Olvasási idő: 2 perc

Behűtött, főzött szamócakrémleves – a nyár ellenálhatatlan íze

Krémes, gyümölcsös, hűsítő – és főzött, vagyis biztonságosan élvezhető: ez a szamócakrémleves tökéletes választás a nyári napokra. Hidegen frissít, télen pedig langyosan simogat.

A nyári gyümölcslevesek között örök kedvenc a szamócás változat, de sokan idegenkednek a nyersen készített krémlevesektől. Ez a recept azonban nemcsak frissítő, hanem főzött is – így nemcsak finom, de biztonságosabb is. A főzött szamócakrémleves ízét az epres puding, a tejszín és a fűszerek teszik teljessé, a gyümölcsdarabok pedig igazi nyári textúrát adnak neki. Variálható ízlés szerint kardamommal vagy fahéjjal, laktózmentesen vagy növényi tejszínnel is működik – egy sokoldalú, szezonhoz (vagy fagyasztóhoz) igazítható recept. Mentával, citromfűvel, esetleg egy kanál tejszínhabbal a tetején: igazi nyári öröm.

A főzött szamócakrémleves hozzávalói:

60 dkg szamóca (lehet mirelit is)
egy kisebb fahéj darab vagy ha más ízre vágyunk akkor: 1/2 kk. kardamom és 1/2 kk. őrült szegfűszeg
1 ek. citromlé vagy fél citrom reszelt héja
4 dl habtejszín
1 csomag epres ízű főző puding
6-7 ek. nádcukor
1 ek. vaníliás cukor

Elkészítése:

A megmosott, megtisztított szamócából félreteszünk tíz dekányi adagot, hiszen mégis csak  úgy izgalmasabb, ha a krémlevesben vannak gyümölcs darabok is. Előveszünk egy lábost, felöntjük az epret annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Ízesítjük a kétféle cukorral, beledobjuk a fahéjat vagy megszórjuk kardamommal és őrölt szegfűszeggel ízlés szerint, hozzáadjuk a citrom levét vagy lereszelt héját, amihez kedvünk van. Kislángon lassan felfőzzük.

Közben nem túl kemény habbá verjük a habtejszínt, amihez hozzákeverjük a főzőpudingport. A meleg leves levéből hozzárakunk egy merőkanálnyit a pudingporos habhoz, és besűrítjük vele a levest. Óvatosan még felmelegítjük, de már nem forraljuk. Majd kihalásszuk belőle a fahéjat és a citromot, és botmixerrel összetörjük a gyümölcsöt a levesben. Ha igazán krémszerű levest szeretnénk, akkor szűrjük le a levest, ne maradjanak magok utána.

A félretett eperrel és kedvünk szerint tejszínhabbal vagy anélkül tálaljuk. Nyáron hidegen mentalevéllel vagy citromfűvel finom a főzött szamócakrémleves. Télen kicsit langyosan. A puding lehet gluténmentes, ahogy a tejszín lehet laktózmentes vagy akár növényi is, minden variációval finom.

A Recept a Magyar Konyha Legjobb receptjei – Menüajánlatok az év minden vasárnapjára – című kiadványából van.

lső megjelenés: 2021. június 21.

Szoknya és Nadrág Magazin

Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Tőlünk mindenkinek. Embereknek emberségesen.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.