Ajándékozni öröm, amennyiben az nem esik nehezünkre, mert tudjuk mire vágyik a másik. A tanácstalanság kellemetlen érzés. Éppúgy, mint olyan szuvenírt kapni, ami se nem meglepetés, se nem szerez örömet, esetleg egyenesen nem tetszik nekünk. A telitalálat ajándék az, ami az orrunk előtt van.

Igazából pofon egyszerű eltalálni a legjobb ajándékot. A titok nyitja tulajdonképpen abban van, hogy ne gondoljuk  túl a dolgot, ne csináljunk belőle nagy ügyet. De legfőképpen vonatkoztassunk el attól, hogy az adott szuvenír nekünk mit jelentene, ugyanis nem magunk vagyunk a lényeg, hanem az ajándékozott.

Amire úgy véljük, az túlontúl egyszerű,  egyenesen egyértelmű, mégis hogyan szerezne meglepetést, esetleg teljesen lerágott csont, hétköznapi, hovatovább unalmas, na pont az lesz a jó ajándék! Hiszen azért tűnik annyira semmilyenek a tökéletes ajándék, mert kézenfekvő. Pontosan azért van ilyen érzésünk, mert annyira illik a másikhoz.


A telitalálat az orrunk előtt van

És ennél nem is szabad tovább menni. Lényegtelen, hogy annak az értéke nem nagy kiadás, örüljünk annak is, ha nem okoz különösebb gondot a beszerzése, és annak is, ha az egy egyszerű, mindennap vagy gyakran használatos, mert nem egyszer hoz jó perceket a másiknak, mint ahogy ha az egy egyszeri alkalomra szóló is maradandó élményt nyújt.

Még mindig nem tudjuk mi lehet a legjobb ajándék? Idézzük fel mi az, amit minden egyes nap, vagy gyakran tesz a másik, és ahhoz a foglalatosságát, hobbiját mivel tehetnék különlegesebbé a számára, mi az, amit vissza-visszatérően említ, ami régen történt vele és szívesen emlékszik vissza rá, vagy korábban kapott, de már tönkrement, elfogyott, megkopott, de nagyon szerette.

Nem baj, ha hétköznapi használati tárgyról van szó, mert most választhatunk különlegesebbet, minőségibbet, értékesebbet, vagy ugyanabból eggyel vagy kettővel többet, mint az ajándékozott a hétköznapok során megengedne magának.

Gondoljunk olyan mindennapos eszközökre, holmikra mint egy habfürdő vagy fürdősó, hiszen tökéletes annak, aki gyakran és hosszan szeret elnyúlni az illatos, habos vízben. Egy gondosan összeválogatott variáció pont jó ajándék lehet, benne egy karácsonyi csillogó szappannal. Nem, nem unalmas, nem hétköznapi, hiszen a szerettünknek meglepetés lenne!

Hasonló elv mellett haladva egy minőségibb, kozmetikai-, vagy sminktermék is lehet jó ajándék. Annak, aki mindig lakkozza a körmét, annak a kedvenc színeinek és azok különféle árnyalatainak szemezgetése előnyös választás lehet.

Mindannyiunknak van valami kedvenc étele vagy itala. A nem mindennapi különlegesebb, akár az ünnepekre készült limitált, vagy másként fűszerezett egy-egy  kiváló minőségű termék emelheti az ünnep fényét.

Egy exkluzív halkonzerv, egy hosszan érlelt sajt, egy szárított gyümölccsel gazdagított teafű, egy egzotikus fűszerezésű kávé, egy kézműves csokoládé, vagy más hasonló finomság is telitalálat lehet. 

Akárcsak egy különlegesebb ruhanemű, amit ritkán vásárolunk magunknak is meg – egy igazán finom puha anyagú pizsama, egy nagyon meleg köntös, egy alkalmi viseletre szóló nyakkendő vagy sál, egy kényelmes házi papucs.

Egy különleges kiadású, vagy kötésű könyv a kedvenc szerzőtől, akár egy antikváriumi első kiadású kötet, éppúgy jó ötlet mint egy bakelit a régi kedvenctől, ha még működik a lemezjátszó, vagy éppen a bakelitgyűjtőnek egy lemezjátszó, ha a régi gyengélkedne. A sokat dúdolt dal kottája, a favorit irodalom hangoskönyve. Egy általunk összeállított verses válogatás is remek meglepetés lehet.

Ajándék az egyszerű hétköznapokból

Bármi, ami elromlott, elszakadt, megroggyant, eltépődött és javítható, és mi rendbe hozzuk, vagy szakemberrel helyrehozatjuk, az is páratlan ajándék lehet: a nagymama régóta néma kakukkos órája, a férj zúgó konyhai rádiója, a nagypapa nyikorgó hintaszéke, a feleség szépítkezőasztalának leszakadt fiókja, a gyermek elrongyolódott plüssének a rendbehozatala.

De éppúgy szívhez szóló szuvenír a szeretett színész darabjára egy pár színházjegy, mint egy népszerű humorista fellépésére a belépő, vagy egy régóta áhítozott sportág, hobbi, játék, foglalkozás kipróbálására a lehetőség megteremtése. Mint egy kedvelt újságnak a féléves vagy éves előfizetése.

Minden és bármi, amire a szerettünk áhítozik, még ha nem is oly nagy dolog, de különlegessé varázsolhat számára reggeleket, estéket, hétköznapokat vagy hétvégéket és mi szívből adjuk, az pont jó ajándék lehet.

Fotó: Pixabay