Az ünnepek nevét akkor is kisbetűvel írjuk, ha érzelmileg sokat jelentenek a számunkra. Attól, hogy mitől lesz szép az anyák napja egy anya számára, az egyéntől eltérő. De talán az örök érvényű hangsúly, hogy ne legyen elfeledve. És az sem baj, ha egy anya önmagát köszönti fel.

Az anyák napja ugyan egy különleges alkalom, mégis, ahogyan a születésnapoknál és névnapoknál, úgy az anyák napjánál is előfordulhat, hogy bizony még a kutyának sem jut eszébe, hogy illene az anyát felköszönteni. Van ilyen. Én is megéltem már. És túl. De sokkal jobb érzés, ha van, aki figyeljen erre. Sőt, bárkinek segíthetünk azzal, ha átvállaljuk a szerepet. Lehet ez az apán túl bárki a családból, de még egy jó barát vagy a pedagógus is. Vagy önmagunk.

Családi hagyományok

A családi hagyományok generációkon átívelő, tudatosan ápolt, fenntartott szokások lehetnek, amelyek tükrözik egy család érték- és normarendszerét. Ám minden új család alakulásával ezek kissé változhatnak. Mást hoz otthonról magával az anya és mást az apa. Az, hogy mit tartanak meg vagy éppen hagynak el az egyénileg otthonról hozottakból, vagy változtatnak meg közösen, azaz milyené teszik a saját jellegzetes, egyéni színezetű családi rituálékat, az kettejük elképzelésén és megegyezésén áll. Ez alól az anyák és apák napja sem kivétel.

Az ünnepek egyébként nem csak az ünnepeltről szólnak. Hanem azokról is, akik ünneplik őt. Anyák napjánál maradva, például az ünnepelt anya mellett szerepet kaphat az apa azzal, hogy ő az, aki nem feledkezik meg a nap jelentőségéről. És később ugyanez történik meg az apák napján, amikor az anya az, aki tesz arról, hogy az apa is szülőként ünnepelve legyen.

Az apa szerepe

Anyák napján a gyermek korától függően az apa lehet az, aki megtanítja, hogyan köszöntsön a gyermek.  A legkisebbek nevében ő maga ad át egy szál virágot, főzi le a reggeli kávét és szolgálja fel az anyának azt az ágyba, kedveskedik csokoládéval vagy egy anyák napi vicces filmmel az esti közös mozizásnál, erre például a Rossz Anyák egy jó választás lehet.

Az apa érdeme lehet az is, hogy a kicsiket terelgetve együtt rajzolnak, gyurmáznak, virágot szednek, vagy köttetnek egy szép csokrot a virágosnál, vásárolnak valami apró figyelmességet. Illetve a nagyobb gyerekeket az apa szólítja fel, hogy legalább ezen a napon ne szájaljanak anyával és ne tegyék tele a mosogatót, ne feleseljenek hanem inkább pakoljanak el a gépbe és indítsák is el a programot.

A környezet támogatása

Az elvált, egyedül élő szülőknek sem kell hoppon maradni ezen a napon. Ha nem jut eszébe a tágabb családnak önmagától, hogy az unokát, rokon gyermeket megtanítsa az egyedülálló anyukát vagy apukát az ünnepek megtartásának besegítésébe, akkor maga az egyedülálló szülő is kérhet ehhez segítséget. Menjen el a nagymama, nagypapa, avagy a nagynéni, nagybácsi a gyerekkel orgonát törni vagy üljenek le papírból virágot vágni és ragasztani.

És az sem baj – higgye el, egyedülálló anyaként tudom – ha az anya az, aki megvásárolja önmagának, de a gyermekével együtt a virágot, a tábla csokoládét vagy éppen egy szép fülbevalót azzal a felhanggal, hogy megünnepli a saját anyaságát. A hangsúly ugyanis azon van, hogy így vagy úgy, de megtanítsa a gyermeket arra, hogy illik megköszönni egy anyának a sokéves gondoskodását, hogy amikor ő maga felnőtt lesz továbbadhassa ezt az értékrendet.

