A hétvégének elvileg a pihenésről kellene szólnia. Arról, hogy olyan dolgokat tegyünk, amivel kiereszthetjük a héten összegyűlt feszültséget, amivel megpihenhet a testünk, és feltöltődhet a lelkünk. Ám ez általában akkor nem sikerül teljesen, amikor nem jól, nem minden területen pihenjük ki magunkat. Utánanéztünk mire lenne érdemesebb odafigyelni.

Még hétfő reggelnek sem kell lennie ahhoz, hogy úgy érezzük nem pihentünk eleget az egész hétvégén. Már vasárnap este arra eszmélhetünk, ez a két nap anélkül rohant el, hogy valóban feltöltődtünk volna és tényleg kieresztettük volna a fáradt gőzt. Kellemetlen – fogalmazhatnánk így, de ez igen enyhe kifejezés arra, hogy nagyon is mókuskerékben érezzük magunkat. Mint, akinek nem járna a pihenés.

A pihenés mindenkinek jár, csak nem mindannyian tudunk jól, hasznosan ejtőzni. Valahogy mindig kimarad egy terület, amiből nem eresztettünk le kellőképpen.

Tulajdonképpen pofonegyszerű dolgokról van szó – mégsem biztos, hogy gondolunk rá. Vagy igen, még sem szeretjük magunkat eléggé, hogy megadjuk a testünknek és lelkünknek, amire szüksége lenne. Az alváson túl a legtöbbet a kreatív feltöltődés adhat.

Az alváson túl

Az nem elég, hogy alszunk. Már ha alszunk annyit, amennyire szükségünk lenne. Változó kinek mekkora az alvásigénye. Vannak, akiknek tényleg elég öt-hat óra, másoknak kell a legalább nyolc. Másnak az sem mindegy, hogy mikor alszik. Számít számára az is, hogy korán fekszik le vagy későn, vagy későn fekszik ugyan le, de sokáig marad ágyban reggel (ha teheti).

Az alváson túl szükségünk lenne arra, hogy mentálisan is pihenjünk. Amikor kikapcsoljuk a teendőink listáját és azzal együtt az agyunkat is. Ha másként ez nem megy, akkor úgy, hogy ezt is betesszük az elvégezendő feladataink közé.

A mentális pihenés lehet az például, hogy csak leülünk egy kicsit és nézünk ki a fejünkből, kiülünk a kertben a hintaágyba, befekszünk a függőágyba, vagy elterülünk bent a szőnyegen. Mindegy hol és hogyan. A lényeg, hogy ne csináljunk semmit. Vagy igen, de azt úgy, hogy csak arra koncentrálunk, amit éppen teszünk. Így még akár a mosogatás is lehet mentális kikapcsolódás, ahogy a cipőpucolás vagy a zoknipárosítás is – ez utóbbit persze nehéz beadagolni egy olyan  anyának, aki a három gyereke után mosásonként minimum ötven párat gubancol szét és tesz párba, hetente több alkalommal. Voltaképpen mindegy mi az, ami felett el tudunk merengeni, a lényeg, hogy tegyük, merengjünk azon, amit csinálunk, éljük meg.

Másként fogalmazva olyat kell csinálni, ami alatt nem mozog az agyunk, nem gondolkodunk, nem problémát oldunk meg. Nem a bevásárlólistát böngésszük, nem filmet nézünk vasalás közben, nem finn nyelvleckét hallgatunk portörlés alatt. Hanem hagyjuk kikapcsolni az agyunkat. Ehhez az úgynevezett autogén-tréning, a meditáció is hozzásegíthet, vagy valamilyen monotonabb mozgásforma, például a jóga, a pilates vagy a kocogás, futás, az úszás is.

Ebéd a nagymamával, bowling a haverokkal

Tudjuk, hogy a családunkkal programozni okozhat nehézséget, fejtörést, ahogy az is lehet terhes, hogy a barátainkkal találkozzunk. Mégis szükségünk van a társadalmi feltöltődésre – erre tulajdonképpen a koronavírus miatti távolságtartásban rá is kellett eszmélnünk, amikor felértékelődött a szociális tevékenységeink fontossága.

