Olykor valóban találkozhatunk csodával. Mint ahogy december 25-én Olaszországban történt. Kritikus állapotban került kórházba egy olasz kismama, aki várandósságának 35. hetében járt. Az orvosok csodát tettek ezen a napon, tartják az újdonsült anyuka hozzátartozói és barátai, akikkel mi is teljesen egyetértünk.

Egy hajszálon múlt az életük

Az eset Avellino városában történt, a Malzoni Klinikán. A negyvenöt éves várandós nőnek megrepedt a méhe, aminek következtében rengeteg vért veszített. Mire a kórházba érkezett, két liter vér ürült a hasüregébe, ami komolyan veszélyeztette az életét, és nagy kockázatot jelentett a kisbabájára nézve is.

A kórházban dolgozó orvosoknak nem volt idejük tétovázni, azonnal cselekedniük kellett: a 2300 grammos kisfiú sürgősségi császármetszéssel jött világra, kritikus állapotban. A klinika újszülött-osztályán dolgozó orvosok lelkiismeretes munkájának köszönhetően a kisbaba két óra múlva túl volt az életveszélyen, a mai híradások is megerősítették, hogy az állapota stabil és az anyukájával együtt jól vannak.

A klinika nőgyógyászati részlegének főorvosa, Dr. Carmine Malzoni épp a szabadnapját töltötte, csak azért volt jelen az intézményben, hogy boldog karácsonyt kívánjon a kollégáinak és a klinika pácienseinek. Az ünnepi köszöntéseket félbehagyva rohant a műtőbe, hogy a többi orvossal együtt életet mentsen – a beavatkozás során a kismamánál csak a méh eltávolításával tudták csillapítani a vérzést. – Ez a kisbaba a mi karácsonyi csodánk – nyilatkozta az olasz újságíróknak Dr. Carmine Malzoni, aki elmondta, hogy a diagnózis felállítását követő harmadik percben már a műtőasztalon feküdt a kismama, akiért az operáló orvoscsoport egy emberként izgult.

Így látja a szakértő

– Teljes mértékben egyetértek az olasz kollégákkal, ez az eset valóban felér egy karácsonyi csodával – mondja Dr. Kovács Péter, a XV. kerületi rendelőintézet nőgyógyászati osztályának vezető főorvosa.

dr. Kovács Péter

Elmondja, a méhrepedés szerencsére igen ritkán fordul elő, ám ha bekövetkezik, nagy veszélybe sodorja mind a kismama, mind a baba életét. — Bár az olasz tudósításokból nem derül ki, könnyen lehet, hogy a bajba jutott anyuka korábban császármetszéssel adott életet egy vagy több gyermeknek, ez ugyanis növeli a méhrepedés kockázatát – elemzi az esetet az orvos. 

Ha megreped a méh, az azt behálózó erek szabaddá válnak, és sürgős orvosi beavatkozás nélkül a kismama nagy valószínűséggel elvérzik, a baba pedig életét veszti.

– Ennek az olasz anyukának óriási szerencséje volt, ha további fél óra telt volna el anélkül, hogy kórházba kerüljön, akkor valószínűleg egyikük sem élte volna túl az esetet. Egy felnőtt testében átlagosan öt liter vér kering, ebből elegendő négyet elveszíteni ahhoz, hogy a halál beálljon, kész szerencse, hogy az orvosoknak sikerült időben megállítani a vérvesztést és pótolni a hiányzó vérmennyiséget – folytatja Kovács doktor, akitől azt is megtudtuk, hogy méhrepedés esetén a császármetszés az egyetlen lehetséges módja a baba világra segítésének.  

Az olasz hír forrása: www.tgcom24.mediaset.it

Dr. Kovács Péter weboldala: www.petzmedical.hu