Megosztom az olvasóval, az egyik legszebb bizsumat, egy ilyen anyák napjának köszönhetem. Azaz magamnak!

Értékrend

Mert egy anya felköszöntése tulajdonképpen a gyermek értékrendjének az alakítása. Minden ünneppel is támpontot adunk neki ahhoz, hogy mik legyenek számára azok a helyes magatartási formák, amik mellett lesz majd jó és helyes haladni és megtartani a saját életében.

Nem lehet vitatni azt, hogy az anyák ugyan a legszebb, ám a legnehezebb szolgálatot végzik nap mint nap, azaz becsülni és óvni kell őket. Amikor egy anyát felköszönt egy gyermek, tulajdonképpen ezt tanítjuk meg neki. Nem mindegy, hogy ezt a napot úgy tartjuk számon, hogy „tudjuk le” vagy úgy, hogy az anya igazán megérdemel egy kis kényeztetést ezen a napon.

Mert bár Anyák napja egy évben csak egyszer van, mégis ez az egy nap nagyon fontos egy anya életében. Óhatatlanul végigfut benne a kezdetektől minden: gyermekének fogantatásának, születésének a körülményei, gyermeke életének jelentősebb történetei, függetlenül attól, hogy mióta anya már.

Az első alkalom, amikor engem köszöntöttek anyák napján, a kórházban telt, még kismamaként. Azért feküdtem a kórházban, mert úgy látták az orvosok jónak, ha felügyelik a fiam gyarapodásának az ütemét: mert a hasamban mért súlya és nagysága kisebb volt az átlagnál. Még nem született meg a gyermekem, de már akkor anya voltam, hiszen vigyáznom kellett magamra és rá, és én ezt tettem azzal, hogy kórházban voltam hetekig.

Balett és kávé – ilyen is lehet az anyák napja

A fiam a hónap végén tölti a tizenegyedik évét. Még ebben a korban a gyerekek ritkán követik önmaguktól az ünnepek idejét, ezt a pedagógusok is tudják. A negyedikesek így a digitális technika és rajz órán is olyan önállóan elkészíthető feladatot kaptak, amivel az édesanyjukat és a nagymamáikat köszönthetik.

A fiam a rajzolás, a ragasztás, az éneklés helyett a táncot választotta ajándékba nekem. „Könnyű” neki, negyedik éve balettozik.

Először egy frissen főzött kávét, majd egy meghívót kaptam tőle egy anyák napi balettelőadásra, a fiamról elnevezett színpadon, ami a nappalink közepét jelentette. A VIP előadás igazodott a napi beosztásomhoz, akkor kezdődött, amikor nekem alkalmas volt. Azaz azonnal. Így a fiam sebtében öltözött át a fekete gyakorló ruhájába, balettcipőt húzott, én meg kérésére bekapcsoltam Csajkovszkij Diótörőjének egy részletét, és kényelmesen elhelyezkedtem a kanapén.

Így meleg kávéval a kezemben, hálóingben pokrócba burkolódzva végignéztem a fiam improvizálását mindabból a tudásból, amit eddig szerzett a sok-sok gyakorlásból és fellépéseiből. A nekem legszebb Diótörőt láttam ma vasárnap reggel.

Hasonlóan szép anyák napját kívánok minden anyának, nagymamának és anyai szeretettel gondoskodó nőnek! – De ne feledjék, ha elfeledkezne a „büdös kölök” a nap jelentőségéről, és valahogy a szűk környezetének se esne le, hogy ma milyen nap van, akkor pótolják be önmaguknak a köszöntést! Megsértődni felesleges, ne bántsuk magunkat ezen a napon duzzogással! Az anyák napja tényleg bárhogyan lehet szép ünnep!

Fotó: Adobe Stock