Egy lábadozó (másnapos) beteg marhasültje, amitől (újfent) berúg – a Nagy Macskajajkönyvből

Ez az étel is tipikusan pasi-kaja. Természetesen nők is fogyaszthatják. De hát marhából készül, és jó sok vörösbor szükséges hozzá. Most is kevesebb húsból készítettem el az előírtnál. 60 deka sovány marhahús helyett egy kis tálca (kb. 30 deka) fehérpecsenyét használtam. A húst be kell pácolni két napra négy evőkanál vörösborecet, só, négy szegfűszeg, borókabogyó, és bors elegyébe, és felönteni annyi borral, hogy ellepje. A pác kellően sós és ecetes legyen. A recept azt írja, hogy a maradék bort igyuk meg, de én elraktam a folytatáshoz. A húsra forró serpenyőben hirtelen kérget sütünk, félretesszük. Két nagy répát, ugyanennyi paszternákot (a recept fehérrépát ír, de a paszternák finomabb), egy fej vöröshagymát, két gerezd fokhagymát megpucolunk, feldarabolunk, megpirítunk, majd rászórunk két evőkanál teljes kiőrlésű lisztet (ez egészségesebb, ugyebár). Picit így is pirítjuk, majd a leszűrt páclével felöntjük. Én itt hozzáöntöttem a maradék bort. Felforraljuk, beletesszük a szelet húsokat, és négy babérlevelet, fedő alatt puhára pároljuk. Ez nagyjából egy óra. Akkor kivesszük a húst, és a zöldségeket botmixerrel pürésítjük, így egy rendkívül ízes mártást kapunk. A mártást a hússal és burgonyapürével vagy krokettel tálaljuk.

Fotó: A szerzőtől
Karóczkai-Müllner Helga