A luca macskája egy svéd sáfrányos sütemény, amelyet tipikusan Luca napján készítenek. A kelt tésztát jellegzetes nyolcas alakra hajlítanak, majd a csiga részekben egy-egy szem mazsolával díszítenek.

A Lussekatt Svédországban olyan, mint nekünk magyaroknak a fánk farsang idején. Mindenki süti és eszi vagy készen vásárolja a boltban tonnaszámra. Mindenhol lehet kapni sáfrányt ebben az időszakban és másfajta sáfrányos sütiket is sütnek, mint például a sáfrányos csiga. Luca macskája készül a sáfrány mellett kardemummal, túróval de akár fahéjjal is. Vagy csigában feltekerik, ám akkor bullenek, azaz zsemlének nevezik.

Luca macskája hozzávalók:

12-15 darabhoz

8 dkg laktózmentes vaj
2,5 dl laktózmentes tej
50 g élesztő
1 dl laktózmentes tejföl (10%)
1 g sáfrány
10 dkg cukor
1 teáskanál sót
mintegy 60 dkg Nutri free Mix Per Dolci vagy Schär Mix It!
1 tojás

Tetejére: mazsola és 1 tojás

Elkészítés:

A langyos tejet keverjük össze az olvasztott vajjal egy mély tálban és tegyük hozzá az élesztőt. Adjuk hozzá a tejfölt, a sáfrányt, a cukrot,a tojást és a sót. Adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk ki finoman a tésztát.  Hagyjuk lefedve szoba hőmérsékleten körülbelül 60 percig pihenni.
Később a kilisztezett nyújtódeszkán gyúrjuk át kézzel. Formázzuk meg a süteményeket, nyomjuk bele a mazsolákat, kelesszük lefedve mintegy negyedóráig, majd kenjük át egy felvert tojással. Csaknem 8 percen keresztül süssük 225 ° C-on.

Fotó: http://imagebank.sweden.se