A zöldborsó cappuccino elsőre meglepőnek hangzik, de valójában egy krémleves különleges tálalással. A cappuccino elnevezés a habos, tejhabhoz hasonló állagra és a rétegzett szervírozásra utal – de nincs benne kávé.

A zöldborsó cappuccinoval egy születésnapi partin találkoztam az A3 hajón. Nem állítom, hogy kihagyhatatlan fogadóital lenne, mert tulajdonképpen nem az, de mégis egy igazi különlegesség.

Ez egy selymes zöldborsókrémleves, amit gyakran habos tejjel, zöldborsóhabbal vagy sós tejhabbal koronáznak meg, akár rétegezve egy pohárban vagy csészében, hogy vizuálisan is hasonlítson egy valódi cappuccinóra. A tetejére szokás őrölt borsot, reszelt parmezánt, fűszerolajat vagy mikro zöldeket tenni – ezek kvázi a „kakaópor” vagy „fahéj” szerepét töltik be. A legfinomabb, ha sült szalonnával tálalják.

Zöldborsó cappuccino

Hozzávalók

500 g zöldborsó
0,7 l zöldség alaplé (2 szál sárgarépa, 1 szál fehérrépa, 1 kisebb vöröshagyma)
2 dl 20 %-os tejszín

2 csipet cayenne bors

1 csipet őrölt szerecsendió
4-5 mentalevél
1 csokor petrezselyem

tányérba tálalva: 2 szelet csíkokra vágott bacon

Elkészítés

Főzzünk alaplevet a zöldségekből, fűszerezzük sóval és borssal. Ha kihűlt szűrjük le. Pár perc alatt vajon pároljuk át a zöldborsót, majd öntsük fel annyi alaplével, amennyi ellepi. Szórjuk bele a felaprított petrezselymet és mentát, majd forraljuk össze. Vigyázzunk, véletlenül se főzzük tovább ezután már a levest, nehogy elveszítse a gyönyörű zöld színét. Botmixerrel pürésítsük össze a borsót krémes levessé.

Kézi tejhabosítóval, habosítsuk fel a langyosra melegített tejet. Tálaláskor kanalazzuk, a kis poharakba töltött, zöldborsó-krémleves tetejére.

Tányérba merve, a tejhab mellé szórjuk meg sült bacon-nel is.