Az adventi időszakra még egy hónapot várni kell, így a Halloween igazán jó indok a közös mókázásra, süteménysütésre. Érdemes minél egyszerűbb receptet választani, hogy a gyerekeknek legfeljebb a sütő bekapcsolásakor kelljen felnőtt segítséget kérniük. A hangsúly úgyis a díszítésen van. És, hogy senki ne maradjon ki a süteményezésből hoztunk hagyományos és búzamentes változatot is.

Szellemes kekszek Halloweenra gluténmentesen

400 gramm gluténmentes liszt (mi Schär MIX C-Pâtisserie-t használtunk, a liszt mennyisége gluténmentes lisztenként kicsit lehet több vagy kevesebb)

100 gramm cukor

150 gramm teavaj (amennyiben margarint használnánk akkor az legyen 200 gramm)

2 tojás

1 nagy csipet só

1 citromnyi reszelt héj

1 késhegynyi vaníliaőrlemény

Elkészítés

A gyerekek szitálják át a lisztet egy tálba, tegyék hozzá a cukrot, a tojást, a vajat, a sót, a reszelt citromhéjat és a vaníliát. Ha szeretnénk ételfestékkel eleve színesre varázsolhatjuk a kekszeket.

A szorgos (kis)kezek gyúrják jól össze a tésztát, esetleg ha nem lesz elég homogén a tészta akkor kicsit segítsünk be nekik, majd egy konyharuhával takarják le a sütemény tésztáját, és mintegy 10 percig hagyják keleszteni. (addig készítsék ki a sütőlapot, vajazzák ki vagy tegyenek rá egy sütőlapot)

Kelesztés után sodrófával nyújtsák ki a tésztát (ne túl vékonyra, mert könnyen szakad).

Jöhetnek a Halloweeni formák: a tök, a szellem, a boszorkány, a fekete macska, a denevér, az éjszakára utaló hold, a boszorkány, hogy rémisztő alakokat szaggathassanak ki velük. És tegyék a kekszeket kivajazott tepsibe tesszük, megfelelő távolságra egymástól, hogy növekedés közben ne ragadjanak össze.

Közben annyiban segíthetünk a gyerekeknek, hogy bekapcsoljuk a sütőt 200 fokra felmelegedni, amiben nagyjából tíz perc-negyed óra alatt készre sülnek a kekszek.

Amint kihűlnek a szellemes kekszek Halloweenra, a gyerekek kenhetik a tetejüket lekvárral, pudinggal, mogyorókrémmel és szórhatják rájuk a minél színesebb cukorkát, vagy ételfestékkel, cukormázzal is festhetik színesre. A sütemények lehetnek irtózatosan viccesek vagy szellemesek is. A cukorkákat sütés előtt is a süteményekre tehetjük, de járhatunk úgy, hogy némelyike szétfolyik.

Minden, amire szükség lehet egy halloweeni kekszhez

Szellemes kekszek búzalisztből

360 gramm sima liszt

250 gramm vaj vagy margarin

110 gramm porcukor

2 tojás (elhagyható, tojás nélkül is összeáll a tészta, csak tegyünk hozzá 2 evőkanál citromlét)

1 citrom reszelt héja

1 csipet vaníliaőrlemény

Elkészítés

A gyerekek szitálják át a lisztet egy tálba, tegyék hozzá a cukrot, a tojást (vagy a plusz citromlevet), a vajat, a reszelt citromhéjat és a vaníliát. Ha szeretnék, ételfestékkel  eleve színesre varázsolhatják a kekszeket.

A szorgos (kis)kezek gyúrják jól össze a tésztát, esetleg ha nem lesz elég homogén a tészta akkor kicsit segítsünk be nekik, majd egy konyharuhával takarják le a sütemény tésztáját, és mintegy 10 percig hagyják keleszteni. (addig készítsék ki a sütőlapot, vajazzák ki vagy tegyenek rá egy sütőlapot)

Kelesztés után sodrófával nyújtsák ki a tésztát (ne túl vékonyra, mert könnyen szakad).

Jöhetnek a Halloweeni formák: a tök, a szellem, a boszorkány, a fekete macska, a denevér, az éjszakára utaló hold, a boszorkány, hogy rémisztő alakokat szaggathassanak ki velük. És tegyék a kekszeket kivajazott tepsibe tesszük, megfelelő távolságra egymástól, hogy növekedés közben ne ragadjanak össze.

Közben annyiban segíthetünk a gyerekeknek, hogy bekapcsoljuk a sütőt 180 fokra felmelegedni, amiben nagyjából negyedóra-húsz perc alatt készre sülnek a kekszek.

Amint kihűlnek a szellemes kekszek Halloweenra, a gyerekek kenhetik a tetejüket lekvárral, pudinggal, mogyorókrémmel és szórhatják rájuk a minél színesebb cukorkát, vagy ételfestékkel, cukormázzal is festhetik színesre. A sütemények lehetnek irtózatosan viccesek vagy szellemesek is. A cukorkákat sütés előtt is a süteményekre tehetjük, de járhatunk úgy, hogy némelyike szétfolyik.

Kép és a búzás sütemény alapreceptje: ITT