A karácsonyt megelőző várakozás időszakában a svédek napról-napra adják át magukat az ünnepeknek, hogy felkészüljenek a karácsonyra. Elmaradhatatlan számukra a gyertyagyújtás, a Lussekatter sütemény és a glögg.

A karácsonyt megelőző várakozás időszakában a svédek napról-napra adják át magukat az ünnepeknek, így készülnek fel a karácsonyra. A stressz, a rohanás, a digitális világ a svédeket sem kerüli el. Az advent idején fokozatosan lassulnak le, miközben kényeztetik magukat. Élnek a hagyományaiknak, rengeteg süteményt sütnek, figyelemmel kísérik a Nobel-díj átadást, szokásaik szerint novellákat olvasnak akkor. Egyensúlyba kerülnek magukkal úgy, hogy még több időt töltenek a családdal és a közeli barátokkal, sütnek-főznek, csinosítgatják az otthonukat, nagy téli sétákat tesznek. A lussekatter sütése nem maradhat el.

Advent: A Lassulás és az egyensúly időszaka

Elmaradhatatlan számukra az adventi gyertyák gyújtása, de a svédek koszorú helyett, a sorba helyezett, magasra nyúló gyertyákat szeretik. A svédeknek egyébként is nagyon fontos, hogy fényt vonjanak az otthonukba. Az ablakokban szinte egész nap égnek a plafon felől belógatott, vagy a párkányon álló lámpák. Advent idején előkerülnek a csillag alakú lámpák is, amik a Betlehemi Csillag fényével vezetett Három bölcsre emlékezteti a svédeket.

A Saint Lucia, azaz Luca-ünnepe a fény szimbóluma, különösen fontos adventi ünnep a zord télben élő svédeknek. December 13-a a leghosszabb nap az évben, ekkor a svéd gyerekek reggel fehér köpenybe öltöznek, gyertyát ragadnak és Lucia dalokat énekelve körmenetre indulnak, hogy mindenkinek elvigyék a fényt. A látványos felvonulás a Fény hordozója, a minden évben újraválasztott Lucia vezeti, aki a fejére tett koszorún hordozza körbe a világosságot. Régen valódi gyertyák, ma már elektromos lámpák adják a koszorú fényét. Luciát a csillag lányok és fiúk kísérik, akik csillaggal díszített papír kúpos kalapokat viselnek.

Lussekatter: Luca macskája

A svédek adventi szokásai közül mi is nagyon kedveljük a Lussekatter nevezetű, cicára mintázott sáfrányos kalácsok sütését. A legenda szerint az ördög, macska formájában verte a gyerekeket, míg Jézus gyermek formájában zsemlét osztogatott a kedves gyerekeknek. Az ördög távol tartása érdekében a macska formájára sütött kalácsokat, sárga sáfrányfűszerrel színezték. Ezt a hagyományosan búzából sütött süteményt, Luca cicáját, az én búza allergiám miatt túlsúlyosan kukoricából álló lisztkeverékből sütjük, ami már eleve sárgásabb színt ad, mint a búzából készült. És míg a svédek, a macska szemét mazsolával díszítik, a fiam szőlő allergiája miatt, mi azt, a svédek kedvenc bogyós gyümölcsével, aszalt áfonyával helyettesítjük.

A Luca cicájához elmaradhatatlan a svédek forralt bora, a glögg. Amit testes vörösborból készítenek, általában cukorral, fahéjjal, kardamommal, mandulával, mazsolával, borókával és vaníliával. A fiam is kap glöggöt, de csak a gyerekváltozatot. Az epres vagy almás gyerekpezsgőbe gyümölcsöket almát, áfonyát, szilvát és körtét vágok, fűszerezem vaníliával, kardamommal és melegre felfőzöm akárcsak a felnőtteknek való glöggöt.

A LAGOM. Mindig velem van Télen is című külön kiadványunk ITT érhető el teljes egészében.

A Luca macskája sütemény glutén-, és laktózmentes változatban ITT találják.

Fotó: Arla.se

Polgár Ágnes