Mondhatni tökmindegy, hogy hazánknak semmi köze nincs az ősi kelta hagyományokból kialakult autentikus ír ünnephez, az elmúlt évek során már a gyerekektől elvehetetlenné lett az október 31-ei tökfaragás, a cukorka házalás, a rémisztő ruhákba öltözés játéka. A halloweeni tökölésről hoztunk egy posztert, hogy ötletet adjunk a rémisztésre.

Csokit vagy csínyt!

Tavaly közös filmnézéssel készültünk a Halloweenre, erről ITT írtunk. Idén a süteménysütés és a tökfaragás lesz a sláger. Rendhagyó bingónkban adunk néhány tippet:

  1. A boszorkányelemek között szerepel a banya sapkája, a seprű, a fekete macska, a feketére festett fog vagy a bibircsókos orr is. Minden csak fantázia kérdése és némi sminkké, vagy nem használt ruhadarabé.
  2. A szellemes sütemények éppen úgy lehetnek muffinok, mint rémisztő alakzatban kiszúrt kekszek. Nem muszáj ragaszkodni a tök ízhez, de kétségtelen, hogy a sütőtökös sütemények finomak. Elengedhetetlen viszont valami narancssárga vagy fekete díszítés rajta.
  3. Ijesztő fényeket nyerhetünk gyertyatömbökkel, de a rohangáló gyerekek közelében a gyertyalámpás biztonságosabb megoldásnak tűnik, nem beszélve az elektromos gyertyákról vagy más villózó fényfüzérről.
  4. A lidérceket, szellemeket a legkönnyebben egy lepedővel imitálhatjuk, nem is kell ennél többet áldozni a szellemjelmezre.
  5. Borzalmat keltő berendezési kellékek az itt-ott lelógó pókhálók, egerek, denevérek. Plüssből, műanyagból, papírból. Mi magunk is elkészíthetjük. A külön kézművesség is már a halloweeni programunk része.
  6. Végül, de nem legutolsó sorban a legfontosabb maga a tök, aminek a faragása felteszi az est fényére a pontot. Faraghatjuk, festhetjük, a lényeg, hogy minél szellemesebb, ijesztőbb legyen a végeredmény. Utána pedig elindulhatunk a gyerekekkel cukorkát gyűjteni. Csöngessünk be szomszédokhoz, vagy leginkább barátokhoz, ismerősökhöz, akikkel az érkezésünket jó előre megbeszéltük és ajtónyitáskor rögtön mondjuk: Trick or treat!” Csokit vagy csalunk! mellett a Csokit vagy csínyt! avagy Adsz vagy kapsz! szöveget. Ha kapunk csokit az külön jó, ha nem, akkor a gyerekek valamilyen játékos csínyt követhetnek el… Tehát jobb, ha készülünk erre az estére csokival, cukorkával, nyalókával. Csokit vagy csínyt!?

Fotó és illusztráció: Canva