A limonádé az egyik legegyszerűbb hűsítőnk. Annyira, hogy a gyerekek is könnyen elkészítik. Érthetetlen, miért kellene róla külön cikket írni. Mi lehet a limonádéban, amiről eddig nem tudtunk? Talán semmi, csak a variációk, ami egyébként annyira kézenfekvő, hogy eszünkbe sem jut.

Ebben a melegben bármit magába döntene az ember. A rádió is folyton azt harsogja: – folyadék, folyadék, folyadék! Tudjuk magunktól is, vedeljük, amit csak tudunk. De jószerivel már mindent ununk. A friss vizet, a buborékosat, a citromosat is. A cukros üdítők ugyan finomak, jól is esnek, főleg jól behűtve sok jégkockával, de csak még jobban szomjazunk tőle. Valahogy jobb lenne a víznél maradni, azt úgy feldobni, hogy ne terhelje a szervezetünket felesleges ízfokozókkal és színezőanyagokkal.

A limonádé kézenfekvő. Víz, cukor és citrom. Már a fiam is rutinszerűen készíti, főleg, hogy nemrég rábukkantam egy igazán könnyen használható citromfacsaróra. Feleakkora, mint az átlagos, kompakt, ahogy csavarjuk a levet, az azonnal az alátekert üvegbe zubog, a facsaró pedig felfogja a magvakat és a rostokat. Mi ebből mindig csak a magot szedjük ki, de újabban azt sem dobjuk ki, folyamatosan próbálkozunk a citrommag csíráztatással, olykor sikerrel is járunk, az egyik kis citromfa már kint növekedik az erkélyünkön, és néhány barátunkat is megleptük már egy-egy palántával.

Egy praktikus citromfacsaróval könnyebb a dolgunk

Limonádé variációk 

Írhatnánk, hogy bármilyen gyümölcsöt a limonádéba tehetünk, de akkor nem segítünk. Mert a limonádé hiába tűnik pofonegyszerűnek, ahhoz hogy az olyan ízű legyen, mint amilyet egy trendi kávézó, étterem vagy koktélbár teraszán kapunk, ahhoz igenis nem ártanak az arányok. Ettől persze nyugodtan térjen el az olvasó, ha édesebb vagy ellenkezőleg, savanykásabb ízt kíván.

Limonádé alapkoncepció

2 liter víz
50 ml frissen csavart citrom leve, ez nagyjából másfél-kettő citromot jelent
40 gramm cukor

Ami fontos: amikor tényleg ízletes limonádét  szeretnénk, akkor nem gondolkodhatunk kicsiben. Minden összetevőből jócskán kell. És ha szeretnénk puccosan tálalni, akkor jobb, ha kezeletlen citromot használunk. Tudjuk, drágább. Az is lehet megoldás, hogy minkét fajtát használjuk, a tartósítószerrel kezelt és a kezeletlen típust is, csak figyeljünk, hogy melyiket tesszük héjastul a limonádénkba.

Az alap, hétköznapi limonádé sokkal finomabb lesz, ha nem szimplán összekeverjük az összetevőket, hanem kicsit meg is dolgozzuk azokat. Én ehhez mozsárt használok, a citromot mielőtt kicsavarnám, a héját lereszelem, amit a mozsárban a citromlével, a citromvelővel és a cukorral együtt jól összetörök, az így nyert cukros-citromos szirupot öntöm a csaphideg vízbe, hogy utána jól összekeverjem. A limonádé keverve, nem rázva jó. Nyáron készíthetjük hűtött vízzel, vagy mehet bele a jégkocka.

A mozsárban összezúzott zöldfűszer, citromlé, citromvelő, citromlé a cukorral karakteres alapot ad a limonádénak

Limonádé bogyós gyümölcsökkel 

1,8 liter víz
40 ml frissen csavart citrom leve, ez nagyjából egy-másfél citromot jelent
30 gramm cukor
10-15 deka bogyós gyümölcs behűtve vagy eleve mirelit formában
Kívánság szerint: 3-4 ág menta, bazsalikom vagy citromfű

Az eljárás ugyanaz, mint az előzőekben. A mozsárban összetöröm a citromlevet, a citromhéjat, a citromvelőt, a cukrot és a választott zöldfűszerből egy ágnyit.  Belezuttyintom a csaphideg vízbe. Majd hozzárakom a lehűtött, vagy mirelit gyümölcsöt. Ha az utóbbit használom, pár percet várok, míg fel nem olvad, és úgy tálalom poharakba a limonádét. Beledugok egy-egy ág mentát, bazsalikomot vagy citromfüvet. Minél több a színes gyümölcs benne, annál színesebb lesz a limonádé. Tehetünk más gyümölcsöt bele. A fiam szereti benne az almát, a körtét és a meggyet is. Néhány gyömölcsdarabot megtörve is beletehetünk.

