Pofonegyszerű, hogyan lehet tökéletes az ünnep, egyszerűen úgy, hogy nem törekszünk a maximumra. Mindössze csak arra, hogy szép legyen. Ehhez pedig tervezünk, hogy aszerint haladjunk a teendőkkel. Elő ehhez a színes jegyzetlapokkal és filcekkel, tollakkal! Töltsünk a feladathoz egy pohárnyi finom bort, vagy ha nem fogyasztunk alkoholt, egy bögre forró csokoládét.

Boldog karácsonyt! – kívánjuk egymásnak már hetekkel az ünnepek előtt miközben megbolondulunk a feladatok sokaságától. Ha rangsoroljuk a karácsonyi teendőket és nem törekszünk minden áron a tökéletességre, elégedetten adhatjuk át magunkat az ünneplésnek az év utolsó hetében. Mert hiába ragyog a lakás, illatozik a többfogásos ünnepi menü a terített asztalon, ha mi kimerültebbek vagyunk, mint az év során bármikor. Munka és család mellett nem egyszerű mindent perfekt kivitelezni, ünnepi forgatókönyv készítésével azonban jelentősen megkönnyíthetjük a dolgunkat. 

Tennivalók hétről-hétre

Igen, a csapból is folyik, hogy írjunk listát. Mégis sokan nem írnak. Pedig csak egyszer kellene kipróbálni, mert a több lépcsős ünnepi előkészületek során valóban nagy hasznát vehetjük az alaposan átgondolt jegyzeteknek. Segítségül íme a Szoknya&nadrág összeállítása arról, mikor mit érdemes véghezvinni, hogy végül hiányérzet nélkül karácsonyozhassunk.

December első hétvégéje

Igyunk egy korty bort. És álljunk neki az első listánknak. Erre kerüljön fel, hogy kinek szeretnénk hagyományos karácsonyi képeslapot küldeni, és gyűjtsük össze azok nevét is, akiknek e-mailben kívánunk majd kellemes ünnepeket.

Most jön az egyik legnagyobb feladat, ehhez is igyunk egy kortyot csak nyugodtan, számoljuk össze, hány embert ajándékozunk meg, és jegyezzük fel azt is, hogy kit mivel lepnénk meg, kinek milyen ajándékot szánunk. Állítsunk ehhez fel egy költségkeretet is. 

Igyunk még egy korty bort, harapjunk hozzá egy jó sajtot, vagy ha a forró csokit választottunk, falatozzunk egy kis sütit mellé. Most jöhet a másik legnagyobb feladat!

Gondoljuk végig, hogy hány vendégre számíthatunk az ünnepek alatt, és tervezzük meg a karácsonyi menüt – vegyük figyelembe, hogy van-e a társaságban olyan, aki speciális diétát követ, hogy nekik külön készülhessünk. Nyugodtan nyakaljuk a bort!

Készítsük el az adventi koszorút. A net tele van ötletekkel. Ha nincs hozzá idegzetünk, vegyünk egyet készen. Idén a Szőrmés alapú a divat. Ha ünnepi hangulatunk van, már elkezdhetjük díszíteni a lakást is.

December második hete

Ha csak vázlatosan is, de kezdjünk neki a bevásárlólista elkészítésének, már a hét elején, ez a sor valószínűleg még sok tétellel bővül majd. Ha olyan süteményeket szeretnénk sütni, amiket korábban még nem készítettünk, érdemes ezekben a napokban próbasütést tartani, nehogy “felsüljünk” a nagy napon, és hogy ne lőjük le előre a meglepetést, ha jól sikerült, vigyük be a munkahelyünkre, a kollégák hálásak lesznek! A gyerek is beviheti az óvodába, iskolába. Érdemes már most beszerezni a dekorációs kellékeket (mint az adventi koszorú, a díszek, az égősor stb.) Hogy ne csak a környezetünk, de mi is szépek legyünk az ünnepek alatt, jó, ha már most időpontot kérünk a fodrásznál, a kozmetikusnál és a manikűrösnél.

Vásároljuk meg és írjuk meg a karácsonyi képeslapokat, minden családtaggal írassuk alá és adjuk postára, ne bízzuk a véletlenre, hogy befutnak-e az ünnepek előtt!

Ha a hétvégén nem tettük, szenteljünk időt a lakás feldíszítésére, így egyre inkább ráhangolódhatunk a közelgő karácsonyra. És lássunk hozzá az ajándékok beszerzéséhez, nehogy hoppon maradjunk.

