A Sangria téli változata legalább olyan különleges, mint a nyári. A hideg napokra kevert változat ünnepi, melengető hangulatba öltözteti a frissítőt.
A Sangria téli köntösben kicsit hasonlít a szilveszteri bóléhoz. A vörösbor helyett fehérbor is adhatja az alapot, a citrusok mellé alma és áfonya is kerülhet. A fűszerezést pedig a fahéj és csillagánizs adja.
Narancs, citrom, grapfruit, mandarin, vörösnarancs, de még lime, kiwi, mangó és banán is kerülhet az alapba. Megbolondíthatjuk fagyasztott áfonyával, ribizlivel vagy szederrel. Gyakran narancslével, brandyvel vagy fűszeres rummal egészítik ki. A gyümölcsök ízét és aromáját a bor átveszi, így fontos, hogy az italt néhány óráig állni hagyjuk, mielőtt szódával, vagy ahogy ebben a receptben prossecoval szolgáljuk.
Sangria téli köntösben
Hozzávalók:
1 üveg prosecco
2 és 1/2 dl száraz gyümölcsös fehérbor (pl. rizling)
200 g fagyasztott áfonya
2 alma (legyen kétféle)
2 dl almalé
3 evőkanál cukor
1 fahéjrúd
2 csillagánizs
2 evőkanál citromlé
rozmaring
Elkészítés:
Tegyük a cukrot és a fagyasztott áfonyát egy nagy kancsó aljába, olyanba, amit szívesen az asztalra is teszünk. Adjuk hozzá az almalevet, a fehér bort, a fahéjrudat és a csillagánizst. Keverjük össze, és tegyük hűtőbe 2-3 órára, hogy összeérjenek az ízek. Ez lesz az alapunk.
Kínálás előtt mossuk meg alaposan, és pucolás nélkül vágjuk az almát nagyon vékony szeletekre, és forgassuk át a citromlében, hogy ne barnuljon be. Egy-egy almaszeletet tegyünk a poharak aljába, a többit pedig a hűtőben lévő kancsóba.
A kancsóban hűlt alapot óvatosan öntsük fel a hideg Prosecco-val, vigyázzunk, hogy ne fusson ki az ital a kancsóból.
Tegyünk rozmaringágakat az alma mellé a poharakba, és töltsük fel az itallal. Tálaljuk a téli sangriát süteménnyel. Pl. almás pitével vagy áfonyás muffinnal.
Tipp! A téli sangriából alkoholmentes változat is készíthető. Használjunk alkoholmentes rizlinget és bármilyen alkoholmentes pezsgőt hozzá.
Fotó: Getty Images