Persze a rokonok, a barátok és jó ismerősökkel töltött idő csak akkor adhat energiát, feltöltődést nekünk, ha azokkal töltünk időt a hétvégénken, akikkel tényleg jól érezzük magunkat, kölcsönösen. Akivel jó együtt ebédet készíteni, fagylaltot enni, kirándulni, vagy akár kertet gondozni. Mert egyébként fordítva is elsülhet a dolog. Ha csupán kötelességből találkozunk valakivel, hogy elkerüljük a neheztelését és az esetleges vitát, azzal nem járunk jól. Akkor nem feltöltődünk, hanem veszítünk. Energiát, nyugalmat. Nem is keveset.

A pihenés mindenkinek jár. Mielőtt igent mondanánk akár egy villámlátogatásra is, gondoljuk át, hogy ezzel mit adunk magunknak. Annak nincs értelme, hogy mások belőlünk töltekezzenek, leszívjanak bennünket.

Értelem és érzelem

A nap huszonnégy órájában érnek információk és ingerek bennünket. Mindenhonnan. Folyamatos céltáblaként kapjuk az értelmi és érzelmi benyomásokat. Amik elől szintén el kell tudnunk vonulni, hogy fel tudjuk mindazt dolgozni, ami ért bennünket a héten. Az érzelmi pihenést úgy érhetjük el, hogy igyekszünk feldolgozni a gondolatainkat és érzéseinket, amiket meg is merünk osztani azzal, akire az tartozik.

Ehhez persze lehet, hogy ki kell lépnünk a komfortzónánkból, szembe kell néznünk azokkal a dolgokkal, amik a héten történtek velünk, és még akkor is, ha az valami kellemetlen, vagy fájdalmas dolog. Még ha negatív, akkor is meg kell magunkkal azt beszélnünk. Ehhez pedig el kell tudni vonulnunk. Sétálni egyedül, kiülni egyedül egy padra a ház elé, vagy befeküdni egy kád fürdővízbe.

Nem kellenek órák, elég negyed-félóra magunkkal. Ami alatt az értelmünket érintő támadásokat is kikapcsoljuk, hogy ne érkezzenek újabb értelmi és érzelmi löketek. Többségünk állandóan mobiltelefonhoz, számítógéphez és táblagéphez csatlakozik. Ki kell tudnunk kapcsolni a kütyüket hosszú órákra vagy ha tehetjük akár egy egész napra is.

Kreatív feltöltődés

Korábban a Lagom Neked Magazinunkban írtunk egy riportot arról, amikor az IKEA áruház fesztiválján részt vettünk egy workshopon, ami a svéd kávézásról szólt, majd dala lovat festettünk – mindezt egy hétköznap késő délután. Mindössze pár órát töltöttünk csak azzal, hogy különféle kávékat kóstoltunk más és más ízesítéssel, például sóval, illetve vásznon dala lovat festettünk a saját elképzelésünk, de műhelymunka adta segítséggel. Azidő alatt sikerült teljesen kizárni a külvilágot.

Nem volt más, csak a kávé és mi, illetve a vászon és mi, amire a figyelmünk fókuszált. Az, hogy a figyelmünket egy valamire irányítottuk, és alkottunk, olyan kikapcsolódási élményt nyújtott, mintha nyolc órát aludtunk volna. A kreatív feltöltődés teljesen kikapcsolja az embert. És örömmel tölti fel. Annak ellenére éreztük így, hogy volt olyan kávé, ami nem ízlett, vagy, hogy úgy gondoltuk, festhettünk volna szebben is.

Ha olyan munkánk van, ami gyakori problémamegoldást, és új ötletek kidolgozását igényli, amivel folyamatosan terheljük, leszívjuk magunkat, akkor különösen jó figyelnünk arra, hogy időnként visszatöltekezzük a kreatív energiánkat is, hogy legyen miből újra inspirálódni. Arra érdemes még ügyelni, hogy más jellegű, akár teljesen eltérő, alkotói, érzelmeinkre ható tevékenységet végezzünk, mint amivel nap, mint nap foglalkozunk. Kreatív feltöltődés lehet a zenehallgatás, a rajzolás, a süteménysütés, a természet megfigyelése, a varrás, az agyagozás, a kertészkedés, a barkácsolás és a bútorfelújítás is akár. Bármi, ami kikapcsol.

Forrás: ITT
Fotó: Shutterstock

Polgár Ágnes