Tetszőleges mennyiségben csak beledobáljuk a bogyókat, tehetünk mellé dinnyét, és készen is vagyunk

Barackos-citromfüves limonádé

2 liter víz
40 ml frissen csavart citrom leve, ez nagyjából másfél-kettő citromot jelent
40 gramm cukor
5-10 deka szeletelt  behűtött barack vegyesen (őszi és sárga)
3 ág citromfű

A mozsárral kezdjük, itt viszont egy újabb hozzávaló kerül a törő alá: a citromlé, a citromhéj, a citromvelő és a cukor mellé egy ág citromfű levelei is, nagyjából 5-8 darab. Addig töröm, míg már-már elvarázsolódom a citromfű felszálló illóanyagától, akkor az egészet a csaphideg vízhez keverem. Majd beledobálom a cikkekre vágott pucolatlan barackot is. Tálaláskor a poharakba egy-egy ág citromfüvet teszek még. Ha nagyobb adagot készítek, akkor már eleve abba állítom a citromfű ágakat, és valamivel több cukrot teszek hozzá, mert a citromfű már pár óra állás után kellően megfanyarítja a limonádét.

Barack helyett eperrel, vagy vegyes bogyós gyümölcsökkel is finom. Citromfű helyett mentával, vagy bazsalikommal is üdítő.

A barack tetszés szerint, lehet őszi vagy sárga, a zöldfűszer szintén illik hozzá a menta, a citromfű de még a bazsalikom is

Mojito ihlette limonádé mentával
(alkoholmentes)

1,8 liter szódavíz
40 ml frissen csavart lime leve, ez nagyjából három-négy lime-ot jelent
40 gramm kandírozott cukor
4-5 ág menta

Hasonlóan mint az alapkoncepciónál a mozsár lesz a limonádénk lelke. Törjük benne össze a lime héját, levét, és azt a kis velőt is, amit nyerünk belőle a cukorral és két ág mentalevével a mozsárban. Az így nyert cukros-citromos-mentás szirupot öntsük a jégkockával lehűtött szódavízbe, és keverjük jól el. Tálaláskor, a pohár száját mártsuk 1-2 mm mélyen vízbe, majd cukorba, hogy elegáns kínálást nyújtsunk. Tegyünk egy-egy ág mentát, mielőtt beleöntjük az alkoholmentes mojitot.

Persze, lehet alkoholos is, a kubai mojitoban fehér rum adja a bódítást. Itt a mentás-lime-os-citromos szirupra rakjuk közvetlenül a jeget, majd a 4 cl fehér rumot. Például Bacardi Carta Blanca-t vagy egy Wray & Nephew-t. Öntsük fel friss szódával vagy a kész limonádéval. Keverjük, ne rázzuk!

A gyerekek imádják az alkoholmentes mojitot

Trópusi- uborkás limonádé

2 liter víz
1 kígyó uborka
30 ml frissen csavart citrom leve, ez nagyjából egy-másfél citromot jelent
1 dl ananászlé
0,5 dl lime lé
3 szelet ananász vagy egy mangó, lehet 1 nyári alma is
30 gramm cukor
10-12 levél bazsalikom

A mozsárral kezdem most is: a citromlé, a citromhéj, a citromvelő és a cukor mellé a bazsalikomleveleket törjük össze. Az így nyert szirupot a vízbe öntöm. Hozzálöttyintem az ananász és lime levet. Az uborkát alaposan megmosom és hámozás nélkül hosszában csíkokba, vagy keresztbe, karikákra szelem és a limonádéhoz adom. Beleteszem a kockázott ananászt, vagy a mangót. Esetleg a nyári almát. A hűtőben alaposan hagyom összeérni. A fiamnak ez az egyik kedvence. Ő jobban szereti nyári almával, én ananásszal vagy mangóval.

Trópusi uborkás limonádé

Polgár Ágnes
Fotó: Pixabay