Neked is feltették már a kérdést, hogy idén milyen színű lesz a karácsonyfátok? A miénk ugyanolyan, mint tavaly. Meg tavaly előtt. Ennek igen egyszerű oka van: rátaláltunk a hozzánk leginkább passzoló stílusra, amit kár lenne lecserélni csak azért, mert 2017-ben már más a trend.

Nem fér hozzá kétség, az ünnepi készülődés egyik legfontosabb mozzanata otthonunk feldíszítése. Amikor ezzel foglalatoskodnak, a legtöbben csak arra figyelnek, hogy minél mutatósabb legyen a végeredmény, pedig amellett, hogy hangulatosabbá varázsolhatják vele a házat, a benne élők és az ott vendégeskedők közötti harmóniát is erősíthetik.

Néhány színt és lakberendezési irányzatot évről-évre kiemelnek a hozzáértők az adott karácsonyi szezon trendjeként, ami inspiráló lehet azok számára, akik még keresik az igazit az otthondíszítés terén. Abban azonban a lakberendezők is egyetértenek, hogy csak akkor érdemes engedni ezek csábításának, ha valóban úgy érezzük, hogy magukkal ragadnak: ha csak azért öltöztetjük az otthonunkat gyöngyházas kékbe, halvány rózsaszínbe vagy fehérbe – hogy csak párat említsünk az idén divatos árnyalatok közül – mert a magazinokban jól festenek, hibát követünk el.

Tanácsosabb azokat a színeket és formákat előnyben részesíteni, amelyekkel körülvéve jól érezzük magunkat a bőrünkben, még akkor is, ha azok nem szerepelnek az idei trendpalettán. A Szoknya és nadrág dekortippjei segítenek, hogy a Te otthonodba is beköltözzön a karácsony, és az azzal járó szívmelengető hangulat.

Üdv nálunk!

A bejárati ajtó anélkül is sokat elárul rólunk, hogy kinyitnánk és az érkezőknek betekintést engednénk az otthonunkba. Az ünnepek közeledtével ma már hazánkban is egyre többen vásárolnak vagy készítenek saját kezűleg ajtódíszt, ami barátságossá teszi a környezetet. Legjobb, ha ennek az alapja fenyő vagy valamilyen más örökzöld, a kiegészítők között pedig legyen toboz, csipkebogyó, csillagánizs, dió – vagyis csupa természetes anyag. Ezek az életet szimbolizálják és pozitív a kisugárzásuk. A legjobb, ha az előszobában szórt fény ég – ezt gyertyákkal vagy ledes mécsesekkel, égősorral érhetjük el a legegyszerűbben. Ha nem várunk nagy vendégsereget, meglephetjük a hozzánk érkezőket “egyenpapuccsal” – ezek pár száz forintért beszerezhetők a lakberendezési áruházakban –, aminek viselésétől a vendégek otthonosabban érzik magukat nálunk, és kimondatlanul is erősítjük a jelenlévők közti köteléket.

Terülj, terülj asztalkám

A legszerencsésebb az, ha minden meghívott odafér az asztalhoz, és egyszerre ehet a vendégsereg. Ha nagyon sokan gyűlnek össze nálunk, inkább toljunk össze két – vagy netán több – asztalt, de ne L-alakban, mert úgy néhányan óhatatlanul háttal helyezkednek el egymásnak. Bár praktikusabb, ha a gyerekek külön asztalkánál kapnak helyet, vannak, akik szerint őket is jobb a “nagyok” asztalához ültetni. Mivel a karácsonyi vendégség egyik fénypontja a közös étkezés, az ünnepi asztal mindenképpen fontos szerephez jut a nagy napon. Egy egyszerű asztaldísszel is megtörhetjük a hétköznapok rutinját, az ünnepi hangulatot pedig tovább fokozhatjuk gyertyával, az ünnephez passzoló szalvétával, dekorációs szalagokkal, ültetőkártyákkal. Sok családban ilyen jeles napokon kerül elő a féltve őrzött étkészlet vagy evőeszköz-garnítúra, ami szintén azt üzeni a vendégeknek, hogy fontosak nekünk. Sokkal inkább szabadjára engedhetjük a fantáziánkat az asztal dekorálása során, ha egyszínű abroszt választunk, hiszen a mintás alap jelentősen korlátozza a lehetőségeinket.

Otthon ünneplője: Jajj, de szép a karácsonyfa!

A klasszikus karácsonyi hangulat megteremtéséhez a legjobb, ha igazi fenyőt díszítünk fel, méghozzá olyat, amit gyökerestül, földlabdával együtt veszünk kölcsön a természettől, vagyis nem vágják ki csak azért, hogy pár napig az otthonunk dísze lehessen. Ha nagyobb gyerekek is vannak a családban, akár velük együtt is elkészíthetjük a karácsonyfadíszeket az adventi időszakban – lehet, hogy a végeredmény nem lesz olyan szép és divatos, mint amilyeneket a boltokban lehet kapni, de hogy ezekből az igazi szeretet és ünnepvárás sugárzik, az vitathatatlan. A dekoráció készülhet papírból, fából, természetes anyagokból, de együtt sütött mézeskalácsot, habcsókot is aggathatunk a fára. A lakberendezők azt javasolják, hogy ha a rendelkezésre álló tér engedi, az étkezőasztaltól távol helyezzük el a karácsonyfát, melynek fényei ne legyenek hivalkodóak és túlzottan vibrálóak, valamint az ünnepi ebéd vagy vacsora idejére halkítsuk le vagy kapcsoljuk ki az olyan kiegészítőket, amelyek állandóan ismétlődő dallamokat játszanak. Vigyázzunk arra, hogy ne essünk túlzásba: kifejezetten zavaró, tolakodó és kaotikus hatást kelt, ha a lakás minden szegletét telerakjuk ünnepi díszekkel! Kövessük inkább a kevesebb több elvét, így könnyebben megtaláljuk az arany középutat!

Szoknya és nadrág tipp: Tudtad, hogy az ideális az, ha az otthonodba hívott vendégek száma nem haladja meg a 16 főt? Ennek oka, hogy ennél több emberre a legnagyobb igyekezetünk ellenére sem tudunk kellő figyelmet fordítani, amiből miatt könnyen lehet, hogy valaki elhanyagoltnak érzi magát. Ami emellett biztos: mi is rettentően elfáradunk a vendégség végére és a stressz-szintünk is az egekbe szökik, pedig a közös ünneplés célja pont ennek az ellenkezője.

Kép: unsplash