A szilveszter legtöbbünknek a mulatozásról, a szórakozásról szól. Különféle házibulik mellett szórakozóhelyekre, éttermekbe, szállodákba is mehetünk, ha ideje korán foglaltunk asztalt, szobát. Ám ahhoz, hogy mi jól érezhessük magunkat, másoknak dolgozniuk kell, róluk szól ez a körképünk:

Ahogy idén a karácsony szenteste, úgy a szilveszter is a pihenőnapra, vasárnapra esett. Az üzletek számtalan helyen délután négy óráig is nyitva álltak azoknak, akik még nem vásároltak virslit, pezsgőt és lencsét, vagy igen, de nem eleget.

Akik viszont akár hajnalig, sőt még folyamatosan rendelkezésünkre állnak, azokról alig esik szó: szállodák, éttermek, alkalmazottai, tulajdonosai. S olyanokról akik hosszú éveket végig dolgoztak már szilveszterkor.

Bándoli Attila, ügyvezető igazgató, Gundel étterem

A méltán híres Gundel étterem természetesen nyitva van szilveszterkor is, vezetőjével Bándoli Attilával beszélgettem  az év végéről. A kétszintes étteremben bált nyitnak este nyolc órakor. Továbbá egy múzeumba is szerveznek szilveszteri estét egy külföldi utazási társaságnak, mintegy kétszáz főnek. –  Speciális igényeiket szolgáljuk ki, mind az ételek és italok, mind a szórakozás terén – avat be a kulissza titkokba az ügyvezető igazgató.

Elárulja azt is, a Gundel étterembe a világ minden tájáról érkeznek vendégek, a legtöbben mi magyarok szilveszterezünk náluk, de sokan vannak a keleti térségből is: – Az év többi részében nem igazán jönnek oroszok, ukránok vagy románok, de ilyenkor, az a szűk réteg, amelyik megteheti,a hazánkban tölti az év utolsó estélyét. Nálunk is sokan vannak.

A Gundel étteremben a menü választékkal addig nyitva állnak, míg a vendégek igénylik. – Tavaly az egyik teremben egy nagyobb, idősebb korosztályú francia társaság viszonylag korábban elfáradt, ahogy ők elvonultak, mások is követték őket. De például a németek mindig előbb érkeznek, mint például az oroszok.

A szilveszteri kiszolgálás nehézségéről Bándoli Attila elmondja, pont abban rejlik, hogy nem lehet előre kiszámolni, meddig maradnak a vendégek: – Bár mi nem reggeliztetünk, mert nincs fölöttünk szálloda, az utolsó pillanatig, ha kell, akár hajnal öt óráig is felszolgálunk. Minden évben más társaságok ünnepelnek nálunk, így mindig más is a hangulat, ha van egy-két jó hangulatú csoport, ők magukkal ragadják a többieket is.

Végezetül még megtudjuk, vannak, akik annyira jól érzik magukat a Gundelben, hogy már a számlafizetéskor lefoglalják az asztalukat a következő szilveszterre, néhány törzsvendégek mellett így évről-évre változnak a náluk szilveszterezők vendégek.

Katt ide, itt elérhető, hogy szilvesztereznek a Gundel étteremben!

Lipták Andrea, az Abacus Hotel értékesítési igazgatója

A fővárostól karnyújtásnyira, Herceghalmom található Abacus Business és Wellness Hotel az ünnepek idejére – akárcsak a nyári szünetben és a hosszú hétvégéken – igazi családi paradicsommá válik, és rengetegen dolgoznak azért, hogy a vendégek élményekkel gazdagodva térjenek haza.

– Két-három éve hazánkban is megjelent, és évről-évre egyre nagyobb népszerűségnek örvend az a trend, hogy a családok, baráti társaságok a szilveszter mellett a karácsonyt is szállodában ünnepeljék. Vendégeink azért töltik nálunk az év végi ünnepeket, hogy a készülődéssel járó stresszt és feladatokat “áthárítsák” a szállodára, miközben kikapcsolódással, kényeztetéssel búcsúztatják az óévet – tudjuk meg Lipták Andreától, az Abacus Hotel értékesítési igazgatójától.

A másik ok, amiért a családok szívesen foglalnak szobát az év végi időszakban, hogy a rokonok az ország különböző távoli részén élnek – hogy elkerüljék, hogy az ünnepeket “ingázással” töltsék, keresnek egy olyan találkozási pontot, ahol mindannyian együtt lehetnek és jól érezhetik magukat. A főváros közelében lévő szállodába sokan érkeznek Budapestről és Pest megyéből, hiszen a herceghalmi kiruccanáshoz nem szükséges órákat utazniuk, mégis kiszakadhatnak egy kicsit a dolgos hétköznapokból.

