőben melegítsünk bőségesen olíva olajat, dobjuk bele a vékonyre szeletelt fokhagymát. Dobjuk hozzá a tököt, forgassuk át többször, majd adjuk hozzá a vajat, a paradicsomsűrítményt, a citromhéjat és a fűszereket. Főzzük mintegy 15 percig.

Sózzuk, borsozzuk. Forgassuk át az egészet, a végén locsoljuk meg a citrommal.

Halmozzuk a kifőtt tésztára, forgassuk át az ételt. Szórjuk meg parmezánnal a tetejét.
Készen is van a tökspagetti.

Néhány szó a sütőtökről

A sütőtök szezonja szeptembertől-januárig tart. A kabakosok vagy tökfélék családjába tartozik, rokonai a főzőtök, laskatök, cukkini, patisszon, görögdinnye és az uborka is. Így nem meglepő, hogy 90 százaléka víz, húsán és magján kívül virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít. Termesztési hely szerint legismertebb hazai változatai a nagydobosi, a kiszombori és az óvári sütőtök.

A sütőtök kalcium, cink, mangán, réz, vas, foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A, B1, B2, B6 vitaminok és folsav tartalmának köszönhetően egészségmegőrző, gyógyító hatással bír. Gyulladásos betegségek, megfázásos, meghűléses problémák, detüdőgyulladásés egyéb tüdőkárosodások kezelésekor se feledkezzünk meg róla. Enyhíti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkenti azasztmarohamokat.

Fotó: Unsplash

Forrás: ITT

Szoknya és Nadrág Magazin

Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Tőlünk mindenkinek. Embereknek emberségesen.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.
Olvasói sarok hírlevél
Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.