A Nagy karácsonyi ajándékszavazásra nem várt mennyiségben érkezett válasz olvasóinktól. Hat kategóriában lehetett választani. Meglepő vagy sem, hétköznapi dolgokra esett a legtöbb választás. Ami talán azt jelenti, hogy nem is kell túlgondolni a karácsonyt. Az áhított kívánságokkal év közben is meglephetjük egymást.

A nagy karácsonyi ajándékszavazásunkon hat kategóriában hirdettünk szavazást. Kultúra, öltözék, kiegészítők, kozmetikumok, lakberendezés és gasztronómia témakörben. A voksolásban lehetőség volt arra is, hogy a szavazók kiegészítsék saját tételekkel a kategóriákat, amennyiben nem találták volna meg, az általunk kínáltak között, a kedvükre valót. Csak néhány kiegészítés érkezett. A legkedvesebbek egyike volt egy járó baba, amit a kitöltő nem saját magának, hanem a kislányának kívánt. 

Karácsonyi ajándék kultúra kategóriában

Az első helyen jelölt kategória, a kultúra, a mi karácsonyi ajándék kívánságainkból nem maradhat el. Szerintünk egy jól választott könyv mindig érték, egy új társasjátékra teremtünk szabadidőt, ahogyan színházba is szeretünk járni, és moziba is. Mi több, ma már annyi, korábban elérhetetlennek tűnő dolgot ki lehet próbálni, hogy az élményajándékoknak is örülnénk. 

A legtöbb szavazat egyébként a társasjátékra, a színházjegyre, a hagyományos könyvre és az élményajándékokra érkezett kultúra kategóriában. Csaknem a legkevesebb az opera, balett előadásokra és a hangszer, zeneoktatásra jött– elárulom, én ezeknek kimondottan örülnék. Régi vágyam, hogy újratanuljak zongorázni. Egyébként ebben a két kategóriában válasz nőktől éppen úgy érkeztek, mint férfiaktól. 

Ahhoz, hogy az ilyen titkos vágyak kiderülhessenek a másikról, bizony tényleg időt kell tölteni a másikkal, mégpedig olyan minőségi vagyis hasznos időt, ami alatt ezek a felszínre kerülhetnek. Az e-könyv ajándék mindösszesen csak két százaléknyi voksot kapott. Akik az e-könyvre vágynak karácsonyra, azok hatvan százaléka a hagyományos könyvet is jelölték. 

Öltözék

A hétköznapjainkhoz hozzátartoznak a ruhák is. Bár vannak, akiket hidegen hagy, hogy mit kapnak magukra reggelente, a kategóriát mindösszesen csak egy válaszadó hagyta ki, azzal a megjelöléssel, hogy a felsoroltakból egyiket sem szeretné, és nem is adott más alternatívát. A legtöbben 31-31 százalékban a kényelmes éjszakai viseletet és sportruházatot adták meg. Ezt követte a csizma vagy bakancs 28 százalékban, amit a gyapjú vagy kasmír pulóver követett. A legkevesebb válasz, mintegy 4 százalék vágyott bőrruházatra karácsonyra. Szoknya, nadrágra 21 százalékban vágytak – már, ami az öltözéket és nem a magazint jelenti. Bízunk benne olvasóink száz százaléka örül a magazinunknak. 

Kozmetikumok

A velünk játszó olvasóktól a játék végén kedves üzeneteket is kaptunk, többen megköszönték a játékot, boldog karácsonyt kívántak nekünk, volt aki leírta, akkor is köszöni, ha nem ő nyeri a lakberendezési utalványt. Az üzenetekben többen jelezték azt, úgy érzik nem szorul kiegészítésre az általunk felsorolt lista, mintsem kiegészítették volna azt. 

Ellenben, a beérkezett válaszok feldolgozása közben mi éreztünk pontatlanságot, a legnagyobbat pont a kozmetikumok terén. Az egyik válaszlehetőség itt a parfüm, dezodor volt, amire amúgy a legtöbb szavazat érkezett nemcsak a kategória, hanem az egész játékon belül, mintegy 56 százalék. Sejtjük, hogy a két kozmetikum fajta közül inkább parfümre gondolhattak a szavazók, mintsem a dezodorra. 
 
Ami viszont- még érdekes volt, a legkevesebb szavazat az izgalmas körömlakkra és a borotválkozási termékekre csak 8-8 százalékban érkezett, és az utóbbira nagyobb százalékban voksoltak a nők, mint a férfiak. 

