Ha szűkös a konyhánk, amibe nem fér be sehogy se egy mosogatógép, akkor meg vagyunk lőve. Mert a szörnyeteg, vagyis a mosogatni való, megmagyarázhatatlanul termelődik újra és újra. Egyetlenegy pozitív hozadéka van annak, ha órákig állunk a mosogató felett: addig is egymagunkban lehetünk.

Persze lemenni alfába meditálni nem lehet rendesen mosogatás alatt. Imádkozni vagy számot vetni magunkkal mosogatás közben annál inkább, de szomorú vagy bosszantó dolgokra tilos gondolni közbeni! Mert, ha nem azon morgolódunk, hogy már megint osztódással szaporodtak a mosatlan edények, akkor még jó hozama is lehet az egésznek.

Ha nem is pattan ki mindenki agyából mosogatás közben egy újabb lebilincselő Agatha Christie történet, ahogy a híres krimi írónővel számtalanszor megesett, annak ellenére sem, hogy gyilkos gondolataink bizonyára megfordulnak a fejünkben, valóban lehet hasznos ez az elvesztegetnek tűnő idő.

Aki amúgy magas, annak muszáj mindeközben kihúznia magát, hogy ne legyen valamilyen hát-, derék problémája, viszont nekem, aki kicsi vagyok, arra kell vigyáznom, h ne dőljek folyton neki  a pultnak, különben csuromvizes lesz a ruhám a hasamnál, és öltözhetek át majd a dolgom végeztével.


Tegyük duplán hasznossá a mosogatás rutinját

A rutinos mosogató tudja, hogy a kevésbé koszos edényektől haladva tisztíjuk a mosatlanokat a legkoszosabb felé menet, függetlenül attól, hogy folyó vagy álló vízben mosogatunk. Nem írom le, hogy én az előbbi híve vagyok, mert a környezettudatos énem azonnal üvölteni kezdene velem. De mit csináljak, egylapos az a nyavalyás tálca, nincs hol öblögetnem. De tényleg először beáztatom, ami szörnyen mocskos, ami pont felázik,  míg a poharak, evőeszköz, tányérok, egyéb eszközöktől eljutok a beáztatott edényekig. Többnyire lábosok, serpenyők ezek. Na tessék, el is soroltam, hogyan kell helyes sorrendben mosogatni. Ami alatt én mégis mindig csuromvizes leszek, mert csak nekidőlök a mosogatónak.

Annyi mindent lehet csinálni kézi mosogatás közben, hogy ne unja magát halálra az ember. Íme néhány ötlet, amit a szűk ismertségi körömből szedtem össze. Hangosan megjegyzem, férfi megszólalót is sikerült elcsípnem:

 • Bekapcsolja a rádiót, és rázza a fenekét a ritmusra, ha éppen kedvére való muzsika szól
 • Biztosra megy, berakja a kedvenc számát és torkaszakadtából énekli a dalt, igen, a mosogatókefét használva mikrofonként. És igen, a fenekét ő is rázza.
 • Átgondolja, mi mindent kellene még ott a konyhában a helyére tennie. Majd azt is, amit még a lakásban ki kell takarítania! Éljen a flylady.
 •  A munkáját futtatja végig helyben. Beszámolók, határidők, ötletek. Mondanom sem kell az újságíró témán rágódik, és ha kipattan valami az agyából, akkor félbe kell szakítania a mosogatást, hogy azonnal papírt, diktafont, szövegszerkesztőt ragadjon.
 • Semmire, de semmire nem gondol, hogy kikapcsolja az agyát. Nem figyel csak a víz zúgására, a mosogatószer selymes habzására. Elképzeli, úgy lesz egyre tisztább és tisztább az agya, ahogy a mosogatni való halom fogy közben mellette.
 • Komolyan veszi az időt és meghallgat valami fejtágító előadást
 • Nyelvleckét ismétel, de a mosogatni ige kihagyásával, fene sem akar még külföldön is mosogatni
 • Istentiszteletet, tanítást hallgat
 • Filmet vagy sorozatot néz
 • Interjúkra szakosodik, a youtube tele van velük
 • Hogy stílusos maradjon, főzőműsort néz
 • Vagy még inkább Konmari-t, bár ő sem mosogat el helyette
 • Telefonál, letudja a szülőket, az anyóst/apóst. Vagy éppen jót cseveg a barátnőkkel/haverokkal
 • Sorozatot, filmet néz, de ekkor feldob még egy jó bolognainak vagy pörköltnek valót is a tűzre. Csakhogy legyen valami értelme az egésznek.

Igen, a mosogatás szörnyű, de azon túl, hogy finom illat lesz a konyhában és szépek a tiszta edények, valóban fejleszthetjük magunkat közben, hogy még okosabbak, precízebb és pedánsabb legyünk.

S ha jót akarunk, egyetlen egyet sose tegyünk mosogatás közben! Sose engedjünk a csábításnak, ne kezdjünk érzelmet, élethelyzetet elemezgetni, mert ez a két negatív elem – maga a mosogatás, plusz még valami önkínzó gondolat  –  együtt bizony, gyilkos tud lenni! Borítékolható, a dühöngés és/vagy a sírás, mint ahogy az is, hogy  legközelebb még nehezebben állunk oda a mosogatóhoz eltüntetni a szennyes ibrikeket, amivel csak önmagunkkal tolunk ki.

Fotó Claudiio Doenitz Getty Images