A népszerű videómegosztón igazi gyöngyszemre leltünk: Anzselika Habparton csatornája a YouTube új kedvence lett. Infantilis humorával nagyon is komoly témákkal hüledezteti a látogatókat. Stefanovics Angéla színésznővel rendhagyó módon, e-mailen beszélgettünk a karakteréről:

Anzselika Habpatron csatornája pillanatok alatt fogalommá vált a YouTube videómegosztón, mondhatni olyan gyorsan terjed, mint egy vírus, ami ez esetben kimondottan megkoronázza, az amúgy is pánikoló köz hangulatát. Népszerűsége talán abban rejlik, hogy egyfajta görbe és humoros tükröt tart elénk arról, hogyan nem (lenne) jó az észt osztogatni az interneten másoknak, illetve, hogy tanuljunk meg feliratkozóként különbséget tenni a minőségi videók és az ostoba, öncélú magamutogatás között.

Akit eltalál a patron

Anzselika Habpatron influencert Stefanovics Angéla, Jászai Mari-díjas színésznő alakítja. Igen, alakítja. Anzselika figurája nem, nem a Marsról érkezett, nem is egy buta liba és nem is egy pesti proli. Sőt! Stefanovics Angéla pontosan tudja mit csinál, miért így és ilyen környezetben formálja meg Anzselikát. Nem nehéz neki, hiszen Stefanovics Angéla színésznő, filmrendező és forgatókönyvíró is egyben.

Anzselika karaktere, pont olyan ostoba és üres influencerönkénteseket figuráz ki, amilyenekkel tele van a videómegosztó. Akik haszontalan, semmitmondó, hétköznapi dolgokat kiragadó, azokból nagy ügyet gyártó videóikban megmondják meg akarják mondani a tutit, azaz lerántják a leplet, beavatják a szakavatatlan nézőt akármibe és bármibe, függetlenül attól, hogy önmaguk valóban értenének-e az adott témához.

Angéla olyannyira jól csinálja mindezt, hogy elsőre nem is biztos az, hogy leesik a nézőnek, most tulajdonképpen egy geget lát. Angéla véresen komolyan parodizál, túloz, gúnyol, szórakoztat, figyelmet hív fel vagy mutat éppen arra rá, hol és miben vehető hülyére a néző.

Aminek meg is van az eredménye, hiszen a csatorna eddig mintegy 36 700 feliratkazóval büszkélkedhet, pedig alig két hónapja indultak el. Stefanovics Angéla ugyan nem árulta el nekünk, hogy miért éppen habpatron a produkció neve, abból viszont nem csinált titkot, hogy elmondja, kiket szeretnének elérni: – Azokat célozzuk meg a csatornával, akiket eltalál.

Igen, igen Angéla válaszában is van egy adag humor, de mi bízzunk benne, a habpatronuk még sokakat eltalál, hiszen valóban hasznos amit csinál. Illetve csinálnak. Többen.

Szemléletformálás

Angéla kikkel készíti a videókat? Bár a kamera előtt, a színésznő törékeny alakja áll egyedül, akarom írni, ül a kanapéján (kivéve a Villámgyors desszert című epizódban, ott a szomszéd fiatalember is feltűnik), a videócsatorna eredeti ötlete Végh Zsolt színművész és rendező, jó értelemben vett agymenése volt. A kivitelezésben Egger Géza színész, színházi producer a társszerző.

– Igyekszünk olyan témákat találni, ami számunkra fontosak és másoknak is az lehet. Nem titkolt vágyunk egy fajta szemléletformálás – fogalmaz ezúttal komolyan a színésznő.

Angéla sajátságos, infantilis humora pontosan ezt teszi, szemléletet formál. Hol éles társadalmi és kulturális kritikával él, hol szórakoztat vagy éppen felold különféle feszültségeket: álhíreket szűr, figyelmet hív fel az internetezés veszélyeire, ökológiai lábnyomot igyekszik csökkenteni, nyálat összerántó édességet rittyent, vagy éppen reményt kelt az egyedülállókban Valentin-nap idején.

