Visegrádon jártunk, utunk keresztülvezetett a Széchenyi utcán, ahol megpillantottunk egy ódon villaépületet. Ami jelenleg a város könyvtáraként működik, és helyt ad Áprily Lajos költőnk életét és munkásságét bemutató kerítés kiállításának. A magyar költészet napja alkalmából a költőtől hoztunk egy tavaszi ihletésű és változást kereső verset.

Visegrádon jártunk. Az utunk a Kéktúra útvonalán vezetett a Visegrádi fellegvár érintésével a Zsitvay-kilátóhoz. Az idő nekünk kedvezett, melengetően sütött a nap, az eső elkerült bennünket. A Fő utcában parkoltunk le, és a Pázmány Péter utca felé tartottunk, hogy onnan induljunk túránk a kilátóhoz.

Útközben a Széchenyi utca 11-es szám alatt megpillantottunk egy kis kastély, villa épületet, amiről kiderítettük, hogy az, egy a 19. század előn épült villa, ami napjainkban Visegrád művelődési házának és könyvtárának ad otthont. Az épületet egykor a Bisitz család birtokolta, majd később Kokas-villaként emlegették a helyiek.

A második világháború után államosították és a dunakanyari SZOT üdülők egyikeként funkcionált, azonban ez nem tartott sokáig, mert a villát üdülőből művelődési házzá alakították. A művelődési ház és a könyvtár egyesítése az 1970-es években történt a meg.

A Mátyás Király Művelődési Ház és Könyvtár a villa földszintjén két teremmel szolgálja az olvasókat. A könyvtár könyveit, napi,- és hetilapjait, valamint folyóiratait helyben is lehet olvasni, továbbá kölcsönözni is lehet a könyveket 28 napos, az újságokat egy hetes határidővel. Továbbá szintén egy hetes határidővel kölcsönözhetők a könyvtárban a zenei CD-k, a hangos könyvek és DVD-k is. Jelenleg az épületet körbefogó kerítésre rögzített molinókon fut végig a költő élete képekben és szövegben. Áprily Lajos életét és munkásságát bemutató kerítés kiállítás tavaly november óta látható.

Mátyás Király Művelődési Ház és Városi Könyvtár épülete ma

Verssel a magyar költészet napjára

És ha már a magyar költészet napja, akkor vers nélkül mégsem térhetünk haza. És kitől mástól olvashatnánk így, mint Áprily Lajostól. Aki egyébként Jékely János Lajos néven született Brassóban, 1887. november 14-én, polgári származású szász családban – felmenői között ötvösök, zenészek, tanítók és könyvkötők is voltak. 

Áprily Lajos: Nő már a nap

Ember, ne félj: nő már a nap!
A jégfogú szél nem harap.
A koldus is dúdolva jár,
ragyog rongyán a napsugár.

A hóval szétfoszlik hamar:
elmossa egy langyos vihar.

A déli szél kürtjébe fú,
léggömbbel játszik egy fiú.

Most elszakadt a gömb-zsineg
s gömbje boldogan lebeg.

Ringatja a tavasz szele-
szállj fel, kedvem, szállj fel vele!Forrás: ITT