Krémes, gyümölcsös, hűsítő – és főzött, vagyis biztonságosan élvezhető: ez a szamócakrémleves tökéletes választás a nyári napokra. Hidegen frissít, télen pedig langyosan simogat.
A nyári gyümölcslevesek között örök kedvenc a szamócás változat, de sokan idegenkednek a nyersen készített krémlevesektől. Ez a recept azonban nemcsak frissítő, hanem főzött is – így nemcsak finom, de biztonságosabb is. A főzött szamócakrémleves ízét az epres puding, a tejszín és a fűszerek teszik teljessé, a gyümölcsdarabok pedig igazi nyári textúrát adnak neki. Variálható ízlés szerint kardamommal vagy fahéjjal, laktózmentesen vagy növényi tejszínnel is működik – egy sokoldalú, szezonhoz (vagy fagyasztóhoz) igazítható recept. Mentával, citromfűvel, esetleg egy kanál tejszínhabbal a tetején: igazi nyári öröm.
A főzött szamócakrémleves hozzávalói:
60 dkg szamóca (lehet mirelit is)
egy kisebb fahéj darab vagy ha más ízre vágyunk akkor: 1/2 kk. kardamom és 1/2 kk. őrült szegfűszeg
1 ek. citromlé vagy fél citrom reszelt héja
4 dl habtejszín
1 csomag epres ízű főző puding
6-7 ek. nádcukor
1 ek. vaníliás cukor
Elkészítése:
A megmosott, megtisztított szamócából félreteszünk tíz dekányi adagot, hiszen mégis csak úgy izgalmasabb, ha a krémlevesben vannak gyümölcs darabok is. Előveszünk egy lábost, felöntjük az epret annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Ízesítjük a kétféle cukorral, beledobjuk a fahéjat vagy megszórjuk kardamommal és őrölt szegfűszeggel ízlés szerint, hozzáadjuk a citrom levét vagy lereszelt héját, amihez kedvünk van. Kislángon lassan felfőzzük.
Közben nem túl kemény habbá verjük a habtejszínt, amihez hozzákeverjük a főzőpudingport. A meleg leves levéből hozzárakunk egy merőkanálnyit a pudingporos habhoz, és besűrítjük vele a levest. Óvatosan még felmelegítjük, de már nem forraljuk. Majd kihalásszuk belőle a fahéjat és a citromot, és botmixerrel összetörjük a gyümölcsöt a levesben. Ha igazán krémszerű levest szeretnénk, akkor szűrjük le a levest, ne maradjanak magok utána.
A félretett eperrel és kedvünk szerint tejszínhabbal vagy anélkül tálaljuk. Nyáron hidegen mentalevéllel vagy citromfűvel finom a főzött szamócakrémleves. Télen kicsit langyosan. A puding lehet gluténmentes, ahogy a tejszín lehet laktózmentes vagy akár növényi is, minden variációval finom.
A Recept a Magyar Konyha Legjobb receptjei – Menüajánlatok az év minden vasárnapjára – című kiadványából van.
lső megjelenés: 2021. június 21.