Olvasási idő: 2 perc

Currys vöröslencse-leves fetával akár szilveszterre

Újév első napján szokásaink és a babona szerint, apró szemes ételt jó fogyasztani, mert a sok apró mag pénzbőséget jelent az elkövetkezendő évben. Mindegy egyes szem pénzt szimbolizál, azaz minél többet fogyaszt valaki, annál szerencsésebb lesz az új évben. Ez a fűszeresebb változat eltér a hagyományoktól.

Currys vöröslencse-leves fetával hozzávalók

1 fej hagyma

1 duci gerezd fokhagyma

1 ek. olaj (mi Máriatövismag olajat használtunk)

1 kb. 3 cm darabnyi friss gyömbér vagy 1 lapos szárított, őrölt kávéskanálnyi

1/2 piros chili paprika vagy 1 lapos szárított, tört kávéskanálnyi chili paprika (ízlés szerint)

2 tk. curry

300 g vörös lencse

1 l víz vagy zöldségleves alaplé

pár csepp limelé

bors

feta sajt

a tetejére:

szárított sonka vagy sült bacon csíkok vagy készen vásárolt tengeri sós cékla, paszternák chips (mi ez utóbbival szórtuk meg)

A currys vöröslencse-leves elkészítése:

A currys vöröslencse-leves elkészítéséhez először is az apróra vágott vöröshagymát az olajon üvegesre pároljuk, majd hozzádobjuk pár pillanatra a fokhagymát, a chilit, a gyömbért és a curryt, pár keverésnyi ideig együtt pároljuk, majd beleöntjük a lencsét, és rövid ideig együtt pároljuk őket.

Felöntjük a vízzel vagy alaplével, mintegy 12 percig főzzük csendes lángon, míg a lencse szétfő.

A currys vöröslencse-levest pürésítjük egy botmixerrel vagy turmixgépben. Ha túl sűrű lenne öntünk még hozzá vizet vagy alaplét. A limelével, a sóval és a borssal ízesítjük.

Tálaláskor megszórjuk fetával és a további választott feltéttel.

A vörös lencse és az egészségünk

A vörös lencse rendelkezik a lencsefélék minden pozitívumával, a hántoláskor megszabadítják a nehezen emészthető héjtól, és a rostanyag tartalma kevesebb lesz mint a teljes barna vagy zöld lencsének. Főzés előtt nem kell beáztatni, és sokkal gyorsabban megfő, mint más hüvelyesek. A lencsefélék közül a legkönnyebben tudjuk emészteni, és próbálkozhat vele az is aki egyébként nem fogyaszt babféléket a gázképző tulajdonsága miatt. Különösen, ha a belőle készült ételt gazdagon fűszerezzük az emésztést elősegítő római köménnyel, fekete mustármaggal, korianderrel, kurkumával.

A jól megfőzött lencse javítja az anyagcserét, növeli az immunitást, és normalizálja a nemi és vizeletkiválasztó rendszer működését. Egy átlagos adag lencseételben szinte az egész napi szükséges folsav mennyiséget megkapjuk. Kevesebb a zsírtartalma mint például a borsónak, viszont tartalmaz omega-3 és Omega 6 zsírsavakat.  Tápláló tulajdonságait tekintve a lencse kiválthatja a kenyérféléket, gabonaféléket, és jelentős mértékben a húsféléket.

A lencse, mint minden babféle kiemelkedően gazdag nyomelemekben, különösen magnéziumban, amely elengedhetetlen a teljes értékű szívműködéshez, és az idegrendszer működéséhez. Magas a vastartalma, viszont ahhoz, hogy ez jól felszívódjon a szervezetben, a lencseételeket feltétlenül C-vitaminban gazdag friss zöldségekből készült salátákkal együtt tálaljuk. Ez lehet paprika, paradicsom, friss zöld leveles zöldségek, télen kínai kel, rukkola, és más fagytűrő zöldségek. Megszórhatjuk a lencseétel tetejét tálalás előtt nagy csomó korianderzölddel, vagy petrezselyemzölddel is.

További receptek: ITT

Szoknya és Nadrág Magazin

Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk. Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg. Tőlünk mindenkinek. Embereknek emberségesen.

Szólj hozzá!

Van gondolatod, tapasztalatod a témában? Írd meg a véleményed vagy történeted a Facebook-oldalunkon – kíváncsiak vagyunk, te hogyan látod!

Oszd meg a cikket!

Ha úgy érzed, másnak is adhat ez a cikk valamit, oszd meg bátran – egy jó gondolat néha messzebb gyűrűzik, mint hinnénk.

Ha tetszik a magazin:

Támogass bennünket, hívj meg egy kávéra.

 

Olvasd el ezt is

Jóllét, ami továbbgondolkodtat

Válogatott írások testi-lelki egyensúlyról, önismeretről és az emberi létről.

Ebben a válogatásban olyan cikkeket szemlézünk, amelyek túlmutatnak a felszínes jóllét-tanácsokon. Gondolatébresztő írások test és lélek kapcsolatáról, életmódváltásról, belső munkáról – hogy a mindennapi jól-létből valódi jóllét lehessen.
Az élet sokszínű, ahogyan mi magunk is azok vagyunk.

Témáinkat az életből merítjük, írásainkkal az élet valódiságát mutatjuk meg.

Tőlünk neked.

Iratkozz fel a hírlevelünkre

Lépj be az Olvasói Sarokba különleges tartalmakért!
© 2017-2025 Szoknya és Nadrág Magazin – Minden jog fenntartva.