Steiner Kristóf vegán répatortája több szempontból jó választás. Könnyen, gyorsan összeállítható, még csak a konyhai mérleget sem kell elővennünk hozzá, hiszen a hozzávalókat egy bögrével mérhetjük ki. A sütéssel sem kell sokat bajlódni, a végeredmény pedig egy tökéletes állagú és kinézetű finomság. Az csak külön pluszt ad hozzá, hogy vegán, mert így tej-és tojásérzékenyek is fogyaszthatják. Nálunk is emiatt került az ünnepi asztalra.
Vegán répatorta Steiner Kristóftól
Hozzávalók:
2 csésze liszt
1 csésze cukor (legjobb a durva barnacukor, demerara vagy nádcukor)
1 csipet só
1 tasak sütőpor
1-2 csipet fahéj, gyömbér, szerencsendió
2 nagyobb répa apróra reszelve
1 marék mazsola vagy aszalt áfonya és egy marék dió összetörve
fél csésze étolaj
1 csésze narancslé (ha nincs, víz is oké)
jót tesz neki egy kis vanília aroma is, de ha nincs, nem baj
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra.
A száraz alapanyagokat keverd össze egy nagy tálban, egy kisebben pedig a nedveseket. Utóbbit öntsd a száraz összetevőkhöz, és keverd át, ha túl száraz, adj hozzá még vizet vagy narancslevet. Olyan állagúnak kell lennie, mint a hummusznak, vagy egy nagyon sűrű főzeléknek, ne nagyon folyjon. Bélelj ki sütőpapírral egy tortaformát, és öntsd bele a masszát.
Süsd csaknem 40 percig, de 30 perc után már ellenőrizd, hogy nem pirul-e nagyon a teteje. Ha igen, takard le alufóliával. Ne tarts hosszan nyitva a sütőt, mert kihűl!
Szedd ki a papír kilógó fülénél fogva a formából, és tedd rácsra hűlni. Mikor kihűlt valamennyire, borítsd a tenyeredbe, és a másik kezeddel húzd le az aljáról a papírt, és tedd egy tortatálra, vagy nagy tányérra.
A vegán krémsajtot bioboltban vásárolhatod, tofukrém is jó, de ha nincs más, 3 evőkanál porcukorba cseppents pár csepp citromlevet, és egy kiskanál vizet, és keverd össze, de vigyázz, ne legyen nagyon folyós, inkább máz szerű legyen. Ha kihűlt a torta, csak akkor tedd rá, különben leolvad róla. A széleket díszítheted dióval vagy narancshéjjal.
A recept ITT érhető el.
Fotó: A szerző