Kiegészítők

A kiegészítők kategóriából kiderült a legtöbben a szavazók közül 40-40 százalékban táskára vagy ékszerre vágynának. Bevallom, az utóbbi kategória engem meglepett, valahogy azt gondoltam az ékszer születésnapra vagy párkapcsolati fordulóra szól. De ezt nem csak a szavazó olvasók, hanem több barátnőm is megcáfolta az ünnepek előtt, amikor fülbevalót, nyakláncot vagy éppen karkötőt vettek a testvérüknek vagy éppen az édesanyjuknak, és ehhez kértek tőlem segítséget. 

A meleg, puha sapka, sál és a pénztárca, kártyatartó volt még a leginkább kívánt karácsonyi ajándék a kiegészítők kategóriában. A legkevesebb esetben jelölték a szexuális segédeszközt, mint ajándékot, pedig az ezekkel a termékekkel foglalkozó shopok az ünnepek előtt generálják a legmagasabb évi forgalmukat. De tény, hogy bátorság kellett, hogy névvel és e-mail címmel vállalja magát bárki – ezúton is köszönjük a bizalmat! 

Lakberendezés

Az utolsó előtti kategóriára érkezett a legtöbb dicséret, hogy milyen jó ötleteket adtunk velük. A legtöbb szavazat, 38 százalék a személyes kedvencemre, az ágyneműre érkezett. Véleményem szerint, nemhiába, ez az, amire az utolsók között költünk a legtöbben. Talán azért, mert csak lefekvéskor és ágynemű-húzáskor jut az eszünkbe. Pedig az egyik legfinomabb érzések egyike, belebújni a hideg, roppanós még érintetlen ágyneműbe.

A következő a díszpárna, meleg pokróc, ágytakaró tétel volt, mintegy 36 százalékban. A hangulatlámpa, lávalámpa és a technikai dolgok (légtisztító, hangszóró, okosotthon-rendszer stb.) volt még népszerű lehetőség. 

Gasztronómia 

A legutolsó kategóriához érkeztünk, amire egyébként kevesen gondolnak – kiderült azért, mert túl hétköznapinak gondolják, mintsem, hogy ételt- italt ajándékozzanak. Ennek ellenére 46-46-46 százalékban szeretnének csokoládévariációt, kávékülönlegességet vagy éppen teavariációt kapni ajándékba. Harminchat százalék pedig a sajtkülönlegességeknek örülnének. 

A diétás finomságok: cukormentes, gluténmentes, tejmentes stb. falatok a válaszadók 22 százalékának jelentene meglepetést. A hal, kagyló, tengergyümölcse készítményeket mindösszesen 6 százalék jelölte. Na igen, a gasztronómia kiemelten olyan terület, ahol tényleg résen kell lennie az ajándékozónak, hogy ne lőjön mellé. Viszont egy jól kiválasztott finomság nem csak karácsonykor, hanem egész évben jó meglepetés lehet: névnapon, születésnapon, évfordulókon vagy éppen húsvétkor. 

Szoknya és Nadrág

A válaszadók mintegy 70 százaléka nő volt, vágyaik között első helyen a hagyományos könyv, társasjáték, parfüm, táska, ékszer, ágynemű, csokoládé, kávékülönlegességek és teaválogatások szerepeltek. Érdekes módon a lakberendezési kategóriában megadott Bármi a Conrad Electronic webshopból és a technikai dolgokra inkább a nők vágytak ajándéknak, mintsem a férfiak. A férfiak karácsonyi ajándék kívánságai között a leggyakrabban: hagyományos könyv, társasjáték, színházjegy, élményajándékok, bakancs vagy csizma, ágynemű, csokoládé-, és kávévariációk szerepeltek. 

És többen írták, meglepetés ide vagy oda, a közösen jól eltöltött idő a legjobb karácsonyi ajándék. Szerintünk is! 

Természetesen a karácsonyi nagy ajándékszavazásunk eredménye nem nevezhető reprezentatívnak, de mindenképpen érdekesnek. Nekünk legalábbis kifejezetten tetszenek az önök válaszai!

Köszönjük még egyszer, hogy velünk játszottak, várjuk önöket vissza az olvasóink között, és további játékainkban egyaránt. Kövessenek bennünket a közösségi médiában is, hogy ne maradjanak le az írásainkról! 

Kép: Getty Images