A mindennapos arcápolási rutin része télen és nyáron is a napvédelem. Nyáron viszont az arc fényvédelemével kapcsolatban hajlamosak lehetünk elfelejteni, hogy nem elég reggel felvinni a fényvédő krémet. Ahogyan az árnyékolásról sem szabad megfeledkeznünk. A foto-öregedés témája mindenkit érint.

Az arcápolási rutin az egyik leggyakoribb téma a közösségi oldalakon. Mondhatni kihagyhatatlan poszttéma, hogy ki hogyan, mivel, mennyit, miért ken, fúj, mos, pacskol le az arcbőréről és be az arcbőrébe. Holott ez a téma nem mindenkit érdekel, ugyanakkor mindenkit érint. Különösen nyáron lenne fontos, hiszen intenzívebben van a bőrünk kitéve különféle külső tényezőnek. Az arcápoláson belül pedig külön fontos az a területet, ahol a leglátványosabb az úgynevezett foto-öregedés, vagyis ahol az arcbőrünk a legintenzívebben van kitéve a napfénynek: a homlokunkon, az orrunkon és az arccsontunkon. 

Foto-öregedés

Mindannyian idősödünk, de az talán még sem mindegy egyikünknek sem, hogy mennyire gyorsan látszik ez meg rajtunk. Különösképpen az arcunkon. 

Néhány ritka betegség kivételével az öregedés ütemét mi is befolyásolhatjuk azzal, ahogyan élünk. Csakhogy a legismertebbeket soroljam: mit és mennyit eszünk, hányszor, mennyi vizet iszunk, mit és mennyiszer sportolunk, vannak-e káros szenvedélyeink és azok milyen mértékben ejtenek rabul bennünket, mennyit alszunk és milyen minőségben. Persze, lehetne még sorolni, hogy mikkel lenne még jó vigyázni, de ezeket ésszel mindannyian tudjuk.

A napfényvédelem, amennyiben az nemcsak alapvető, hanem helyesen végzett szokásunk is lenne, az nagyban segítené a bőrünk lassabb öregedését. Merthogy a napsugárzás öregíti a bőrt. Még akkor is, ha jól mutatunk a napbarnított bőrrel.

Napfényvédő egész nap – a mennyiség sem mindegy

Ön is csak reggel kenni be az arcát a fényvédő krémmel, majd a nap hátralévő részében magára hagyja a bőrét? Igen? Sajnos azt kell, hogy mondjuk – ez nagyon nagy hiba! 

Sokan csak vékony rétegben kenik fel a fényvédőt a könnyen égő területekre, azaz a homlokra, az orra és az arccsontokra, vagyis oda ahol intenzívebb a foto-öregedés. Valójában az egész arcot védenünk kellene a napfénytől, a nyakról és a hajvonalról sem szabadna megfeledkeznünk.

Mennyit is? Legalább egy teáskanálnyi krémet kell használnunk az arcunkra. Ellenkező esetben nem véd olyan hatékonyan, mint ahogy a védőfaktor ígéri. 

Ráadásul ezt 2-3 óránként (ha csak a gyártó nem javasol mást) ismételni kell, amennyiben közvetlenül vagy közvetve -ablak mögött- a napon vagyunk. Ha vízben vagyunk, akkor miután kijöttünk a vízből töröljük le az arcunkat és kenjük újra be napfényvédővel.

Arcra és testre ne ugyanazt kenjük 

Ugyanaz a fényvédő nem feltétlenül jó választás arcra és testre egyaránt. A testre szánt krémek összetétele elsősorban arra fókuszál, hogyan maradnak meg a bőrön, például víz hatására, vagy a zsíros bőrön. Éppen ezért mindig bőrtípusunknak megfelelő kozmetikumokat válasszunk. Vagyis ugyanaz a naptej bizonyára nem jó az egész családnak.

