Olvasási idő: < 1 perc

Jó estét! – Lisztkukacliszt: Jó lesz megkérdeznünk: miből sült a sütemény?

Amondó vagyok, fussunk újra neki a lisztkukac kérdésnek, most miután az Európai Unió a világon elsők között, biztonságos fogyasztásra alkalmas élelmiszernek minősítette a lisztbogár lárváját. Merthogy az, lárva. Ha szorítkozva a tényekre, a növények „babaformájából” a csírából indulok ki, hogy az milyen egészséges, akkor elkerülhetetlen, hogy ne gondoljuk azt, a lisztbogár képződménye a lárva, miért ne lenne szintén nagyon egészséges?

Szóval, ahogy írtam fussunk újra neki a témának, és tegyük félre az agrárium, a fenntarthatóság és a politikai kérdéseket, maradjunk csak simán a gasztronómiánál. 

Mert, ha úton útfélen találkozunk, az ehető növények magról történő otthoni csíráztatásáról és mikrozöldek termesztéséről, mert az egészséges, akkor miért ne jöhetne szóba a lisztkukac is? 

Mi is írtunk arról, hogyan csíráztassunk magokat: ITT, de  persze ezzel nem akarom azt ígérni, hogy majd a lisztkukac tartásába is belefognánk, csak azért, hogy hiteles írást tudjunk közölni a folyamatról, de nem kizárt, hogy akár megkóstolnánk, liszt formájában.

Miért is ne? Én személy szerint allergiás vagyok a búzára, a zabra, a hajdinára és az árpára. Tehát más növények termésének őrleményéből készült lisztekből süthetek süteményt magamnak. Kukorica, rizs, mandula,  bambuszrost, köles, nyílgyökér csakhogy a legismertebbeket soroljam. Nem kizárt, hogy egyszer csak hazánkban is megjelennek az élelmiszerüzletek polcain a lisztkukac őrlemények. Vagyis a lisztkukacliszt.

Milyen izgalmas kifejezés. Lisztkukacliszt. Rákerestem a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézet honlapján a többszörösen összetett szó helyesírására. Egybeírják. Szerintem, nem árt, ha már most elkezdjük ízlelgetni ezt a szót: Lisztkukacliszt. Előfordulhat, hogy hamarabb eljön az az idő, mint várnánk, amikor jó lesz megkérdeznünk miből készült a sütemény, amit elénk tálaltak. Megeshet lisztkukacliszt lesz az egyik összetevője. Az ízeltlábúból így lesz ízlelt lábú. 

Fotó: GettyImages

Polgár Ágnes

Újságíró és webdesigner, egy tinédzser édesanyja, valamint ráktúlélő.
Szenvedélyesen gyűjt szalvétákat, és kiemelten fontosnak tartja a mértékletességet az élet minden területén. Közel áll hozzá a lagom filozófia és a svéd kultúra, amely egyensúlyt és harmóniát hoz mindennapjaiba.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.