 –Mint mindig, ebben az évben is egy nagyon összetett, minőségi csomaggal készültünk vendégeinknek. A szilveszteri programok palettáját színesíti többek között az ötfogásos gálavacsora korlátlan italfogyasztással, a hangulatos élő jazz zene zenés-táncos showműsorral, a tombola értékes nyereményekkel, valamint a gyertyafényes esti fürdőzések és szertartásos szauna szeánszok. A gyermekkel érkezők is teljes mértékben átadhatják magukat a feltöltődésnek, ugyanis egész napos gyermekprogramokkal készülünk, szakképzett animátor vezetésével. A programok  változatosak, a kézműves, logikai és játékos sportprogramok mellett családi vetélkedőkön kicsik és nagyok egyaránt nagyon jól szórakoznak.

Katt ide, itt elérhető, hogy szilvesztereznek az Abacusban.

Ujházi Évi, fodrász

Évi, több mint húsz éve fodrász és eddig minden évben dolgozott az utolsó pillanatig szilveszterkor. Jóformán a
szalonban érte az újév, vagy onnan indult bulizni. Nem is egy olyan fotóm van, ahol éppen még pezsgőzünk nála,
a bura alatt, vagy már kész frizurával, kikenve-kifenve pózolunk. Idén viszont már nem készít buli fazonokat két okból sem.

Egyrészt belefáradt, ez az év is nagyon húzós volt számára és elege is lett, hogy nem tud sosem igazán szilveszterezni, a másik, hogy szerinte manapság kevesen igénylik a szilveszteri hajat, mert nem mennek olyan helyre, ahová kellene a frizura, mert nem kellenek a csillogós loknik. – Idén végre itthon maradok, és nem megyek bulizni sem, csak élvezem a pihenést  – mondja, elégedetten Évi.

Pápai Viktor, szállodai recepciós

Viktor már csaknem egy évtizede dolgozik a szállodai szakmában. Ma éjszaka is a recepciós pultban áll majd egy belvárosi hotelben. A karácsonyt és a szilvesztert mindig elosztják egymás közt a munkatársakkal, idén a három napos karácsonykor többször volt otthon, így úgy gondolta elviszi a szilvesztert.

– Bulizni bármikor lehet, már annyira nem izgat a szilveszter. De ha nem dolgoznék akkor is szerintem otthon lennék, vagy maximum egy házibuliban – mondja Viktor. A szilveszterek Viktor tapasztalata szerint sokkal sűrűbb, mint bármelyik telt házas nap. Rengeteg külföldi érkezik hozzájuk, szerencsére már sokan előre leszervezett programokkal, de akiknek nincs ötletük, azoknak igyekeznek segíteni.

– Bár ilyenkor már szinte lehetetlen asztalt foglalni, taxit hívni, de azért vannak jól bejáratott partnereink, akikre számíthatunk – összegzi a recepciós. Elárulja még azt is a számunkra, hogy sokszor baráti társaságok jönnek az új évre, de idén több család is érkezett hozzájuk a szállodába.

A vendégek között orosz, olasz, francia emberek vannak. Párok közül inkább a középkorúak jöttek. Baráti társaságok úgy 35 év körüliek inkább. Kérdésünkre, hogy történt már valami meglepő, így válaszol: – Pár részeg vendég van aki műsorozik, nagyon kirívó dolgok nincsenek, habár tavaly, úgy délután 4 órakor majdnem hazaküldtünk egy finn brigádot a botrányos viselkedésük miatt. Habár a mai este még messze van ki tudja mi lesz.

Szénási Jácint, étteremvezető, Napsugár magyaros étkezde

Idén szilveszterkor ugyan zárva van a magyar konyhát vivő étkezde, de korábban kinyitottak az év utolsó napjára is. Mi több idén, a karácsony második napján is volt náluk egy zárt körű vacsora, egy a környéken lévő sofőrszolgálati cég központjának főztek.

– Hét éve nyitottam a saját éttermemet, előtte alkalmazottként több mint tíz évet végig dolgoztam szilveszterkor. Idén, úgy döntöttem, pihenni szeretnék. A törzsvendégeinknek nyitva vagyunk hétfőtől-péntekig, és külön rendezvények esetén szombat és vasárnap is – meséli Szénási Jácint.

Sok féle társaság fordul meg náluk hétvégente és foglalják le a mintegy száz négyzetméteres vendéglátó helyiséget, szeretik a vendégeik az echte magyar ízeket. Náluk nincsen se pizza, se gyros, se mirelit étel.

– Nem olyan rég egy vadásztársaságnak voltunk nyitva, nyugdíjazott katonatisztek szórakoztak nálunk. – Nálunk az étteremben nincs alkohol, annak ellenére, hogy engedélyünk van rá, mert abból mindig probléma van,  a hétköznapok során nem szolgálunk fel, ám ha külön nyitunk ki megrendelésre, akkor természetesen a vendégek hozhatnak olyat, amit ők szeretnek fogyasztani – meséli az étterem vezetője, aki idén szilveszterkor nem nyit ki.

Napsugár magyaros étkezde: Budapest 1135 Jász utca 65.

Kép: Pixabay