A kecskesajtos spárgaleves összességében mintegy háromnegyed óra alatt elkészíthető. Friss, üde tavaszi íze van.
Kecskesajtos spárgaleves
2 gerezd fokhagyma
1hagyma
1 salátaburgonya
1 evőkanál olívaolaj
7-8 dl víz
1 kötegzöld spárga
150 g puha kecskesajt
1 csokor friss bazsalikom
1/2 kk só
1/2 kk fekete bors
1. A kecskesajtos spárgaleves elkészítéséhez hámozzuk meg és aprítsuk fel a fokhagymát és a hagymát. A burgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel.
2. Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olajat, a hagymát pároljuk benne puhára. Adjuk hozzá a burgonyát és pár percig pirítsuk együtt. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje a burgonyát, és főzzük körülbelül 15 percig.
3. E közben öblítsük le és szárítsuk meg a spárgát. Távolítsuk el a fehér fás darabot a spárga tövéről. Vágjuk le, és tegyük félre a spárga tetejét későbbi felhasználásra.
4. A zöld szárakat daraboljuk fel, és adjuk a leveshez, majd öntsük hozzá a maradék vizet is, és főzzük mintegy 8 percig.
5. Adjuk hozzá a kecskesajtot és a bazsalikomot. A levest egy botmixerrel egyenletesen pürésítsük össze, sóval és fekete borssal ízesítsük.
6. A spárgabimbókat tegyük egy serpenyőbe, és olívaolajon egy perc alatt pirítsuk át.
7. A kecskesajtos spárgaleves négy főnek lesz elég. Tálaláskor szórjuk meg a pirított spárgavégekkel, és bár az eredeti recept nem írja, mi reszeltünk rá szerecsendiót is.
Fotó: Tommi Tuomi / Otavamedia
Recept: ITT