Olvasási idő: 3 perc

Szellemes kekszek Halloweenra gluténmentes és búzás változatban

Az adventi időszakra még egy hónapot várni kell, így a Halloween igazán jó indok a közös mókázásra, süteménysütésre. Érdemes minél egyszerűbb receptet választani, hogy a gyerekeknek legfeljebb a sütő bekapcsolásakor kelljen felnőtt segítséget kérniük. A hangsúly úgyis a díszítésen van. És, hogy senki ne maradjon ki a süteményezésből hoztunk hagyományos és búzamentes változatot is.

Szellemes kekszek Halloweenra gluténmentesen

400 gramm gluténmentes liszt (mi Schär MIX C-Pâtisserie-t használtunk, a liszt mennyisége gluténmentes lisztenként kicsit lehet több vagy kevesebb)

100 gramm cukor

150 gramm teavaj (amennyiben margarint használnánk akkor az legyen 200 gramm)

2 tojás

1 nagy csipet só

1 citromnyi reszelt héj

1 késhegynyi vaníliaőrlemény

Elkészítés

A gyerekek szitálják át a lisztet egy tálba, tegyék hozzá a cukrot, a tojást, a vajat, a sót, a reszelt citromhéjat és a vaníliát. Ha szeretnénk ételfestékkel eleve színesre varázsolhatjuk a kekszeket.

A szorgos (kis)kezek gyúrják jól össze a tésztát, esetleg ha nem lesz elég homogén a tészta akkor kicsit segítsünk be nekik, majd egy konyharuhával takarják le a sütemény tésztáját, és mintegy 10 percig hagyják keleszteni. (addig készítsék ki a sütőlapot, vajazzák ki vagy tegyenek rá egy sütőlapot)

Kelesztés után sodrófával nyújtsák ki a tésztát (ne túl vékonyra, mert könnyen szakad).

Jöhetnek a Halloweeni formák: a tök, a szellem, a boszorkány, a fekete macska, a denevér, az éjszakára utaló hold, a boszorkány, hogy rémisztő alakokat szaggathassanak ki velük. És tegyék a kekszeket kivajazott tepsibe tesszük, megfelelő távolságra egymástól, hogy növekedés közben ne ragadjanak össze.

Közben annyiban segíthetünk a gyerekeknek, hogy bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra felmelegedni, amiben nagyjából tíz perc-negyed óra alatt készre sülnek a kekszek.

Amint kihűlnek a szellemes kekszek Halloweenra, a gyerekek kenhetik a tetejüket lekvárral, pudinggal, mogyorókrémmel és szórhatják rájuk a minél színesebb cukorkát, vagy ételfestékkel, cukormázzal is festhetik színesre. A sütemények lehetnek irtózatosan viccesek vagy szellemesek is. A cukorkákat sütés előtt is a süteményekre tehetjük, de járhatunk úgy, hogy némelyike szétfolyik.

Minden, amire szükség lehet egy halloweeni kekszhez

Szellemes kekszek búzalisztből

360 gramm sima liszt

250 gramm vaj vagy margarin

110 gramm porcukor

2 tojás (elhagyható, tojás nélkül is összeáll a tészta, csak tegyünk hozzá 2 evőkanál citromlét)

1 citrom reszelt héja

1 csipet vaníliaőrlemény

Elkészítés

A gyerekek szitálják át a lisztet egy tálba, tegyék hozzá a cukrot, a tojást (vagy a plusz citromlevet), a vajat, a reszelt citromhéjat és a vaníliát. Ha szeretnék, ételfestékkel  eleve színesre varázsolhatják a kekszeket.

A szorgos (kis)kezek gyúrják jól össze a tésztát, esetleg ha nem lesz elég homogén a tészta akkor kicsit segítsünk be nekik, majd egy konyharuhával takarják le a sütemény tésztáját, és mintegy 10 percig hagyják keleszteni. (addig készítsék ki a sütőlapot, vajazzák ki vagy tegyenek rá egy sütőlapot)

Kelesztés után sodrófával nyújtsák ki a tésztát (ne túl vékonyra, mert könnyen szakad).

Jöhetnek a Halloweeni formák: a tök, a szellem, a boszorkány, a fekete macska, a denevér, az éjszakára utaló hold, a boszorkány, hogy rémisztő alakokat szaggathassanak ki velük. És tegyék a kekszeket kivajazott tepsibe tesszük, megfelelő távolságra egymástól, hogy növekedés közben ne ragadjanak össze.

Közben annyiban segíthetünk a gyerekeknek, hogy bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra felmelegedni, amiben nagyjából negyedóra-húsz perc alatt készre sülnek a kekszek.

Amint kihűlnek a szellemes kekszek Halloweenra, a gyerekek kenhetik a tetejüket lekvárral, pudinggal, mogyorókrémmel és szórhatják rájuk a minél színesebb cukorkát, vagy ételfestékkel, cukormázzal is festhetik színesre. A sütemények lehetnek irtózatosan viccesek vagy szellemesek is. A cukorkákat sütés előtt is a süteményekre tehetjük, de járhatunk úgy, hogy némelyike szétfolyik.

Kép és a búzás sütemény alapreceptje: ITT

Szoknya és Nadrág Magazin

Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Tőlünk mindenkinek. Embereknek emberségesen.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.