Személyes kedvencünk ezutóbbi videóból a következő mondata, amin még egy elkeseredett szingli is felröhög: „Ha nincsen szerelmed, akkor nyugodtan elképzelhetsz bárkit és ez még sokkal jobb is, ha te képzeled el, mert ha az már ott van, azon nem tudsz változtatni!”

Angéla videói első nézésre egyébként tűnhetnek furcsának. A látogató fejét fogva kérdezheti, ki ez a nő, honnan szalasztották, és juj, honnan lehet ennyi követője? Ám pár perc figyelem után leesik mindenkinek, hogy valójában mit is akarhat Angelika Habpatron nekünk eladni.

– A kommentekből az derül ki, hogy a nézők értik a videókat és lelkesen gyarapítják saját ötletekkel a témákat. Mindig felüdülés számomra olvasni őket. Sokan írják, hogy feldobom a napjukat, hát ez kölcsönös ők is az enyémet – tudjuk meg a színésznőtől.

Takács Laci autószerelő

Anzselika Habpatron egy nagyon cuki szingli nő vagy éppen szörnyen idegesítő – nézőpont kérdése – de az tény, hogy senkit nem hagy hidegen. A legtöbben drukkolni kezdenek neki, hogy rátaláljon a szerelem. Anzselika nagyon odavan egy bizonyos Takács Laci autószerelőért. Annyira tetszik neki, hogy nem is akarja a véletlenre bízni a nagy találkozást, egyenesen a google-től kér segítséget ahhoz, hogy elérje őt.

És vajon a néző számíthat arra, hogy Takács Laci alakja egyszer megjelenik majd? – Igen, reménykedhet benne, úgy ahogy Anzselika Habpatron is teszi – válaszol a kérdésünkre a színésznő, pont abban a formában, ahogy sejteni véltük a feleletét. Hiába Anzselikát nem lehet véresen komolyan venni.

A stábnak sincs könnyű dolga, a felvételeket sem lehet kibírni csendben. – Nem tudom megmondani melyik videó alatt nevettük el magunkat a legtöbbször, mert sokszor nevetünk. Sőt olyan is volt, amikor egy felvételt azért nem tudtunk használni, mert annyira röhögtek alatta a többiek – enged be Angéla a kulisszák mögé.

Anzselika Habpatron megállíthatatlan humorral

A színésznő elárulja még, ezúttal hihetünk neki, hogy a szöveg nincs előre megírva, de a forgatást egy ötletelés előzi meg, amiben mindenki részt vesz. Továbbá, hogy a színésznő kedvence a nyuszi jóga, mert abban lát távlati perspektívát: – Ha nem jön be az influenszerkedés, továbbfejlesztem a jógának ezt a fajtáját – neveti el a válaszát.

Bennünk még felmerül az a kérdés is, hogy vajon ki finanszírozza a felvételeket, például azt az őrült nagy tál édességet, amit a főzős geg videójában készít, ám „komoly” válaszra megint csak nem számíthatunk: – A villámgyors desszert hozzávalóit én álltam mintegy 3000 Forint volt, de megérte. Nagyon finom lett, ezt az is bizonyítja, hogy a felvétel után mind megettük. (Egészségükre! – a szerk.megj.)

De hiába, ez az a stílus, ami a videócsatorna feliratkozási számát növeli, és mi szívből kívánjuk, hogy ne csak a YouTube-on, hanem a színházban is ennyi nézőjük legyen! Bár erre a felvetésre is van a színésznőnek egy frappáns válasza: – Azok az előadások, amikben játszom, szerencsére eddig is teltházzal mentek, szóval nehéz lemérni a változást, de kevesebben biztos nem lettek az érdeklődők, mióta megy az Anzselika Hapbatron.