
A pitypanggal szinte bárhol találkozhatunk: gondozott és elhagyatott kertekben, játszóterek fűcsomói között, parkokban, ligetekben, mezőkön, vagy akár az országutak mentén. Gondolhatunk rá gyomként vagy vadvirágként, amelyből gyermekünk csokrot szed, vagy játékként, mikor elfújjuk az elszáradt bóbitát, hogy tovarepüljön – de az már ritkábban jut eszünkbe, hogy teát főzzünk belőle.
Pedig a pitypang, más néven gyermekláncfű gyökeréből, leveléből és virágából ízletes, frissítő ital készülhet. Egykor dédanyáink házipatikájának nélkülözhetetlen része volt. Tavasszal és ősszel gyűjtik, elsősorban a föld feletti részeit, mivel tele van rostokkal, ásványi anyagokkal és vitaminokkal. Kiváló A-, C- és K-vitamin, mangán és vas forrás. A gyökerét ma már gyakran pörkölik is – kávészerű íze miatt egyre népszerűbb.
Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember enciklopédiájában ezt olvashatjuk róla: a gyermekláncfű gyökerét a májműködés támogatására, az epetermelés fokozására használják. Szabályozza a bélműködést, enyhíti a székrekedést, és a máj elégtelen működéséből fakadó problémák – például a narancsbőr – ellen is hatásos.
Csökkenti a vérzsírt, oldja a koleszterint, erős vizelethajtó hatású. Tonizál, étvágyat javít, erősíti a szervezetet. Vércukorszint-csökkentő hatása miatt cukorbetegek is fogyaszthatják. A levele általános tisztító és vízhajtó hatású, ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag – salátákban nyersen is ehető.
Nagyanyáink a növény tejnedvét a szarkaláb eltüntetésére használták. Vízhajtó hatása miatt érdemes napi egy csészével kezdeni, majd fokozatosan növelni az adagot.
A teagyártás innovációjának köszönhetően a gyermekláncfű most ismét előtérbe kerülhet. A legújabb eljárások szerint nemcsak szárítják, hanem pörkölik is a gyökerét – így kávéhoz hasonló ízt kapunk.
Ha a pitypang nem megfelelően, vagy túl durván szárított, akkor keserű teát ad. De ha óvatosan, szakszerűen készítik elő – kerülve, hogy a növény fehér tejnedve eláztassa –, akkor az így nyert tea leforrázva kellemes, édeskés ízű. Melegen, langyosan vagy akár hidegen is fogyasztható, tisztán vagy keverékekben.
A pörkölés robusztusabb, mélyebb, kissé füstös, dohányos ízt ad a teának – így kiváló kávépótló lehet. Bár nem tartalmaz koffeint, mégis élénkítően hat, mert serkenti az epe kiválasztását és segíti az emésztést.
Virágzás előtt érdemes a leveleket, ősszel és tavasszal a gyökeret, a virágzás idején pedig a szárat gyűjteni. A szárított gyökér könnyen beszerezhető gyógynövény- és teaüzletekben, például ITT.
Otthon öntöttvas vagy teflon serpenyőben, kis lángon, gyakori kevergetés mellett pörkölhetjük. Akkor kész, amikor kellemes illatú, és világosbarna színéből majdnem sötétbarnára vált.
Alternatív megoldásként 180 °C-os sütőben 20–25 percig is pörkölhetjük – de ne hagyjuk felügyelet nélkül, időnként rázogassuk át. Lassú pörköléssel, kb. 100 °C-on, 5–6 órán át is elkészíthetjük.
Ha kihűlt, kávédarálóban finomra őrölhetjük. Egy adaghoz 1–2 teáskanál elég – a pörkölés mértékét és az ízt kisebb mennyiségekkel érdemes kitapasztalni. Természetesen készen is megvásárolható.
Hozzávalók:
Az összetevőket teafőző edénybe tesszük, felöntjük vízzel, és 10 percig főzzük. Leszűrjük. Minden csészébe tehetünk fahéjrudat vagy egy csipet vaníliaőrleményt, és felöntjük a főzettel. A tetejére szórhatunk egy-egy pitypangvirág-fejet is. Hidegen vagy melegen is fogyasztható, ízlés szerint pitypangmézzel vagy cukorral édesíthetjük.
A gyermekláncfű „kávé” koffeinmentes, így akár késő délután vagy este is bátran fogyasztható. Ideális választás azoknak, akik nap közben csökkentenék koffeinbevitelüket – de mivel vízhajtó hatású, a mértéktartás fontos. Bizonyos véralvadásgátló gyógyszerek mellett a fogyasztása nem ajánlott.
Fotó: Szerző
Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!
Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.
Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.
Olvasd el az Adatkezelési tájékoztató-t.