A nyarat juttatja eszünkbe a piros gyümölcs, mégis ott van a helye a karácsonyi vacsoraasztalon krémlikőr formájában. Légies, szépséges, ünnepi. Fagyasztott szamócából is elkészíthető.
Tavaly imádtuk a sós karamell likőrt, idén a szamócakrémlikőr a kedvencünk. A szamócakrémlikőr nem kizárólag nyári ital. Fagyasztott szamócából is készíthető. A szamócakrémlikőr élénk piros színe és gazdag íze hozzájárulhatnak az ünnepi dekorációhoz és a karácsonyi hangulathoz. Egy szép likőrös pohár vagy koktél kiválóan illeszkedhet a karácsonyi asztalhoz.
A szamócakrémlikőr egy elegáns és ízletes ajándék is lehet az ünnepekre. A szép üveg és az ízletes tartalom örömet szerezhet a megajándékozottnak, különösen, ha szereti az édességeket és a likőröket.
3 csésze szamóca
1 ¼ csésze cukor
1 csésze tejszín
¼ csésze 2,8 százalékos tej
1 tk vaníliakivonat
1 pohár vodka vagy fehérrum
leheletnyi kardamom
Ha fagyasztott szamócát használunk, akkor hagyjuk teljesen felengedni.
Ha friss szamócából készítjük akkor előbb mossuk meg az epret, és utána csumázzuk ki.
Rakjuk a gyümölcsöt egy robotgép táljába és adjuk hozzá a cukrot. Addig törjük a gyümölcsöt a robotgéppel, míg egynemű masszát kapunk.
A tejszínt, a tejet, a vaníliát és a szamócapürét egy lábosba tesszük, és keverés közben addig melegítjük, amíg a cukor feloldódik.
Sűrű szövésű szűrőn szitáljuk át a szamócarémet, az apró magvak miatt.
Öntsük a vodkát a leszűrt szamócakrémhez, és jól keverjük össze.
Öntsük sterilizált csinos üvegekbe és legalább egy napig hagyjuk a hűtőben. Jéghidegen tálaljuk.
Tálaláskor szórjunk egy leheletnyi őrölt kardamomot a tetejére.
Fotó: yulka3ice/Getty Images