Olvasási idő: 2 perc

Spenót a falon: egyszer megalapítjuk a Spenótimádók Klubját

Az ételeket lehet szeretni vagy nem szeretni. Így van ez a legtöbb dologgal az életben. Ételek tekintetében mindenkinek vannak kedvencei, amelyet szívesebben fogyaszt, mint bármi mást. Ez az írás a spenótról szól. Arról a tényleg zöld zöldségről, amelyet sokan ki nem állhatnak. De vannak olyanok is, akik lelkesednek érte. Sőt, egyenesen imádják. Én is közéjük tartozom. És a fiam is.

A fenti fotón én vagyok látható egészen apró koromban, az egyik kedvenc elfoglaltságom közben: eszem. Egészen pontosan ismerkedem az ételek ízének sokszínűségével, amely már babakoromban rabul ejtett. Az arcomon elégedettség látható.

Minden bizonnyal valami finomságot kanalaz a számba mérnöki pontossággal az édesanyám. Talán éppen spenótot, amely kicsiként is a kedvenc ételem volt. És most is az. De akkor hogyan lehet spenót a falon?

Spenót a falon

Van a családi archívumunkban egy másik legendás fotó, amelyen a másod-unokatestvéremmel ülünk ketten egy etetőszékben. Sokszor emlegetjük ezt a fotót, ugyanis a látványos méretkülönbségen túl a javamra (ő egyébként a fiatalabb kettőnk közül, tehát ez a méretbeli eltérés csakis ennek tudható be) látható a spenót a falon. Vagyis a nyoma.

Amit vélhetően odakentem nagy lelkesedésemben. Vagy akár mi ketten odakentünk. Merthogy a spenótimádatomban a másod-unokatestvérem is osztozott velem. Még szerencse, hogy akkoriban egy tízemeletes panelban éltünk. Csak ők a hetediken, mi a harmadikon. Így átjárhatott hozzánk spenótot falatozni. Ez jó párszor megtörtént. Így lett nálunk spenót a falon.

És ezzel a fotóval sikerült örök emléket állítani a spenótos falnak, ugyanis a kattintás után nem sokkal lecsempézték a szüleim a konyha falát gyerekkarnyi magasságig. Hogy máskor ne maszatoljuk össze a zöld kezünkkel, illetve könnyen lehessen takarítani.. Másod-unokatestvéremmel közös spenótrajongásunkat jellemzi az is, hogy amikor kivették a manduláját, és csak pépeset ehetett, termoszban vittük be neki a spenótot a kórházba.

És hogy milyen is az a spenót, amelyet mi annyira szerettünk? Először is zöld. Olyan zöld, amit mesterségesen kikeverni szinte lehetetlen. Egyszerre tompa fényű, de mégis harsogó. A spenót tényleg zöld zöldség. Csak áradozni tudok róla.

Megalapítjuk a Spenótimádók Klubját

És hogy jön a képbe a fiam? Akiről – illetve a testvéreivel együtt akikről – már megírtam, hogy olyan kaja-majrésak, hogy csak néhány étel van, amelyet fogyasztanak. Köztük olyan válogatott étkeket, mint virsli, sült krumpli, rántott hús, húsleves. (A kaja-majrés gyerekekről szóló írásunkat ITT tudja elolvasni)

A legidősebb fiam ilyen szempontból kivétel. Mert neki az egyik kedvenc étele a spenót. Kéri, követeli. Már nem csak engem lep meg édesanyám karácsonyra, születésnapra, hétvégére, bármilyen látogatásra spenóttal, hanem a fiamat is. Ez hogyan lehetséges? Úgy, hogy a spenót igenis finom. Fokhagymás és krémes.

Édesanyám spenótjának a receptje rendkívül egyszerű. De ugye az egyszerű dolgok is lehetnek finomak. A kulináris élvezethez nem szükséges raklapnyi hozzávaló. Édesanyám általában mélyhűtött spenótot használ. Ha frissből készül is finom, bár akkor nehezebb elérni a krémes állagot. Úgy viszont haraphatóak az apróra vágott zöld levelek.

Az alaphoz nálunk lisztes rántás készül, amelyhez pirospaprikát és zúzott fokhagymát teszünk. Erre jön a spenót. Amelyet a rántással elkeverünk. Sózzuk, borsozzuk, és szerecsendiót reszelünk bele. Majd tejjel felengedjük, és jól összerotyogtatjuk. Nem vagyunk vegánok, de a fiam tejallergiája miatt már vegán módon készül ez a főzelék. Tej helyett Meggle növényi tejszínnel.

Nálunk nincsen spenót a falon. A fiammal a spenótozás az egyik közös szenvedélyünk. Talán egyszer megalapítjuk a Spenótimádók Klubját. Ki csatlakozik?

Fotó: A szerzőé

Karóczkai-Müllner Helga

Müllner Helga

Újságíró és szociálpedagógus vagyok. Dolgoztam napilapnál, s most jelenleg a Szoknya és Nadrág Magazin olvasóinak írok.

Újságíróként az inspirál leginkább, ami körülöttem van. Az élet valódisága érdekel. Szeretek megfigyelni, beszélgetni, jelen lenni, kérdezni. Szeretek játszani. Érdekelnek az emberek. Szeretek róluk írni.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.