Érdemes már most megvenni a csomagolópapírt, a szalagokat és az ajándékkísérőket, ilyenkor még sokkal nagyobb a választék. Hogy ne ússzunk el a takarítással ütemezzük be az ablakmosást, valamint a függönyök, díszpárna-huzatok és a kárpitok tisztítását.

Hogy elkerüljük a legnagyobb sorban állást már most vásároljuk meg a tartós élelmiszereket – például a sütéshez szükséges lisztet, mézet, fűszereket, innivalókat. A fémdobozban elálló aprósüteményeket, mint a mézeskalács, hókifli már ezen a héten megsüthetjük, a fagyasztást jól bíró ünnepi fogások valamelyikét szintén elkészíthetjük és a mélyhűtőbe tehetjük.

December harmadik hete

Ellenőrizzük, hogy működnek-e a fára kerülő izzók és a kültéri világítás, amivel a kertet vagy a teraszt öltöztethetjük ünnepi fénybe. Ha szükséges, pótoljuk a hiányosságokat! Lássunk neki az ajándékok becsomagolásának, így biztos, hogy nem kell kapkodnunk.

Készíthetünk ünnepi válogatást a kedvenc számainkból, ez szintén hangulatosabbá teheti a készülődést. Folytatódhat az élelmiszerek beszerzése, és sülhetnek újabb sütemények.

Karácsony előtti utolsó napok

Ha nincs otthon “jól bejáratott” műfenyőnk, szerezzük be a karácsonyfát és küldjük el az e-mailes üdvözleteket. Vegyük meg a hiányzó ajándékokat és csomagoljuk is be azokat. Itt az idő a bejgli, a zserbó vagy a habcsók elkészítésére – ha ezekből másoknak is ajándékozunk, tegyük dobozba vagy csatos tetejű üvegekbe és juttassuk el a címzettekhez.

Takarítsuk ki a konyhát és a fürdőszobát, húzzunk tiszta ágyneműt! Főzzük meg a hűtőben vagy az erkélyen elálló ünnepi ételeket, a frissen süthető fogásokat pácoljuk be, készítsük elő a panírozott ennivalókat és tegyük a fagyasztóba.

Ha tehetjük a Szenteste előtti napon már vegyük meg azokat az alapanyagokat, amelyek még hiányoznak az ünnepi menü elkészítéséhez. Töröljünk port, porszívózzunk és mossunk fel!

Szent este napján

Ha csak ma jut rá idő, mert például utolsó napig dolgoztunk, sincs baj, ettől még lehet nagyon szép az ünnepünk! Igyekezzünk korán felébredni, ha ma vásárolnánk be az ünnepi ételhez, hogy valamennyire elkerüljük, a tömeget, mert ilyenkor is sokan vannak az üzletekben. Ha valami nincs a kitalált menühöz, se keseredjünk el, tervezzünk nagyvonalúan újra, a lényeg a közös étkezésen, nem a menün van! Ha sikeresen bevásároltunk, akkor kapjuk össze a lakást, amennyire telik, és nem kell a karnisról is port törölni, mert nem fontos!

Ahány ház, annyi szokás, van ahol már december elején fát díszítettek, máshol szenteste reggelre áll már a fa, máshol csak este. Díszítsük fel a fenyőt amikor mi szeretnénk, tegyük a a karácsonyfa alá az ajándékokat, vagy hagyjuk meg ezt a feladatot az angyaloknak, a Jézuskának vagy éppen a Mikulásnak.

A lényeg csak annyi, hogy együtt legyünk, mert ettől lesz szép a karácsony, a többi csak díszlet!

Vegyük elő az ünnepekre szánt terítőt, szalvétát, asztaldíszt, tányérokat és étkészletet. Készítsük el, illetve melegítsük fel az ételeket és terítsük meg az asztalt.

Sötétedés után gyújtsunk gyertyákat, kapcsoljuk fel az ünnepi fényeket! 

Bújjunk össze, vegyük elő a játékvonatot és építsük fel együtt a karácsonyfa köré, társasjátékozzunk, kártyázzunk, énekeljünk, beszélgessünk, zenéljünk, nézzünk karácsonyi meséket vagy filmeket. Ünnepeljünk úgy, ahogy nekünk a legcsaládiasabb, legmeghittebb!

Fotó: Pixabay