Luca napja van ma, amihez tartozik egy sor népi hiedelem. Egyike szerint ezen a napon a nők ne takarítsanak, ne végezzen semmilyen házi munkát ne is varrjanak, ha mégis teszik annak bizony rossz vége lesz. Mondanám, hogy betartottam, de nő és anya az olyan, aki 24 órán át nem tesz arrébb egy előszoba közepén útban fekvő iskolatáskát, nem vasal át egy blúzt a fontos megbeszélés előtt és nem is készít vacsorát? – vajon az ebédrendelés házi munkának számít? 

December 13-a van, szentestéig még van 11 napunk. Nem egész két hét karácsonyig. Közepén vagyunk az adventnek. Annak az időszaknak, ami átvezet, ráhangol bennünket a karácsony ünnepére. Apró pici ünnepekkel, szokásokkal. Mint a vasárnapi gyertyák gyújtása. A süteménysütés. Az otthonunk kitakarítása és csinosítása. Az ajándékok beszerzése. A Luca napi búza ültetése. Az égősor kigubancolása. Ez az időszak szolgál arra, hogy testileg és lelkileg felkészüljünk, hogy át tudjuk adni magunkat Jézus születésének, a szeretet ünnepének, a pihenésnek.

Az advent szó jelentése: eljövetel. A latin „adventus Domini” kifejezésből származik, ami annyit tesz: az Úr eljövetele. Az advent tehát maga az út a karácsony, az ünnep felé. Vagyis nem kell már ünnepi hangulatban lennünk, nem baj, ha nem érezzük fényesnek, meghittnek a hétköznapokat, ha úgy érezzük valami még hiányzik nekünk a csillogáshoz. Például a hó. (Legyen hó!)

Ahogyan elhamarkodni sem kell semmit. Nincs még itt az ideje már megélni, legfőképpen túl lenni az ünnepen. Akkor sem ha siettetnénk, vagy még inkább megtartani se szeretnénk. Mert olyan is lehet. Az élet hozhat olyan helyzetet, hogy úgy érezzük: számunkra nem létezik a karácsonyi csoda. 

Hallani, olvasni olyat, hogy messze még az ünnepi hangulat, vagy ezzel szemben már szinte bontják le a karácsonyfát. A karácsonyfát, amit korábban szentestére állítottunk fel. Manapság már akár advent első vasárnapján feldíszítik sokan, vagy az észak-amerikai Hálaadás napjához igazítva állítják fel. Lemaradva vagy sietve, de nem az úton haladva. Pedig az advent maga az út. Az út a karácsony csodájáig. 

Fotó: Oxana Lyashenko/ Unsplash