Léteznek matt fényvédő krémek zsíros bőrre, hidratáló fényvédő  krémek száraz bőrre és öregedésgátló fényvédő krémek idősebb bőrre, melyek összetevői az UV védelem mellett megakadályozzák a bőr fotó-öregedését. 

Ha szeretné megelőzni a pigmentfoltokat, választhat olyan terméket, amely megelőzi és halványítja azokat. Érzékeny, rosaceában vagy atópiás dermatitiszben szenvedő bőrűek számára is vannak külön fényvédő krémek. 

A magas UVB védelmi faktor mellett jó lenne, ha a krém minél magasabb UVA védőfaktorral is rendelkezne.

Ha allergiás a kémiai fényvédő összetevőkre, a fizikai fényvédő jó választás. Míg a kémiai krém felszívódik a bőrbe, és alaposan védi a bőrt, a fizikai krém a bőr felszínén marad, és visszaveri a nap UV sugarait a bőrről.

A szemkörnyék és az ajak se maradjon ki

Gyakori hiba, hogy elfelejtjük védeni a szemkörnyéki vékony bőrrészt, pedig itt látszik a legjobban a foto-öregedés. A szem körüli vékony bőr könnyen leég. 

A napszemüveg csak részben védi a szemkörnyéki bőrrészt. Erre a területre használjunk speciális fényvédőt, olyat, ami nem okoz bajt, ha véletlenül a szembe kerülnek. Például strandolás közben. 

Az ajkunkat a naptej helyett UV-szűrőt tartalmazó ajakbalzsammal lenne helyes védeni. Mert az ajakbalzsam jobban megmarad a szánkon, mint egy naptej, egy napvédő krém, mert zsírosabb az összetétele. 

Akkor is használjunk napfényvédőt, ha félárnyékban vagyunk, avagy szűrt fény van Fotó: SrdjanPav

Milyen legyen a fényvédő krém? 

Szélsőséges körülmények között, azaz tengeren, tengerparton vagy nyílt terepen, mezőn, egy golfpályán vagy teniszpályán a napfényvédőnknek 50+ faktorosnak kell lennie.

Városi nyaraláson egy napfényvédőt is tartalmazó nappali krém vagy alapozó is elég lehet, amennyiben a fényvédő faktor legalább 30. De csak akkor, ha elegendő mennyiséget használunk. 

Ha attól tart, hogy a fényvédő megakadályozza a barnulást, ne aggódjon. Nem akadályozza meg a barnulást, igaz, hogy egy kicsit lassítja – ugyanakkor a végeredményt is egyenletesebbé teszi.

A vízálló fényvédő krém bőrről való letisztítása viszont már önálló kérdés. Nem elég vízzel vagy akár szokásos tisztítószerrel lemosni, de a legjobb módszer a fényvédő eltávolítására az olajat tartalmazó tisztítószerrel. Ha elhanyagolja a tisztítást, a bőr irritálódhat, és a pórusok eltömődhetnek, ami szennyeződéseket eredményezhet.

A tűző napon, ha egy mód van rá, inkább viseljünk kalapot, sildes sapkát Fotó: Pexels/Alexander Stemplewski

Foto-öregedés ellen: kalap

Az árnyékolásról sem szabad megfeledkeznünk. Különösen akkor nem, ha már a bőrünk valamilyen elváltozást mutat. Rosaceát, pigmenfoltokat, dermatitiszt, basaliomát vagy melanomát.

A megfelelő fényvédő krémek mellett viseljünk napszemüveget, kalapot, vagy sildes sapkát. Legyünk inkább árnyékban fa, napernyő, pergola alatt.

Vigyázzunk üvegfelület közelében, például egy irodában az ablakban ülve vagy utazás során az autóban, buszon vagy vonaton utazva, mert az üveg felerősíti a nap sugárzását. 

Szakértő: Anu Nokkala gyógyszerész és kozmetikus
Fotó: Canva/Rido