A kecskesajtos spárgaleves összességében mintegy háromnegyed óra alatt elkészíthető. Friss, üde tavaszi íze van. 

Kecskesajtos spárgaleves

2 gerezd fokhagyma

1hagyma

1 salátaburgonya

1 evőkanál olívaolaj

7-8 dl víz

1 kötegzöld spárga

150 g puha kecskesajt

1 csokor friss bazsalikom

1/2 kk só

1/2 kk fekete bors

1. A kecskesajtos spárgaleves elkészítéséhez hámozzuk meg és aprítsuk fel a fokhagymát és a hagymát. A burgonyát hámozzuk meg és kockázzuk fel.

2. Egy serpenyőben hevítsük fel a vajat és az olajat, a hagymát pároljuk benne puhára. Adjuk hozzá a burgonyát és pár percig pirítsuk együtt. Adjunk hozzá annyi vizet, hogy éppen ellepje a burgonyát, és főzzük körülbelül 15 percig.

3. E közben öblítsük le és szárítsuk meg a spárgát. Távolítsuk el a fehér fás darabot a spárga tövéről. Vágjuk le, és tegyük félre a spárga tetejét későbbi felhasználásra.

4. A zöld szárakat daraboljuk fel, és adjuk a  leveshez, majd öntsük hozzá a maradék vizet is, és főzzük mintegy 8 percig.

5. Adjuk hozzá a kecskesajtot és a bazsalikomot. A levest egy botmixerrel egyenletesen pürésítsük össze, sóval és fekete borssal ízesítsük.

6. A spárgabimbókat tegyük egy serpenyőbe, és olívaolajon egy perc alatt pirítsuk át.

7. A kecskesajtos spárgaleves négy főnek lesz elég. Tálaláskor szórjuk meg a pirított spárgavégekkel, és bár az eredeti recept nem írja, mi reszeltünk rá szerecsendiót is. 

Fotó: Tommi Tuomi / Otavamedia
Recept: ITT